Θέλουμε Ευρώπη; (Γ’)

Θέλουμε Ευρώπη; (Γ’)

- in Επικαιρότητα
2

1. Πολλοί ανησυχούν γιατί το ποσοστό των ευρωσκεπτικιστών στη χώρα μας αυξάνεται (τώρα 42%) ενώ των φιλευρωπαϊστών μειώνεται (τώρα 45%). Και δεν έχουν άδικο να ανησυχούν διότι στον όποιο βαθμό είμαστε ακόμα μια σχετικά φιλελεύθερη δημοκρατία, η οικονομία δεν έχει πτωχεύσει απόλυτα και η κοινωνία δεν έχει καταρρεύσει σε χάος λόγω των κυβερνητικών χειρισμών από το 2010 και ιδίως τα δύο τελευταία έτη 2015-16, αυτό οφείλεται στη συμπαράσταση των Ευρωπαίων.

Κομμουνιστές σαν τον Λαφαζάνη και τον Λαπαβίτσα θέλουν την έξοδο από την ΕΕ για να μπορούν να επιβάλουν το σκουριασμένο καθεστώς της παρωχημένης πίστης τους. Οι συριζαίοι, ακόμα και ο Τσακαλώτος, ανήκουν σε άλλη κατηγορία: είναι αναρχοαριστεροί σοσιαλδημοκράτες με κύριο σκοπό την παραμονή τους στην εξουσία.

2. Το σχέδιο του Λαπαβίτσα για επιστροφή στη δραχμή (όπως σκιαγραφείται στην Εφημερίδα των Συντακτών 3/2/17) περιγράφει ουσιαστικά την επιβολή του κομμουνισμού. Το όλο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα τεθεί υπό κυβερνητική εποπτεία με πλήρη έλεγχο και επ’ άπειρον. Και όλοι οι λογαριασμοί, όλα τα χρήματα, θα μετατραπούν σε ισότιμες δραχμές (10 ευρώ = 10 δραχμές).

Ο Λαπαβίτσας δεν είναι πολιτικός σαν τον Λαφαζάνη. Είναι καθηγητής (μαρξικής) Οικονομίας. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος καταλαβαίνουν τις συνέπειες μιας τέτοιας αναπροσαρμογής. Και οι δυο (όπως και άλλοι της ίδιας νοοτροπίας) είναι τυφλωμένοι από τις ιδεοληψίες τους. Νομίζουν πως αυτοί θα επιτύχουν με τα capital controls και άλλες κομμουνιστικές καταπιέσεις εκεί που τόσοι άλλοι με ίδιες μεθόδους απέτυχαν.

3. Η φτωχοποίηση στην Ελλάδα θα είναι ταχύτατη και βαθύτατη.

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το ακριβές μέγεθος. Αλλά ο Σολζενίτσιν δείχνει τη φοβερή φτωχοποίηση στη Σοβιετία λίγα χρόνια πριν την κατάρρευση με ένα περιστατικό. Κρατούμενοι σε ένα γκούλαγκ ζήτησαν λίγη βελτίωση στο φαγητό τους και ο διοικητής τους απάντησε “Αν βελτιωθεί το φαγητό σας λίγο, θα είναι ίδιο με αυτό των φυλάκων σας”.

Με τι θα αγοράζαμε όλα όσα εισάγουμε κι έτσι έχουμε ένα σχετικά αξιόπρεπο επίπεδο διαβίωσης; Εισάγουμε φάρμακα και ποικιλία νοσοκομειακού εξοπλισμού· οχήματα και μηχανήματα κάθε είδους· ηλεκτρονικές συσκευές όπως τηλέφωνα και υπολογιστές· κρέατα και δημητριακά· κ.λπ. κ.λπ.

Ποιες χώρες θα μας πουλήσουν τα προϊόντα αυτά για τις δραχμές μας;

Κανείς στο εξωτερικό δεν θα θέλει τις δραχμές μας και ο πληθωρισμός θα τιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Σε λίγες μέρες η ισοτιμία θα μεταβληθεί σε περίπου 10 ευρώ = 1.000 δραχμές, ίσως και πιο πολύ.

4. Αλλά ας μη γελιόμαστε. Ο οικονομικός έλεγχος είναι η πρώτη καταπίεση. Θα ακολουθήσουν άλλες: ο περιορισμός της ελεύθερης έκφρασης, της ελεύθερης μετακίνησης και της απρόσκοπτης συνάθροισης.

Μαζί με τις όποιες περιουσίες θα χαθούν και οι ελευθερίες, τα δημοκρατικά δικαιώματα. Από το 1959 μέχρι σήμερα στην Κούβα δεν υπήρξαν εκλογές – ούτε σε άλλη κομμουνιστική χώρα. Μόνο κυβερνητικές εφημερίδες και κυβερνητική ραδιοτηλεόραση θα λειτουργούν υπό την εποπτεία του Λαπαβίτσα ή κομισάριων σαν τον Λαπαβίτσα. Όλες οι ειδήσεις θα είναι κυβερνητικές. Όλα τα προγράμματα, όλες οι τέχνες θα χρειάζονται την άδεια του Λαπαβίτσα ή κομισάριων σαν τον Λαπαβίτσα.

Ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας θα υπάρχει μόνο στον βαθμό που οι κομισάριοι της κυβέρνησης θα το επιτρέπουν.

Η εθελοτυφλία του Λαπαβίτσα και των συντρόφων (που βέβαια θα έχουν εξασφαλίσει τα δικά τους προνόμια στο νέο καθεστώς της δραχμής με καταθέσεις στο εξωτερικό σε ξένο νόμισμα) θα οδηγήσει στην τρομακτικότερη περίοδο της ιστορίας μας, ίδια ίσως με τη Γερμανική Κατοχή ή την Τουρκοκρατία.

5. Τελικά ίσως η δραχμή να μας ταιριάζει καλύτερα.

Αν θέλουμε Ευρώπη, θα πρέπει να συνετιστούμε και να καταλάβουμε πως το παλιό βιολί μας δεν έχει πέραση. Ούτε τα νταούλια.

Η μάζα των Ελλήνων με τα ρεμπέτικα, τα μπουζούκια και τα ζεϊμπέκικα δεν κάνουν την Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή κατεύθυνση απαιτεί πολύ διαφορετική νοοτροπία και κυρίως πολύ λιγότερη απάτη.

Και αν οι Tούρκοι που ορέγονται τους μεζέδες του Αιγαίου αρπάξουν μερικούς (μερικές βραχονησίδες σαν εκείνες που ήθελε ο άλλος κουφιοκέφαλος συριζαίος κ. Σαντορινιός να αξιοποιήσει εγκαθιστώντας μόνιμους κατοίκους), ποιος θα τους αποτρέψει; Ο Λαπαβίτσας;…

2 Comments

  1. Ανώνυμος

    Καλησπέρα σας, είστε εξαιρετικά αισιόδοξος νομίζω : 10 ευρώ με 1.000 δραχμές δηλ. 1 ευρώ με 100 δραχμές ! Έχουμε όμως κάποια δεδομένα : την αρχική (εισαγωγική) ισοτιμία 1 ευρώ με 340,75 δραχμές (και ίσως λίγο "μαγειρευμένο" -Σημίτης swaps, άρα κιάλλο προς τα πάνω) καθώς και την κατρακύλα της Οικονομίας τα επόμενα έτη και ιδιαίτερα τα τελευταία της κρίσης ! Με το σοκ της εξόδου (Grexit) : 1 ευρώ με 1.700 δραχμές και σύντομα με 3.400 δραχμές … Ένα παράδειγμα : αυτοκίνητο μικρό -μέσο 15.000 ευρώ θα στοιχίζει … 51.000.000 δραχμές – στις "ονειροφαντασίες" μας πια !
    Ευχαριστώ, με εκτίμηση
    Ιορδάνης Παρασκευάς (παλαιός μαθητής σας)

  2. Ανώνυμος

    Εξ' αυτών άλλωστε, ο κ. Λαπαβίτσας έχει (εδώ και καιρό) ένα παρατσούκλι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (καλείται : Παλαβίτσας).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *