Παπαδημητρίου οικονομικά

Παπαδημητρίου οικονομικά

1. Από κουτοπόνηρος καθηγητής ο Δ. Παπαδημητρίου, νυν υπουργός Ανάπτυξης στο τσιπρικό τσούρμο, έγινε κουτοπόνηρος πολιτικάντης. Πώς;

Ισχυρίζεται για 3η φορά στην Καθημερινή (22 Ιαν 17) πως είναι παραπλανητική και πολιτική η ιδέα πως η μείωση της φορολογίας φέρνει αυτόματα ανάπτυξη, στρεβλώνοντας έτσι τα λόγια της κας Μπακογιάννη και άλλων που έγραψαν ότι ναι, μεν, η μείωση από μόνη της δεν φέρνει ανάπτυξη, όμως είναι απαραίτητη σε μια παραπαίουσα οικονομία σαν τη δική μας με ανεργία τεράστια όπου όχι μόνο η χώρα έχει χρεοκοπήσει και στεγνώσει από επενδύσεις, αλλά η ίδια η κυβέρνηση συνεχώς στήνει εμπόδια.

Αλλά ο πρώην καθηγητής και νυν παπαγάλος της τσιπρικής ασυναρτησίας όχι μόνο αποδίδει ιδέες που οι αντίπαλοι του δεν εξέφρασαν κατά τα σταλινικά κατηγορητήρια, μα επικαλείται, όπως υπέδειξα, αυθεντίες που δήλωσαν και άλλα από αυτά που ο ίδιος ισχυρίζεται.

Κανείς εχέφρων οικονομολόγος δεν θα ισχυριζόταν, όπως ο ΔΠ, πως η ψηλή φορολογία δεν επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη και τις τιμές. Απεναντίας κάθε σοβαρός οικονομολόγος λέει πως κάθε φόρος (εκτός επί της προσόδου) επηρεάζει αρνητικά την οικονομία.

2. Πού είναι μετά από 2 έτη αναρχοαριστερής διακυβέρνησης οι επενδύσεις και η ανάπτυξη;

Πόσα έτη ακόμα συριζανελληνικής ακυβερνησίας πρέπει να περάσουν για να εμφανιστεί ένα έστω σημάδι ανάπτυξης;

Σημάδια ανάπτυξης είναι σχετικά εύκολο να παρατηρηθούν: α) Ξένοι επενδυτές με νέες επιχειρήσεις ή αναζωπυρωμένες παλιές. (β) Συνεπώς, νέες θέσεις εργασίας και μείωση ανεργίας. (γ) Επιστροφή νέων που αυτοεξορίστηκαν για να βρουν δουλειά. (δ) Επιστροφή εταιρειών κι ελεύθερων επαγγελματιών που έκαναν φορολογική έδρα εργασίας στο εξωτερικό. (ε) Αύξηση εξαγωγών.

3. Εμείς όμως βλέπουμε όλο και περισσότερα νοικοκυριά να καταστρέφονται από τη φοροκαταιγίδα και περισσότερες επιχειρήσεις να μεταναστεύουν.

Όλο και περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν δάνεια, φόρους (ΕΝΦΙΑ κυρίως) ή λογαριασμούς ΔΕΗ.

Αποκρατικοποιήσεις δεν προχωρούν – ελέω αναρχοαριστερών ιδεοληψιών.

Μαζική φυγή εταιρειών κι επαγγελματιών (Καθημερινή 29/1/17) σε Κύπρο, Βουλγαρία, Μάλτα, Λουξεμβούργο και Ιρλανδία για να αποφύγουν την Ελληνική ληστρική φορολογία.

Αφού ντόπιες επιχειρήσεις κλείνουν ή μεταναστεύουν, πώς θα έρθουν ξένοι (ή έστω Έλληνες) να επενδύσουν;

Η ανεργία αυξήθηκε πάλι σε 23% παρότι κομματόσκυλα και συγγενείς των συριζανελλήνων σε μπουλούκια διορίζονται αναξιοκρατικά στο διογκούμενο Δημόσιο.

4. Αν είχε λίγη εντιμότητα ακαδημαϊκού και λίγη τσίπα ο τσιπριστής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης θα μας έλεγε πως η φορολαίλαπα όλη οφείλεται στην αναρχοαριστερή πολιτική εξόντωσης των ευκατάστατων Ελλήνων (πλην συριζανελλήνων εκατομμυριούχων), συντήρησης πρώιμων και πολλαπλών συντάξεων και συνδικαλιστικών υπέρογκων μισθών (όπως στην αμαρτωλή ΔΕΗ), συντήρησης ζημιογόνων ΔΕΚΟ και αναξιολόγητων δημ. υπαλλήλων και διόγκωση του διεφθαρμένου Δημόσιου με διορισμούς ημετέρων.

Αντί μιας τεκμηριωμένης επιστημονικής επιχειρηματολογίας ο ΔΠ, απαξιώνει ή αγνοεί τα οικονομικά δεδομένα στις τελευταίες δεκαετίες των ΗΠΑ (1983-9 επί Ρέιγκαν και χαμηλών φόρων, η ανάπτυξη έτρεχε με 4,5% και το 1990-2007 η μέση αύξηση ήταν 3% που για μια υπερανεπτυγμένη χώρα ήταν απίθανη!) και της Βρετανίας (1991-2007 με χαμηλή φορολογία η ανάπτυξη έτρεχε με 3,05%).

Η κακοπιστία στην επιχειρηματολογία του ΔΠ φαίνεται ειδικά από τις επισημάνσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής πως “η υπερφορολόγηση θα εξακολουθεί να λειτουργεί ιδιαιτέρως στρεβλωτικά στο οικονομικό περιβάλλον αποτελώντας εμπόδιο στην επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης” (Έκθεση επί του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2017, Νοεμ 2016).

Θα πρέπει οι συντάκτες της Έκθεσης να απολυθούν για “φιλελεύθερη” προπαγάνδα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *