Ε1153: Ελληνική Βιομηχανία

Ε1153: Ελληνική Βιομηχανία

1. Στο Ε1144: Μερικές στατιστικές οικονομικές τόνισα το γεγονός πως στην Ελλάδα η βιομηχανία είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Άλλες χώρες με όμοιες συνθήκες σε πληθυσμό και φυσικούς πόρους όπως π.χ. το Ισραήλ και η Πορτογαλία προώθησαν την ανάπτυξη της βιομηχανίας.

Ανάμεσα σε άλλα κριτήρια ανέφερα την προστιθέμενη αξία στη μεταποίηση που είναι καλός δείκτης για τη βιομηχανική παραγωγή. Στην περίοδο 2008-2019 αυτή η προστιθέμενη αξία ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν 9,1% μα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 15%! Οι δε εξαγωγές βιομηχανικών αγαθών (άλλος καλός δείκτης) ήταν για το 2019 ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα 9,2% σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία ήταν 38,2%!

Ο μόνος λόγος που υπάρχει αυτή η απέχθεια προς τη Βιομηχανία είναι το ότι δεν τη θέλουμε, έχοντας βολευτεί με τον τουρισμό (που κάποτε οι υπερήφανοι «αγωνιστές, προοδευτικοί» θεωρούσαν εξευτελισμό) και την παραγωγή κι εξαγωγή γαλακτοκομικών, κρασιών, μελιών και λίγων φρουτολαχανικών.

2. Ας πάρουμε για παράδειγμα το γειτονικό Ισραήλ που ορθώθηκε ως κράτος μαζικής προσφυγιάς μόλις το 1948 και πολέμησε και νίκησε τους Άραβες που το περικυκλώνουν 3 φορές. Και μην ξεχνάμε, όπως δείχνουν οι συνεχείς επιθέσεις των τρομοκρατών της Χαμάς, πως βρίσκεται σε ακατάπαυστο κίνδυνο εξολόθρευσης και πρέπει να ξοδεύει μεγάλα κονδύλια για την άμυνά του.

Σήμερα (Ιούλιος 2021) φιλοξενεί τις περισσότερες startups κατά κεφαλήν σε όλο τον κόσμο. Τα πανεπιστήμια του είναι από τα καλύτερα στον κόσμο. Έχει δεκάδες ερευνητικά κέντρα και έτσι δημιούργησε στις δυο τελευταίες δεκαετίες ένα εξαιρετικό οικοσύστημα τεχνολογίας που προσελκύει συνεχώς ταλέντα και γεννά νέα.

Έχει δική του πολεμική βιομηχανία. Επινόησε το περίφημο πυροβόλο Ouzi και άλλα τουφέκια και αυτόματα. Κατασκευάζει τα δικά του άρματα μάχης – ό,τι καλύτερο σε όλη τη Μέση Ανατολή. Κι έχει τα δικά του αντιβαλλιστικά συστήματα όπως το Iron Dome που καταρρίπτει πάνω από 90% των ρουκετών που εκτοξεύουν οι Χαμάς – και μερικά απόρρητα.

3. Στη γειτονική μας Τουρκία παράγονται κάθε χρόνο 1,5 εκμ. αυτοκίνητα. (Εμείς το δοκιμάσαμε εκεί γύρω στο 1980 και τα παρατήσαμε).

Τα τουρκικά drones είναι φημισμένα κι εξάγονται παντού.

Μεγάλο μέρος της πολεμικής της δύναμης παράγεται στην ίδια τη χώρα: οχήματα και τεθωρακισμένα του Στρατού και ορισμένα πλοία.

Γιατί εδώ στην Ελλάδα δεν γίνεται τίποτα – παρά μόνο οι κρατικές πολεμικές βιομηχανίες να δημιουργούν καινούρια χρέη κάθε χρόνο;

Διότι αυτή είναι η νοοτροπία των πολιτών και των κυβερνώντων: βόλεμα, ρουσφέτι, ρέμουλα και ραχάτι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *