Ε1997: Κυκλοφορία και κάμερες

Ε1997: Κυκλοφορία και κάμερες

- in Επικαιρότητα
0

Είναι γνωστό εδώ και δυο δεκαετίες πως σε όλες τις ευρωπαϊκές, πολιτισμένες χώρες, ο έλεγχος της τήρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας γίνεται με κάμερες. Έχει δε αποδειχθεί πως αυτά τα εποπτικά μέσα συντελούν και στη μείωση της γενικότερης εγκληματικότητας. Εδώ, στη χώρα της τρελής ροδιάς, έχει επικρατήσει η φοβία των καταχρήσεων και, κυρίως, της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων. Δεν είναι απίθανο να γίνουν καταχρήσεις – αφού πρόκειται για την Ελλάδα μας. Μα τι λόξα έχει πιάσει τους ιθύνοντες με τα προσωπικά δεδομένα;

Όμως, σε μια ευνομούμενη πολιτεία, με ανεξάρτητες αρχές που υποτίθεται ελέγχουν τη διοίκηση και τους μηχανισμούς της, τέτοιες φοβίες δεν θα έπρεπε να επισκιάζουν τα αποδεδειγμένα οφέλη του μέτρου.

Στις 28/11/24 τρία υπουργεία και το γραφείο του Περιφερειάρχη Αττικής ανακοίνωσαν ένα σχέδιο για την εγκατάσταση ευρέως δικτύου καμερών Η είδηση από τον Νίκο Κωνσταντάρα, Καθημερινή, 29/11/24. (Τονίζω τη συνηθισμένη αβελτηρία στις υπηρεσίες αυτού του είδους.)

Το έχουμε ακούσει και στο παρελθόν, ότι η εγκατάσταση καμερών θα αναγκάσει τους Ελληνες οδηγούς να βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους, ώστε να μειωθούν οι θάνατοι και οι τραυματισμοί που καθιστούν τους δρόμους μας από τους πιο επικίνδυνους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην πράξη, όμως, οι κάμερες αποδείχθηκαν άχρηστες, η διαχείρισή τους ελλιπέστατη έως ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να αδιαφορούν και για τις κάμερες και για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας γενικώς. Είτε επιδεικνύουμε τη «μαγκιά» μας, αδιαφορώντας για τη δική μας ασφάλεια και αυτήν των άλλων, είτε ανεχόμαστε μοιρολατρικά τον υψηλό αριθμό νεκρών και τραυματισμένων ως αναπόφευκτο φόρο για το αδάμαστο της φυλής, είτε είμαστε θύματα πολιτικής εκμετάλλευσης, το αποτέλεσμα είναι ότι πέρυσι είχαμε 60 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους στους δρόμους μας, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. ήταν 46. Η βελτίωση των υποδομών και η συντήρηση των οχημάτων δεν αρκούν. Χρειάζονται ο συντονισμός των κρατικών υπηρεσιών, η αξιόπιστη αστυνόμευση και η συγκατάθεση των πολιτών.

Χθες, λοιπόν, τρία υπουργεία και η Περιφέρεια Αττικής αποκάλυψαν το σχέδιό τους για την ανάπτυξη δικτύου καμερών στην Αθήνα και τη δημιουργία ενός ενιαίου πληροφοριακού συστήματος, υπό τη διαχείριση μιας υφιστάμενης υπηρεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Οι κάμερες θα καταγράφουν παραβιάσεις του ορίου ταχύτητας, του ερυθρού σηματοδότη, της διάβασης πεζών, καθώς και τη χρήση κινητού τηλεφώνου και τη μη χρήση κράνους ή ζώνης. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *