Υπουργική μέριμνα

Υπουργική μέριμνα

1. Ο κοινός και απονήρευτος πολίτης ενδέχεται να απορούσε όταν μάθαινε πως στις αρχές Φεβρουαρίου συναντήθηκαν στη Ζάκυνθο ο υπ. Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής (πρώην Αθλητισμού) και ο υπ. Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και συσκέφθηκαν για τα ΤΕΙ του τόπου.

Θα καταλάβαινε όμως την εμπλοκή του υπ. Δικαιοσύνης αμέσως μόλις μάθαινε πως ο κ. Κοντονής είναι τοπικός βουλευτής του Σύριζα.

Κι εγώ δεν θα καταλάβαινα αν δεν είχα κάποια εμπειρία από πρώτο χέρι. Διότι όταν επέστρεψα στη χώρα μετά από δυο δεκαετίες παραμονής στο εξωτερικό, με πλησίασαν οι δυο τοπικοί βουλευτές της ΝΔ και του (κραταιού τότε) Πασόκ ξεχωριστά, και ο καθένας με διαβεβαίωσε πως αν χρειαζόμουν ο,τιδήποτε, εκείνος ήταν εκεί για να βοηθήσει. Σύντομα διαπίστωσα πως αυτή ήταν η κοινή κομματική πρακτική.

Ρουσφετολογική μέριμνα για το μάζεμα ψήφων.

2. Και στη Ζάκυνθο η μέριμνα των υπουργών ήταν ρουσφετολογική.

Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ορίστηκαν 80 θέσεις εισακτέων για να έχει λόγο ύπαρξης το ΤΕΙ και τα προγράμματά του (συγκεκριμένα η Συντήρηση Πολιτισμικής Κληρονομιάς). Αλλά η ζήτηση ήταν μικρή και μόνο δυο (2) φοιτητές εισήχθηκαν.

Με τον κυνισμό της παραδοσιακής ρουσφετολογίας, ιδρύθηκαν και φυτεύτηκαν σε νησιά και βουνοπλαγιές, σε απίθανα μέρη (κυρίως επί Πασόκ), διάφορα ΑΕΙ και ΤΕΙ για να προωθείται η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα και τα κοπάδια των ψηφοφόρων να έχουν κάποιο όφελος.

Τα παπαγαλάκια των κομματικών φερέφωνων επαινούσαν την πρόνοια και φροντίδα των αρχόντων που μεριμνούσαν. Και από μια στενόμυαλη και κοντόφθαλμη θεώρηση είχαν κάποιο δίκιο διότι τότε “υπήρχαν λεφτά” – επιδοτήσεις γενναιόδωρες από την ΕΕ (των κουτόφραγκων) και από δανεικά. Αλλά οι πιο σοβαροί δημοσιογράφοι επέκριναν αυτές τις ψηφοθηρικές δωροδοκίες και, όπως διαπιστώνουμε τώρα, δεν είχαν καθόλου άδικο.

3. Οι κυβερνήτες της Πρώτη-φοράς με το ηθικό πλεονέκτημα δείχνουν όμοια μέριμνα και γενναιοδωρία στο να συντηρούν ένα ΤΕΙ με προγράμματα για δυο φοιτητές – όχι όμως για γάζες και σύριγγες στα νοσοκομεία όπου δεν υπάρχουν σίγουροι ψηφοφόροι!

Ο «φιλελεύθερος» Αρβανιτόπουλος (της επάρατης Δεξιάς) είχε αποφασίσει να συγχωνεύσει τέτοια ιδρύματα και, στην περίοδο αυτής της κρίσης, να περιορίσει τη σπατάλη. Ο συριζαίος Κοντονής όμως πρέπει κάπως να ευεργετήσει την εκλογική του περιφέρεια. Έτσι διατηρεί τα ιδρύματα με την αλληλέγγυη συνδρομή του συντρόφου Γαβρόγλου.

Λεφτά υπάρχουν πάλι. Μόνο που τώρα είναι αυτά που το κράτος λεηλατεί από τους πολίτες με φόρους, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *