Σπατάλες κι εξοικονομήσεις

Σπατάλες κι εξοικονομήσεις

1. Είναι γνωστό πια πως οι τσιπριστές με τις ηρωικές διαπραγματεύσεις τους κατόρθωσαν να μειώσουν τις συντάξεις, στα δύο έτη που κάνουν πως κυβερνούν, περισσότερο από ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα προηγούμενα 4 χρόνια. Είναι κατόρθωμα κι αυτό.

Αλλά υπάρχουν κι άλλα. Η νέα συμφωνία για την αποπεράτωση της αξιολόγησης – και αφού προηγήθηκαν 15 μήνες νέων και σκληρότατων διαπραγματεύσεων! – οδηγεί σε περικοπές ως 300 ευρώ στις κύριες και ως 70 στις επικουρικές συντάξεις.

Αλλά και οι απολαβές στον ιδιωτικό τομέα θα μειωθούν καθώς θα αυξηθούν με αναλογία γεωμετρική (όσο μεγαλύτερο το εισόδημα τόσο πολύ μεγαλύτερη η μείωση) οι ασφαλιστικές εισφορές. Ο μέσος όρος υπολογίζεται στα 110 ευρώ μηνιαίως. Για όσους ελεύθερους επαγγελματίες αγρότες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κλπ κερδίζουν 52.000 και άνω ετησίως, η εισφορά, και συνεπώς η μείωση, θα είναι της τάξης των 550 ευρώ μηνιαίως!

2. Αναρωτιέται κανείς πότε θα σταματήσει αυτή η αφαίμαξη όχι μόνο των πλουσίων γενικά μα και των φτωχών συνταξιούχων από ένα τσούρμο αναρχοαριστερών, ομολογουμένως μειωμένης νοημοσύνης και μόνο πρωτοβάθμιας παιδείας, που ισχυρίζονται πως νοιάζονται για τον λαό τον καταπιεσμένο από τους καπιταλιστές και πως οδηγούν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

Έχουν βέβαια υψηλούς στόχους όπως ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μερικά χρόνια έτσι που, όπως λέγεται, το χρέος θα γίνει βιώσιμο.

3. Μα πλεονάσματα από υπέρμετρη αφαίμαξη μέσω φορολογίας (και ασφαλιστικών εισφορών) δεν είναι υγιή και δεν οδηγούν σε ανάπτυξη αλλά σε βαθύτερη ύφεση.

Τίποτα δεν προοιωνίζει ανάπτυξη. Το ΑΕΠ, δηλ ο τζίρος εργασιών και παραγωγής, της χώρας από το 2013 μέχρι και το 2016 είναι 184,2 – 184,8 – 184,4 και 184,8 αντίστοιχα.

Κι όμως η τιμή του πετρελαίου διεθνώς έπεσε και έμεινε χαμηλότερη αυτά τα έτη. Εντούτοις χάρη στον αυξανόμενο φόρο στα καύσιμα, οι τιμές αγαθών δεν έπεσαν έτσι που να αντανακλούν τη μειωμένη τιμή καυσίμων.

Μετά, αν εξαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό ισοζύγιο (= εισαγωγές – εξαγωγές) παραμένει ελλειμματικό κατά 20 δις δολάρια ετησίως!

Που πάνε οι φόροι και τι να τα κάνεις τα πλεονάσματα αφού η τρύπα εξόδων δεν βουλώνεται;

4. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα μέτρα για εξοικονομήσεις Υπάρχουν και «αντίμετρα» ακατανόητων σπαταλών – ακατανόητα για όποιον σκέφτεται με κάποια κοινή ανά τον κόσμο λογική. Πλήρως κατανοητά όμως στην ειδική περίπτωση των τσιπριστών.

Όπως γνωρίζουμε γίνονται διορισμοί κατά χιλιάδες πλέον – και ίσως μερικοί να δικαιολογούνται κατά 1% !

Η τσιπρική ευφυΐα αναλώνεται τώρα στον προγραμματισμό μη παραγωγικών έργων. Πρόκειται για έργα βιτρίνας δίχως την παραμικρή αξία σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης: π.χ. μετακίνηση από τα κέντρα των πόλεων των σιδηροδρομικών σταθμών για πολιτιστικές εγκαταστάσεις αναψυχής! Πρόκειται για έργα που θα δώσουν εργασία σε ημετέρους, φυσικά.

Το τσιπρικό κόμμα πρώτα παντού πάντα. Αλλά υπάρχουν και άλλα.

Πρότινος σε νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου γενικά μπήκε, ως είθισται, τροπολογία άσχετη με την οποία (α) εξαιρούνται από τον περιορισμό του ορίου των 60 επιτρεπόμενων ημερών ετησίως μετακίνησης εκτός έδρας οι συνοδοί ασφαλείας και μέλη αποστολής που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό και (β) ορίζεται τα μέλη της αποστολής που συνοδεύουν τους δυο αυτούς αλλά και τους υπουργούς Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών, να διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με τα υψηλά πρόσωπα. Δηλαδή ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων!

Έτσι λοιπόν προωθούνται και υψηλότεροι φόροι και υψηλότερες σπατάλες για τον τσιπρικό τουρισμό που περνά για διακυβέρνηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *