Άλλος δείκτης αρνητικής ανάπτυξης

Άλλος δείκτης αρνητικής ανάπτυξης

1. Άσχετα με τον οχετό ψευδολογίας περί ανάπτυξης που ακούμε από τους Συρανέλληνες από την αρχή της κατάληψής τους της εξουσίας το 2015, επενδύσεις όχι μόνο δεν έρχονται μα φεύγουν πολλές που υπάρχουν.

Το ότι ως πειθήνιο ανθρωπάκι ο κ. Τσίπρας υπογράφει μνημόνια δεν σημαίνει, όπως ο ίδιος διακήρυξε και υπουργοί του, πως τα συμφωνηθέντα θα εφαρμοστούν κιόλας.

Δικαιούμαστε, όπως νομίζουν μερικοί, να στραφούμε στους δανειστές μας και να πούμε «Ιδού, αποδεχτήκαμε τα μέτρα που μας επιβάλλετε: σειρά σας τώρα να ελαφρύνετε το χρέος και να πάψετε να μας δυναστεύετε! Δικαιούμαστε, μα οι ξένοι ξέρουν πλέον πόσο απατεώνες είμαστε.

Πολλά έχουν υπογραφτεί, πολλά έχουν περάσει ως νόμοι και όντως έχουν γίνει στα χαρτιά πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στην πράξη δεν έχει γίνει τίποτα. Περικοπές συντάξεων και μισθών και υπέρμετρη φορολογία δεν είναι μεταρρυθμίσεις.

2. Τα πράγματα βελτιώνονται καθώς έχουμε αυτά τα μυθικά πλεονάσματα, ισχυρίζονται οι τσιπριστές και τα παπαγαλάκια τους.

Μα αν η βελτίωση είναι αληθινή, γιατί δεν έρχονται επενδύσεις;

Γιατί φεύγουν η μια επιχείρηση μετά την άλλη σε άλλες χώρες;

Γιατί φεύγουν στο εξωτερικό οι ταλαντούχοι νέοι που δεν βρίσκουν εργασία; Γιατί δεν επιστρέφουν αυτοί που έφυγαν νωρίτερα;

Γιατί δεν επιστρέφουν οι καταθέσεις των εχόντων από το εξωτερικό; Γιατί εξακολουθούν να φυγαδεύουν τις καταθέσεις τους όσοι μπορούν; Και γιατί όσοι μπορούν, προτιμούν να πληρώνονται στο εξωτερικό;

Διότι παρά τα όποια μέτρα περνούν από τη Βουλή, τίποτα δεν εφαρμόζεται. Οι διορισμοί συνεχίζονται, οι σπατάλες διογκώνονται και οι τσιπριστές γενικά συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει κρίση και να μην υπέγραψαν μνημόνια.

3. Από το 2008 ως σήμερα έφυγαν από το Χρηματιστήριο Αθηνών 103 μεγάλες εισηγμένες εταιρείες. (Τα προηγούμενα 11 έτη είχαν φύγει 135.)

Μερικές εξαγοράστηκαν από μεγαλύτερες ή πολυεθνικές επιχειρήσεις , όπως Παπαστράτος – Φίλιπ Μόρις, Παυλίδης – Κραφτ, Κωτσόβολος – Ντίξονς, AB – Delhaize, Panafone – Vodafone κλπ.

Άλλες, 88 τον αριθμό, πτώχευσαν και διαγράφτηκαν.

Άλλες πάλι, 33 τον αριθμό έφυγαν με απόφαση του κύριου μετόχου.

Τρεις έφυγαν αλλάζοντας έδρα – Κόκα Κόλα, HBC και Βιοχάλκο. Τώρα και η Ιντραλοτ σκέφτεται να αποχωρήσει και να μετακομίσει στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ή της Νέας Υόρκης.

Έτσι το Χρηματιστήριο Αθηνών φτωχαίνει καθώς έχει χάσει μεγάλες εταιρείες όπως Ελαϊς, Γερμανός, Βαρυτίνης, Ηρακλής, Μαϊλλης κλπ.

Αν μάλιστα και η Deutsche Telekom συγχωνεύσει πλήρως το μερίδιό της του ΟΤΕ, Κοσμοτέ τώρα, το ΧΑ θα χάσει μια ακόμα κορυφαία εταιρεία.

4. Το αρνητικό κλίμα δεν βελτιώνεται όσο κι αν πασχίζουν οι τσιπριστές. Μόνο όταν γίνουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις ξένοι και ντόπιοι θα εμπιστευτούν τα κεφάλαιά τους στη χώρα μας.

Για την ώρα υπάρχει βαθύτατη ύφεση με ελάχιστες προοπτικές ανάκαμψης. Η φορολογική επιβάρυνση φτάνει πλέον το 80%! Υπάρχει τρομερή έλλειψη χρηματοδότησης καθώς και οι τράπεζες δεινοπαθούν. Και, το χειρότερο, υπάρχει αρνητική αντιμετώπιση του κράτους προς την επιχειρηματικότητα. Στον ιδιωτικό τομέα χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και πάνω από 1 εκμ. είναι άνεργοι.

Για να δούμε, θα αλλάξει το κλίμα; Πότε; Πώς;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *