Τζέφερσον και Μάντισον

Τζέφερσον και Μάντισον

- in Επικαιρότητα
0

1. Αφού έγραψα για τον Τζον Άνταμς, 2ο Πρόεδρο των ΗΠΑ κι έναν από τους επαναστάτες πατέρες της χώρας, ας γράψω και λίγα λόγια για τον 3ο και για τον 4ο Πρόεδρο που επίσης συγκαταλέγονται μαζί με τον Ουάσιγκτον, τον Φραγκλίνο και τον Άνταμς: είναι οι Τόμας Τζέφερσον (1743-1826) και Τζέιμς Μάντισον (1751-1836).

Ελάχιστοι είναι οι πολιτικοί τέτοιου μεγέθους με τέτοιες ικανότητες που να μπορούν να βρεθούν σε άλλες χώρες. Και φυσικά δεν μπορεί να γίνει καμιά σύγκριση με τα τσογλάνια των τσιπριστών. Εκτός για να γελάσουμε και να κλάψουμε.

2. Ο Τζέφερσον είναι πιο γνωστός ως ο συγγραφέας της φημισμένης Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας με τη διατύπωση των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων του ανθρώπου – για ζωή, ελευθερία κι ευτυχία.

Γνώριζε άριστα 3 γλώσσες, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά (καθώς και Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά, όπως κάθε μορφωμένος άντρας τότε) και διετέλεσε Πρέσβης, κυρίως στη Γαλλία όπου οι συμβουλές του για το μετεπαναστατικό καθεστώς δεν εισακούστηκαν και ακολούθησε ο Τρόμος. Ήταν Αντιπρόεδρος υπό τον Άνταμς (1797-1999) κι έγινε Πρόεδρος για δυο τετραετίες, 1801-1809, οπότε και διαπραγματεύτηκε την αγορά της Λουϊζιάνα από τον Βοναπάρτη κι έτσι διπλασίασε το μέγεθος των ΗΠΑ. (Αυτή όντως ήταν διαπραγμάτευση – του Μάντισον – και όχι οι πυρετικές παλαβομάρες του τσαρλατάνου μας που μας κόστισαν 85 δισ κι ένα μνημειώδες Μνημόνιο!)

3. Αφού αποσύρθηκε από την πολιτική, ο Τζέφερσον ίδρυσε το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια κι έγινε ο πρώτος Πρύτανης εξασφαλίζοντας την ελευθερία του από εκκλησιαστική (όχι θρησκευτική) επίδραση. Επίσης εκλέχτηκε Πρόεδρος της Φιλοσοφικής Εταιρείας των ΗΠΑ!

Ήταν σπουδαίος βοτανολόγος και ασχολιόταν πρακτικά επίσης με καλλιέργειες. Ήταν και αρχιτέκτονας, λάτρης του ελληνικού ρυθμού και ο ίδιος σχεδίασε κι επέβλεψε την ανέγερση του Πανεπιστημίου μα και της έπαυλής του στο Μοντιτσέλο.

Επιπλέον έπαιζε βιολί και τσέλο και συνόδευε τη γυναίκα του στο πιάνο.

Ναι, δεν είχε την αποφασιστικότητα του Άνταμς να μη διατηρεί σκλάβους (είχε πάνω από 100 στις φυτείες του, αν και σε πιο ανθρωπιστικές συνθήκες από ότι αλλού) και όταν πέθανε η γυναίκα του είχε μια νέγρα σκλάβα ερωμένη. Μα και με τη δική του προώθηση, αργότερα, υπό την κυβέρνηση του Μάντισον το 1807 (όπως και στην Αγγλία) καταργήθηκε η εμπορεία και εισαγωγή σκλάβων.

Πέθανε λίγες ώρες πριν τον φίλο και αντίπαλο του Άνταμς την ίδια μέρα, 4 Ιουλίου 1826, 50 χρόνια μετά την κήρυξη της Ανεξαρτησίας.

4. Ενώ ο Τζέφερσον ήταν ο πατέρας της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, ο Τζέιμς Μάντισον, διαπρεπής νομικός, που αργότερα το όνομά του δόθηκε στη Μάντισον Σκουέαρ της Νέας Υόρκης, ήταν ο πατέρας του Συντάγματος που επικυρώθηκε τελικά το 1788.

Μαζί με τον Τζέφερσον οργάνωσαν το κόμμα των Δημοκρατών-Ρεπουμπλικάνων ενάντια στους Ομοσπονδιακούς του Χάμιλτον.

Υπό την προεδρεία του Τζέφερσον έγινε υπουργός Εξωτερικών (1801-1809) και ο κύριος διαπραγματευτής για την αγορά της Λουϊζιάνα.

Τελείωσε το Κολλέγιο του Νιου Τζέρσεϋ (νυν πανεπ. Πρίνστον) με κλασικές σπουδές (Ελληνικά, Λατινικά), Μαθηματικά, Νομικά, Πολιτική Οικονομία και Εβραϊκά. Αρχικά εργάστηκε και προώθησε στη Βιρτζίνια την πολιτική ανεξιθρησκίας και μετά βοηθός του Τζέφερσον που ήταν Κυβερνήτης της Πολιτείας.

5. Όπως ο Τζέφερσον, και ο Μάντισον είχε σκλάβους στις φυτείες καπνού που ήταν από τις μεγαλύτερες στις ΗΠΑ. Αλλά σε αντίθεση δεν υπήρξε κανένα σκάνδαλο με νέγρα ή άλλη ερωμένη.

Αλλά στα τελευταία 6 χρόνια του, βυθισμένος σε οικονομικά προβλήματα λόγω κακής διαχείρισης των φυτειών του, επιδόθηκε στην τροποποίηση των γραπτών του, σβήνοντας και ξαναγράφοντας φράσεις (και πλαστογραφώντας ένα μέρος επιστολής του Τζέφερσον)! Ήθελε να αφήσει μια καλύτερη εικόνα!

Ως Πρόεδρος, κήρυξε πόλεμο στη Βρετανία το 1812 – “ο δεύτερος πόλεμος της ανεξαρτησίας”, όπως ονομάστηκε. Διότι τα Βρετανικά πολεμικά κυνηγούσαν τα αμερικάνικα εμπορικά και κατανάγκαζαν τα πληρώματα να υπηρετούν σε αγγλικά πλοία εναντίον των Γάλλων. Μετά από αρκετές ήττες (ακόμα και τον εμπρησμό της Ουάσιγκτον και του Λευκού Οίκου) οι Αμερικανοί πήραν το πάνω χέρι και ο Μάντισον ο ίδιος ηγήθηκε στρατιωτικού σώματος στις Βόρειες Λίμνες. Μέχρι το τέλος στο 1814 οι Αμερικανοί είχαν αιχμαλωτίσει 1.800 αγγλικά πλοία!

Ο Μάντισον επίσης προώθησε και προσπάθησε να προστατεύσει τα δικαιώματα των ιθαγενών Ινδιάνων στα εδάφη τους, αλλά συνάντησε ανυπέρβλητα εμπόδια από το ίδιο το κόμμα του.

6. Αυτά τα λίγα αρκούν για να δείξουν πόσο μικροί είναι οι δικοί μας πολιτικάντηδες που σκέφτονται μόνο την επανεκλογή τους, τον διορισμό των κομματόσκυλων και τη διαιώνιση του πελατειακού κράτους.

Το να περιμένεις όραμα και φροντίδα για το Έθνος από ανεύθυνους, ανέντιμους, αγράμματους καφενόβιους βουλευτές είναι υπομονής αγώνας άγονος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *