Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία (Β’)

Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία (Β’)

- in Επικαιρότητα
0

1. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την καριέρα του ως πολιτευτής στη ΝΔ και ως πολλά υποσχόμενος αφού, σε αντίθεση με άλλους του κομματικού σωλήνα και της οικογενειοκρατίας, εργάστηκε αρκετά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα.

Στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έδειξε αξιόλογο (για μένα) ζήλο για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χαζοχαρούμενη χώρα μας. Είχα νωρίτερα πει σε φίλους πως αυτός ίσως να γινόταν προσεχώς ο ηγέτης της παράταξης κι έτσι χάρηκα όταν ως αουτσάιντερ εξελέγη στην προεδρεία της ΝΔ.

Πολύ σύντομα όμως μετά την εκλογή του σταμάτησε ο λόγος για τη μάχη των μεταρρυθμίσεων που νωρίτερα υποστήριζε σθεναρά. Έχει πια επικρατήσει ένας προσεκτικός τόνος που δεν θέλει να θίξει κανέναν – σάμπως και μπορείς να κάνεις μεταρρύθμιση χωρίς να θίξεις κάποιους.

2. Πριν από καιρό, αρχές Ιουλίου ’17, 20 περίπου από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ επιτέθηκαν δριμύτατα στο Πασοκ και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη εντελώς απρόκλητα ανακαλώντας το απώτερο παρελθόν μα παραγνωρίζοντας πως ΝΔ και Πασοκ συγκυβέρνησαν και πως ο ηγέτης τους  Κ. Μητσοτάκης είχε παραστεί και είχε καταχειροκροτηθεί στο συνέδριο της Δημ. Συμπ. και πως ενδέχεται να ξαναχρειαστεί σύντομα να συνεργαστούν!

Αυτές είναι οι βλακείες των παλαιοκομματικών νεοδημοκρατών. Και φυσικά ο  Κ. Μητσοτάκης (καλώς) τους επέπληξε σε σκληρή γλώσσα.

Αναμφίβολα υπάρχουν τα “αγύριστα κεφάλια”, οι γελοίοι γαλονάδες του κόμματος, οι παλαιοδεξιοί και αντιρρησίες που εμμένουν στον πελατειακό κρατισμό.

Μπορεί κανείς να αναλύσει αυτά τα “ρεύματα” μέσα στην παράταξη ή πιο συγκεκριμένα στο Κόμμα, μα η προσπάθεια δεν ωφελεί. Εγώ νομίζω πως ολονών τα μυαλά έχουν κουρκουτιάσει.

3. Το ερώτημα είναι κατά πόσο υπάρχουν πραγματικοί “φιλελεύθεροι” στην παράταξη και όχι μόνο κατ’ όνομα: φιλελεύθεροι, ριζικά διαφορετικοί από (νέο)συντηρητικούς ή σοσιαλδημοκράτες.

Καλά κάνει ο  Κ. Μητσοτάκης και ανοίγει πόρτες διακηρύσσοντας “ανανέωση, διεύρυνση, ισχυροποίηση της παράταξης”. Και μπορεί να γίνει διεύρυνση αριθμητικά και ανανέωση με νέα, άφθαρτα πρόσωπα, τεχνοκράτες και όχι κομματόσκυλα που χειροκροτούν για οτιδήποτε και περιμένουν ανταμοιβή.

Αυτά τα δύο σκέλη θα ισχυροποιήσουν την παράταξη στέλνοντάς την στην πολυπόθητη εξουσία. Μα είναι αυτό το ζητούμενο;

Το ίδιο είχε κάνει ο Αν. Παπανδρέου και τώρα ο Αλ. Τσίπρας.

Αυτή την ώρα η Πολιτεία κραυγάζει – συχνά έντονα – για μεταρρυθμίσεις που θα την βγάλουν από την πολύπλευρη κρίση της (συνταγματική, οικονομική, εκπαιδευτική, αξιακή).

Ευχής άρθρα και ομιλίες πολιτικάντηδων υπάρχουν σε αφθονία. Μα η σύγχρονη εμπειρία δείχνει πως ο εαυτούλης είναι πρώτος, το κόμμα και η πελατεία του δεύτερο και μόνο τρίτη η Πολιτεία, το Έθνος.

Απουσιάζει και η βούληση μα, το κυριότερο, η Γνώση. Δεν νομίζω πως η ΝΔ πρόκειται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Για την ώρα οι καλύτεροι πολιτικάντηδες, οι πιο αποτελεσματικοί, είναι ο Τσίπρας, ο Παππάς και οι άλλοι τσιπριστές, κι ας είναι τσαρλατάνοι!

Θα αφυπνιστούν αληθινοί φιλελεύθεροι;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *