Ε1803: Υπνοβάτης Μητσοτάκης (3)

Ε1803: Υπνοβάτης Μητσοτάκης (3)

- in Επικαιρότητα
0

Συμφωνώ με τον πρωθυπουργό πως οι ψηφοφόροι έδειξαν, παρά τις θεομηνίες και ορισμένες ελλείψεις, εμπιστοσύνη στη Ν. Δημοκρατική κυβέρνηση.

Ο Νικόδημος, μερικοί άλλοι κι εγώ ανήκουμε σ’ αυτούς. Μα μόνο για το ότι δεν ψηφίσαμε άλλο κόμμα. Αλλιώς, δεν ψηφίσαμε ούτε Ν.Δ!

Αν πάψει να υπνοβατεί ο φίλτατος πρωθυπουργός, που σαν τον Κωστάκη ακάματο Καραμανλή, ανέλαβε την ηγεσία πολλά υποσχόμενος, θ’ αντιληφθεί πως πολλοί κεντροδεξιοί δεν ψήφισαν Ν.Δ. σ’ αυτές τις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Παίρνω ένα ενδεικτικό παράδειγμα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κέρδισε από την πρώτη Κυριακή με το γενναίο ποσοστό 46,74%, σε αντίθεση με τον άχρηστο Πατούλη που πήρε 37,63%, μα ο Πατούλης πήρε 599.872 ψήφους ενώ ο Χαρδαλιάς 583.203, δηλαδή 16.600 λιγότερους!

Στη βαθύτατη ονείρωσή του ο Μητσοτάκης πρέπει κάπως ν’ αντιληφθεί, πως οι ψηφοφόροι που του έδωσαν το σταθερό 40% στις Εθνικές Εκλογές, δεν του έδωσαν και carte blanche να το παίξει νάρκισσος ή δικτάτορας και να νομίζει πως δεν βλέπουμε και τις αδυναμίες και τις παλαβές προτιμήσεις που προβάλλει, λόγω φόβου πολιτικού κόστους και λόγω εσωκομματικών ισορροπιών.

Αν είναι λίγο έντιμος (και δεν το αμφιβάλλω) θα πρέπει να παρατήσει κυρίως το δεύτερο και να καταλάβει πως μπορεί να διώξει άχρηστους, ανίκανους, αλαζόνες σαν τον Πατούλη και άχρηστους ανόητους σαν τον Μπογδάνο και άλλους.

Μα κυρίως πρέπει να καταλάβει κάπως μέσα στην υπνοβασία του, που είναι περισσότερη αυταρέσκεια και λιγότερη πια μεταρρυθμιστική θέρμη, πως είναι για τη δεύτερη ιδιότητά του, που πολλοί από μας τον ψηφίζουμε.

Αν δεν δούμε σαρωτικές αλλαγές (και όχι του τύπου δωροδοκίας κι εξαγοράς συνειδήσεων με επιδόματα κι επιχορηγήσεις και νέες επιτροπές, υπουργεία ή ΔΕΚΟ), τότε όχι μόνο δεν θα ψηφίζουμε Ν.Δ στο μέλλον μα θα ψηφίσουμε άλλο κόμμα.

Για την ώρα η Ν.Δ δεν είναι πολύ ελκυστική και είναι πρώτη επιλογή διότι «το μη χείρον βέλτιστον»!

Μα υπάρχουν όρια, όπως διαφαίνεται όχι από τα ποσοστά μα από τους απόλυτους αριθμούς ψήφων!

Εγώ έκανα αρχείο για τις Γκάφες Μητσοτάκη. Να δούμε πόσες θα μαζέψω!

Τελειώνω με λίγα λόγια από τον αγαπητό μου Πάσχο Μανδραβέλη:

Η «πολιτική» συζήτηση περιστρέφεται μόνο στα κέρδη των κομμάτων. «Πήραμε τόσες περιφέρειες», λένε οι μεν· «ναι, αλλά εμείς κερδίσαμε τόσους δήμους», λένε οι δε· «ενισχύσαμε τις δυνάμεις μας», λένε οι τρίτοι. Αν κάποιος ψελλίσει κάτι περί αποχής, όλοι θα πουν «ναι, σοβαρό πρόβλημα, ρε παιδάκι μου, αλλά πώς μπορείτε να εξηγήσετε ότι χάσατε τον δήμο της Δώθε Παναγιάς που ήταν ιστορικό προπύργιο του κόμματός σας;».

Πόθεν, λοιπόν, τόσο μεγάλη αποχή;….Υπάρχει μια εκδοχή που δεν πρέπει να παραβλέψει η κυβέρνηση, παρά τις χαρές και τους πανηγυρισμούς της. Ισως η αποχή να είναι το μήνυμα. Δηλαδή, οι πολίτες που νιώθουν ότι δεν υπάρχει άλλη πολιτική επιλογή, πέραν της Ν.Δ., μπορεί να τιμωρούν την κυβέρνηση όχι υπερψηφίζοντας κάποιον άλλον (αφού δεν τους εμπιστεύονται) αλλά απέχοντας από τις κάλπες. Η εκδοχή αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι η αποχή είναι πολύ μεγαλύτερη στα αστικά κέντρα απ’ ό,τι στην Περιφέρεια, στην οποία πολλοί ετεροδημότες ήταν πολύ κουρασμένοι ή ξεπαραδιασμένοι για να πάνε για τρίτη φορά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *