Φόροι, φόροι…

Φόροι, φόροι…

1. Οι φόροι όλοι ανεξαίρετα δείχνουν την απύθμενη ηλιθιότητα των ανθρώπων.

Τώρα σκέφτονται οι μανδαρίνοι της μωρίας να φορολογούν αναλήψεις.

Σε κανένα δεν μένει εισόδημα που δεν έχει φορολογηθεί άμεσα ή έμμεσα. Και όσο μένει σε μια τράπεζα και αυτό φορολογείται. Τώρα θα φορολογείται και όταν φεύγει από την τράπεζα.

Μπορεί να φαίνεται πως αν κρατάς τα χρήματα κάτω από το στρώμα, κάτι θα γλυτώσεις, μα αυτό που φαίνεται είναι απατηλό. Ο πληθωρισμός αφαιρεί από την αγοραστική δύναμη των χρημάτων-μετρητών. Ο πληθωρισμός δεν οφείλεται στη φορολογία και είναι κι αυτός έμμεση φορολόγηση.

Αυτό που δεν λένε οι τράπεζες όταν προωθούν την χρήση καρτών και ηλεκτρονικών συναλλαγών για δήθεν πάταξη ή περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι πως οι ίδιες θα έχουν αυξημένα έσοδα. Ουδέν κακό αμιγές καλού!

2. Ναι, υπάρχει τεράστια φοροδιαφυγή και αποφυγή. Από μια άποψη είναι βέβαια έγκλημα, αλλά από την άλλη δεν είναι αφύσικο στις φοβερά αφύσικες συνθήκες φορολόγησης που επικρατούν.

Η υπερφορολόγηση έχει μακρά παράδοση στον Ελλαδικό χώρο πίσω στην Τουρκοκρατία και πιο πίσω στο ένδοξο Βυζάντιο. (Ο Βουλγαροκτόνος θέσπισε μερικούς καλούς νόμους – και το Αλληλέγγυο δια του οποίου οι μεγαλοτσιφλικάδες πλήρωναν για τους μικρομεσαίους γείτονες αγρότες –  μα όλα τα ανέτρεψαν οι διάδοχοί του.)

Σήμερα λείπει ο κεφαλικός φόρος, δηλαδή να πληρώνεις κάτι έξτρα επειδή είσαι ζωντανός ακόμα κι έχεις την τιμή να ζεις σε αυτή τη χώρα στη φροντίδα και προστασία του προνοιακού (παρανοϊκού) κράτους της.

3. Ναι, υπάρχει τεράστια φοροδιαφυγή, παραοικονομία, λαθρεμπορία- και συνεπώς “μαύρο χρήμα”.

Η εγχώρια παραοικονομία υπολογίζεται σε τζίρο 40 δις και τα διαφυγόντα κρατικά έσοδα γύρω στα 15 δις, δηλαδή 6 φορές ο ΕΝΦΙΑ!

Αντί λοιπόν οι κουφιοκέφαλοι τσιπριστές να πατάξουν τη λαθρεμπορία που ξεφαντώνει, αυξάνουν τους εύκολους φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ.

Αναμφίβολα, ένα μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής γίνεται από μαφιόζους επαγγελματίες με λαθρεμπόριο σε πετρέλαιο, ποτά, τσιγάρα κλπ. Και η απλή αλήθεια φαίνεται να είναι πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση και γνώση να τη σταματήσει, ίσως διότι, όπως είναι πασίγνωστο, διάφοροι κρατικοί υπάλληλοι σε πολλές βαθμίδες χρηματίζονται αδρά.

Άλλο μέρος όμως οφείλεται στην προσπάθεια έντιμων επαγγελματιών να κρατήσουν λίγα έσοδα για εαυτούς και οικογένειες. Είναι φρικτό να πληρώνουν μέχρι κι 60% σε φόρους σε ένα αποδεδειγμένα ανίκανο, ανέντιμο και ανεύθυνο κράτος.

Όσο περισσότερο φορολογούνται προϊόντα ευρείας κατανάλωσης (και τα καημένα τα καύσιμα!) κι επομένως η ίδια η εργασία, τόσο λιγότερη θα είναι η παραγωγική εργασία και περισσότερη η φοροδιαφυγή – όποια μέτρα και αν επιβάλλονται.

Αφήστε που παρά τους παραφουσκωμένους φόρους τα κρατικά έσοδα μειώνονται!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *