Εμφύλιος στο μεταλλείο χρυσού

Εμφύλιος στο μεταλλείο χρυσού

1. Υπάρχουν μερικά άρθρα στο Διαδίκτυο που καταδικάζουν με πύρινη γλώσσα την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική από την Καναδική Εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός ΑΕ” (ή Eldorado), διότι, λένε, αυτή η εξόρυξη προκαλεί μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον και στη… Μεσόγειο!

Μα οι πομπώδεις πομφόλυγες του κ. Τσίπρα (21/9/17 στην Κρήτη) δείχνουν πως υπάρχει αριστερός λάκκος σε αυτή τη φάβα.

Οι κάτοικοι της περιοχής εξόρυσσαν χρυσάφι από αρχαιότατους χρόνους, όπως εξορυσσόταν ασήμι από το Λαύριο. Αλλά ενώ το Λαύριο στέγνωσε, στη Χαλκιδική πολύς χρυσός περιμένει.

Και όντως σήμερα, όταν οι εργασίες προχωρούν απρόσκοπτα, βγαίνει αρκετό μετάλλευμα ώστε να απασχολούνται περίπου 2.000 άτομα και να πέφτουν στην τοπική οικονομία 7-8 εκμ ευρώ τον μήνα!

Αν η εξόρυξη σταματήσει, όπως απείλησε να κάνει η εταιρεία, η όλη περιοχή θα μαραζώσει οικονομικά.

2. Υπάρχουν όμως αρκετοί τοπικοί παράγοντες (και μη-τοπικοί) που εναντιώνονται στην εξόρυξη και τις επικείμενες επενδύσεις της εταιρείας. (90 εκμ θα τοποθετούνταν στις Σκουριές φέτος, ίσως και περισσότερα).

Η αντίδραση δεν είναι καινούρια. Και παλαιότερα στις δεκαετίες 1970 και 1990 κλπ υπήρξαν ντόπιοι και μη, πολέμιοι της εξόρυξης. Σήμερα όμως έχουμε φτάσει σε μια εμφυλιοπολεμική κατάσταση.

Ξεκίνησε με τους συριζαίους και τις εμπρηστικές παροτρύνσεις του κ. Τσίπρα τότε που ήταν στην αντιπολίτευση. Έγιναν τότε μεγάλες βιαιότητες μέχρι και τον εμπρησμό εργοταξίου της Εταιρείας και του δημαρχείου της Ιερισσού. Εμπλέκονται περί τα 50 άτομα.

3. ΑΛΛΑ δεν πιστεύω πως το θέμα είναι οικολογικό, διότι δεν πιστεύω πως οι τσιπριστές ενδιαφέρονται στο ελάχιστο για την οικολογία και το περιβάλλον όπως έδειξε η επιπόλαιη αντιμετώπιση της πρόσφατης πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό και η επαίσχυντη στάση του άσχετου κ. Κουρουμπλή. Από την άλλη, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ποιο ακριβώς είναι το θέμα.

Εξάλλου, υπάρχουν 19, όχι λιγότερες, αποφάσεις του ΣΤΕ υπέρ της επένδυσης των μεταλλείων της Κασσάνδρας.

Οπότε έχουμε δυο αντικρουόμενες απόψεις. Αυτοί που καταπολεμούν την επένδυση έχουν προσωπικά ή/και πολιτικά κίνητρα – και όπου ανακατεύεται ο Σύριζα μόνο τέτοια κίνητρα υπάρχουν. Ή οι δικαστές του ΣΤΕ είναι όλοι κρετίνοι αφού δεν μπορούν να δουν πως η επένδυση δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον. Αλλά είναι δυνατόν αυτό;… Μιλάμε για 19 (όχι 2 ή 3) αποφάσεις!

4. Εγώ απορώ που η Καναδική Εταιρεία δεν πακέταρε μόλις ο σκληροπυρηνικός Σκουρλέτης άρχισε τις παρεμβάσεις του και αποδεχόμενη τις όποιες απώλειες δεν έφυγε όπως έκαναν και κάνουν τόσες άλλες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια.

Αλλά το πραγματικά θλιβερό γεγονός είναι η εμφυλιοπολεμική κατάσταση στην περιοχή ανάμεσα στους άμεσα ενδιαφερόμενους μεταλλωρύχους και των πολέμιων της εξόρυξης.

Οι πρώτοι γνωρίζουν πως η επιβίωση τους εξαρτάται από τη συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που δεν θα μπορούσαν να βρουν άλλη εργασία. Οι δεύτεροι το γνωρίζουν επίσης αλλά προφανώς δεν τους νοιάζει.

Αλλά εδώ και πολύ καιρό πολύ μίσος έχει φουντώσει μεταξύ μελών στο ίδιο χωριό, στην ίδια κοινότητα, στην ίδια οικογένεια.

Οι βιαιοπραγίες έγιναν ως επί το πλείστον από τους πολέμιους που ξυλοκόπησαν κόσμο, έκαψαν αυτοκίνητα και απείλησαν τις οικογένειες των μεταλλωρύχων.

Ο κ. Τσίπρας συμπεριφέρεται σαν να είναι αμέτοχος. Ο κ. Σταθάκης συνεχίζει τα “ήξεις-αφήξεις” και η κα. Κ. Ιγγλέζη, συριαζαία βουλευτής Χαλκιδικής, επισκέπτεται την περιοχή όσο λιγότερο μπορεί – και χαρακτηρίζεται “προδότρια” από τους Καρανίκες του κόμματος!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *