Ε1776: Η νέα λόξα του Wokeism

Ε1776: Η νέα λόξα του Wokeism

- in Επικαιρότητα
0

Στην ανία και μόνιμη ανικανοποίησή τους οι άνθρωποι ψάχνουν κι εκκολάπτουν νέες λόξες σαν την “πολιτική ορθότητα” και τώρα αυτό που κάπως χυδαία ονομάστηκε στη χώρα μας “βοκισμός” (woke(i)sm = επαγρύπνηση, μηχανικό ρηχό ενδιαφέρον για δικαιώματα γυναικών, ΛΟΑΤΚΙ κλπ.) και ανήκει στη γενικότερη κουλτούρα της ακύρωσης.

Ξεκίνησε τη δεκαετία 1930 με το αφροαμερικανικό ιδίωμα stay woke που είναι παραφθορά του stay awake/awoken = μείνε ξύπνιος, ξάγρυπνος – να μη σε ξεγελούν, εκμεταλλεύονται, καταπιέζουν! Αναφερόταν στη ρατσιστική καταπίεση των Μαύρων γενικά.

Γρηγορείτε – μείνετε ξύπνιοι!

Μετά πέρασε ως σύνθημα στους Φιλελεύθερους και Αναρχοαριστερούς, ωσότου ξεπήδησε το 2011 και φούντωσε το 2014 (πάντα στις ΗΠΑ) μετά τη δολοφονία του Michael Brown από αστυνομικούς στο Ferguson. Έγινε σύνθημα των ακτιβιστών του Black Lives Matter, προτρέποντας σε επαγρύπνηση για τις φυλετικές διακρίσεις και προκαταλήψεις, την αστυνομική βία, την απόρριψη, τις αδικίες και ανισότητες γενικά.

Αρχικά έδειχνε την ευαισθητοποίηση των φιλελεύθερων απέναντι στις κοινωνικές αδικίες, διακρίσεις και καταπιέσεις. Μα γρήγορα υιοθετήθηκε από άλλα παρεμφερή κινήματα (ΛΟΑΤΚΙ, antifa, πράσινοι ριζοσπάστες κλπ.). Μετά, πάλι σύντομα, φούσκωσε σε υπερβολή κι έγινε συγχρόνως, ως ρηχό κοινωνικό κίνημα, συνοδοιπόρος των απανταχού Μαρξιστών/Κομμουνιστών στον ταξικό (!) αγώνα των προλετάριων.

Στη συνέχεια, τα τελευταία χρόνια, και οι Φιλελεύθεροι μα και οι (Ακρο-)Δεξιοί χρησιμοποιούν τους όρους woke και wokism με μειωτική, απαξιωτική σημασία.

Οι γνήσιοι φιλελεύθεροι, που είναι όντως ευαισθητοποιημένοι στις αδικίες της σοσιαλδημοκρατικής κοινωνίας της Δύσης, θεωρούν τους woke άσχετους και μάλλον μουρλούς ή παραπλανημένους.

Οι γνήσιοι Αναρχοαριστεροί, μαρξιστές και κομμουνιστές, θεωρούν τους woke ρηχούς, δίχως κατανόηση των πραγματικών αιτιών για τις ανισότητες και τα κακά του “καπιταλισμού” και της μπουρζουαζίας. Τους δέχονται ως συμμάχους μα νιώθουν πως χρειάζονται χρόνια και χρόνια επιμόρφωσης για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί.

Οι Δεξιοί (προς τα άκρα) τους θεωρούν βλάκες ταραχοποιούς που δεν βλέπουν τα πλούτη τα οποία το νεοφιλελεύθερο, καπιταλιστικό σύστημα παράγει και τις ευκαιρίες που δίνονται σε όλους. Μόνοι τους οι woke (γουόουκ) είναι ανίκανοι και δεν θα καταφέρουν τίποτα!

Ενώ οι βασικοί λόγοι για τη διαμαρτυρία των γουόουκ είναι ορθοί, η νοοτροπία έχει μετατραπεί γενικά σε εμμονικό δικαιωματισμό. Έχει όμως, αρχίσει να χάνει το κίνημα και συνοχή και δύναμη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *