Η απίστευτη πρόοδος της οικονομίας μας

Η απίστευτη πρόοδος της οικονομίας μας

- in Επικαιρότητα
1

1. Δεν είναι μόνο οι τσιπριστές, γραβατωμένοι και αγράβατοι, τσαλακωμένοι και ατσαλάκωτοι που βλέπουν την ελληνική οικονομία να απογειώνεται χάρη στους χαρισματικούς χειρισμούς του κ. Τσίπρα, και των τσιρακιών του. Είναι και οι ξένοι επίσημοι και ιδιώτες σαν τους Ρέγκλινγκ και Μοσκοβισί που βλέπουν (ή αναφέρουν ) μεγάλα, έστω και αόρατα, άλματα στην ανάπτυξη, στην ευημερία και στην ασφάλεια. Και αυτοί βλέπουν τη χώρα να χαμογελά από τις χωματερές και τα χαμαιτυπεία, παρά τις πυρκαγιές το καλοκαίρι, τις πλημμύρες τον χειμώνα και τους μπαχαλάκηδες καθημερινά.

Δυστυχώς υπάρχουν και πολλοί εντός κι εκτός που δεν συμμερίζονται αυτή την ασυννέφιαστη αισιοδοξία. Διότι βλέπουν κάποια συννεφάκια.

2. Η ανεργία οπωσδήποτε μειώθηκε μα παραμένει ψηλά, κοντά στο εκατομμύριο. Και με 900.000 ή πες 600.000 ανέργους και τους νέους να μεταναστεύουν κατά χιλιάδες, η αισιοδοξία δεν μπορεί να είναι φυσική.

Το δημόσιο χρέος είναι σε στρατοσφαιρικό ύψος και δεν θα κατέβει ακόμα κι αν γίνουν κάποιες ρυθμίσεις.

Οι τράπεζες πιέζονται σε μέγγενη από θεσμούς και κυβέρνηση, ενώ τα κόκκινα δάνεια και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυγατίζουν χωρίς να επιλύνονται.

Ούτε το ασφαλιστικό μοιάζει να επιλύεται αλλά μάλλον να διαλύεται.

Η Δικαιοσύνη τρέχει και δεν προλαβαίνει ενώ η εγκληματικότητα τρέχει και δεν σταματιέται με τίποτα. Οι εκκρεμότητες είναι χιλιάδες και οικονομικές μόνο διαφορές χρειάζονται κατά μέσο όρο 1.580 μέρες για εκδίκαση!

Όμοια πρόοδος παρατηρείται και στην Δημόσια Διοίκηση που φροντίζει να καθηλώνει ότι πάει να κινηθεί με πολυνομία και υγιαίνουσα γραφειοκρατία.

Η Παιδεία πάει κατά Διαβόλου και Γαβρόγλου, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση φτωχοποίησης φτάνει να υπάρχουν πλεονάσματα σοσιαλισμού.

3. Όλα αυτά και πολλά άλλα, είναι μάλλον φιλοσοφικά φληναφήματα και γενικότητες. Ας δούμε και λίγους απαίσιους αριθμούς που πάντα προκαλούν αρρυθμία.

Μπορεί να μην έχετε ακουστά τον «ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου» (Gross Fixed Capital Formation = GFCF). Είναι ένας δείκτης (από πολλούς) που δείχνει πόσο αυξάνεται ή μειώνεται το διαθέσιμο πάγιο κεφάλαιο μιας επιχείρησης (ή της συνολικής οικονομίας) σε μια ορισμένη λογιστική περίοδο (ένα έτος, συνήθως). Υπάρχουν ορισμένοι ανατριχιαστικοί αριθμοί με τους οποίους παίζει η ΕΛΣΤΑΤ και τους οποίους σπανιότατα αναφέρουν οι προπαγανδιστές της τσιπρικής ανάπτυξης. Λοιπόν –

Για την περίοδο 2007-2016 η χαζοχαρούμενη χώρα μας είχε πρωτοφανή μείωση (κορυφαία στην ΕΕ) 98% – με δεύτερη την Ισπανία 36,7%, τρίτη τη Λετονία 34,4% κλπ., ενώ η Μάλτα είχε αύξηση 78%, η Ιρλανδία 73% κλπ.

Η Ελλάδα έχει το μικρότερο ποσοστό GFCF σε σχέση με το ΑΕΠ, μόλις 16,3%, μετά η Ρουμανία με 18%, Ουγγαρία με 18,7% κλπ. Α, έχουμε και άλλη πρωτιά. Με ρυθμό ανάπτυξης 1,3% για το τρίτο τέταρτο του 2017 είμαστε πρώτοι στην ΕΕ στην τελευταία θέση!

4. Τώρα πώς χωρίς επενδύσεις σε πάγια κεφάλαια πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη μόνο το τσιπρικό οικονομικό τσίρκο γνωρίζει – Τσακαλώτος, Παπαδημητρίου, Σταθάκης, κυρίες Αχτσιόγλου και Γεροβασίλη και ο Μάνατζερ ολονών.

Μακάρι να ήταν μόνο αυτά. Το 2017 δεν δόθηκε ούτε ένα Ευρώ σε μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις. Υπάρχουν 1.350 δισ από προγράμματα ΕΣΠΑ διαθέσιμα στα κρατικά ταμεία. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες, όπως επιχειρηματικότητα, νεοφυείς επιχειρήσεις, υποδομές κλπ, αλλά ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί σε καμιά!

Διότι (α) οι τσιπριστές είναι παντελώς ανίκανοι· (β) μισούν την επιχειρηματικότητα στον ιδιωτικό τομέα και θέλουν να την καταστρέψουν ολοκληρωτικά· (γ) τα ΕΣΠΑ τα φυλάνε να τα διαθέσουν σε προεκλογική περίοδο.

Κατά τ’ άλλα, παντού χαμόγελα επιτυχημένης διαχείρισης και γαλήνης. Δυστυχώς, τέτοια καθάρματα μας κυβερνούν.

1 Comment

  1. Ανώνυμος

    Καλησπέρα σας κε Πετριά,
    λησμονήσατε ( όχι εσκεμμένα προφανώς 🙂 τον λαμπερό – με γιορτές και παράτες – καθαρισμό
    της παραλιακής μετά το "ατύχημα" της Αγ. Ζώνης ΙΙ από τον διοπτροφόρο Υπουργό μας (!)
    Τόνοι πετρελαίου ρύπαναν τις ακτές και τον βυθό του Σαρωνικού με την πετρελαιοκηλίδα
    να προστίθεται στα καλοκαιρινά ( και όχι μόνο ) δεινά μας από την αβελτηρία των … κυβερνώντων!
    Η σβελτοσύνη τους εξαντλείται στον (επαν)εγκαινιασμό σηράγγων απ' τον ψαλιδοχέρη …
    Και βέβαια η Οικονομία αναπτύσεται εκρηκτικά με … capital controls και πλήρη Ελευθερία (!)
    Τα δε πλεονάσματα ( απ' τους φόρους μας ) "μοιράζονται" (μπα ; ) απ' τον γαλαντόμο ανιδιοτελώς
    σε μερίσματα και σύντομα σε αυξήσεις μισθών και διορισμούς κρατικοκηφήνων … Ψηφαλάκια γαρ !
    Οι κατσαπλιάδες δεν θα φύγουν εύκολα – δυστυχώς !
    Με εκτίμηση
    Ι.Π.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *