Ε1395: Ζελένσκι και Τσώρτσιλ

Ε1395: Ζελένσκι και Τσώρτσιλ

Ναι, όσο παράξενο κι αν ακούγεται για πρώτη φορά, υπάρχουν πολλές ομοιότητες και πολλοί παραλληλισμοί. Ο νους πάει εκεί αναπόφευκτα. Διότι και ο Ζελένσκι μένει με τους μαχόμενους συμπατριώτες του στην πιο σκοτεινή ώρα της χώρας του.

Έχω ακούσει πως ο Πούτιν έχει αίσθηση δικαιοσύνης μα όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας και συμφωνίας θα χρησιμοποιήσει βία. Αυτό μου ακούγεται σαν κακομαθημένο παιδιάστικο πείσμα – πως όπου δεν γίνεται το δικό του, χρησιμοποιεί βία. Διότι αν οι απαιτήσεις κάποιου είναι υπερβολικές ή επιζήμιες, οι άλλοι μάλλον δεν θα συμφωνήσουν. Και, φυσικά, αφού εσύ έχεις πολύ ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις θα τις χρησιμοποιήσεις για να πετύχεις.

Ο παραλληλισμός του Πούτιν με τον Χίτλερ έχει ήδη γίνει. Δεν είναι δύσκολος. Και ο Χίτλερ ένιωθε οργισμένος για τη Συνθήκη των Βερσαλλιών που επέβαλε τιμωρητικούς όρους σε μια φιλοπόλεμη Γερμανία – όπως οι Ρώσοι μετά την κατάρρευση της Σοβιετίας το 1990 ένιωθαν εξευτελισμένοι. Και ισχυροποίησε τον στρατό. Και ανάκτησε κομμάτια της Γερμανίας (Αλσας-Λορέν, Αυστρία, Σουδητία, Τσεχοσλοβακία, Μισή Πολωνία). Μόνο που η Πολωνία ήταν ανεξάρτητο κράτος στην Κοινωνία των Εθνών, όσο κράτησε αυτή η Κοινωνία. Κλπ, κλπ.

Ομοίως ο Πούτιν πετώντας κάθε αίσθηση αισχύνης στα σκουπίδια εισβάλλει σε μια ανεξάρτητη χώρα, μέλος του ΟΗΕ, σαν πειρατής, σαν ληστής, σαν φονιάς.

Λέγεται πως υπάρχει διαφθορά μεγάλη στην Ουκρανία. Ίσως και ξέπλυμα βρώμικου, μαύρου χρήματος. Έστω! Πού όμως δεν υπάρχει; Και τι σχέση έχει η απρόκλητη επίθεση του Πούτιν; Δηλαδή στη Ρωσία δεν υπάρχει όμοια διαφθορά με τους ολιγάρχες και τον ίδιο;

Λέγεται πως μερικοί (πολλοί έστω) αντιφρονούντες κυνηγήθηκαν και φυλακίστηκαν. Έστω – αν και δεν το πιστεύω, ή, όχι έτσι μονόχνωτα όπως η φιλορωσική προπαγάνδα το θέτει. Τα ίδια και χειρότερα έχει κάνει ο Καγκεμπίτης Πούτιν. Μα αν οι αντιφρονούντες είναι φιλορώσοι και θέλουν να εγκαθιδρύσουν ένα φιλορωσικό καθεστώς, καλά κάνει και τους κυνηγά η εθνική παράταξη.

Το ίδιο έκανε και ο Τσώρτσιλ με την 5η φάλαγγα των φιλοναζί στη Βρετανία. Τους μάζεψε και τους φυλάκισε. Αρκετά υπέφεραν η παραγωγή και το εμπόριο με τις απεργίες των Συντεχνιών που ήθελαν να στηρίξουν τους Σοβιετικούς όταν αυτοί έκαναν τη Συμφωνία Μη Επίθεσης με τον Χίτλερ το 1939 και τον προμήθευαν με καύσιμα, σιτηρά, καουτσούκ και άλλα αγαθά. Έτσι εμπόδισε τους φιλοφασίστες να βλάψουν τη χώρα που πάλευε μόνη για τη ζωή της.

Την ίδια περίπου κατάσταση βλέπουμε και τώρα στην αιματοβαμμένη αυτή περιοχή των αλληλομαχόμενων Σλάβων.

Και ο Πούτιν σαν τον Χίτλερ φωνασκεί πως οι Δυτικοί απειλούν τη χώρα του και πως άλλοι Σλάβοι καταπιέζουν τις Ρωσικές μειονότητες – όπως οι Τσέχοι και οι Πολωνοί καταπίεζαν τις Γερμανικές μειονότητες!

Ο Πούτιν, σαν τον Χίτλερ, νόμισε πως με το blitzkrieg του, με εισβολή από τρεις κατευθύνσεις με τανκς, πυραύλους και αεροσκάφη, θα τελείωνε σύντομα. Η αντίσταση που συνάντησε τον ανάγκασε να κάνει παύση και να ξανασχεδιάσει την επιδρομή του με ισχυρότερες δυνάμεις.

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως πιθανόν να πεθάνει μα δεν θα παραδοθεί. Θα μπορούσε να το σκάσει, όπως έχουν κάνει πολλοί, μα δεν το έκανε. Οι Δυτικοί του πρότειναν να φύγει μα αρνήθηκε λέγοντας «Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι να φύγω μα να μου στείλετε βοήθεια!» Μένει και πολεμά. Και όσο περνούν οι μέρες δυναμώνει ενώ ο Πούτιν αποδυναμώνεται. Ό,τι και να συμβεί, είτε ζήσει είτε πεθάνει, θα μείνει ως ήρωας της χώρας του για όλους τους πολιτισμένους λαούς.

Είπε στους αξιωματούχους του: «Δεν θέλω τη φωτογραφία μου στα γραφεία σας. Ο πρόεδρος δεν είναι εικόνισμα ή είδωλο ή πορτρέτο. Να κρεμάσετε μια φωτογραφία των παιδιών σας και να την κοιτάτε κάθε φορά που είναι να πάρετε μια απόφαση». Ποιος άλλος ηγέτης αποτινάζει έτσι τη ματαιοδοξία του;

Όπως ο Τσώρτσιλ, έτσι και ο Ζελένσκι εμπνέει σήμερα τους Ουκρανούς να πολεμήσουν ενάντια σε έναν πολύ ισχυρότερο και πολυαριθμότερο εχθρό. Ας ελπίσουμε πως θα εμπνεύσει και άλλα έθνη να βοηθήσουν έμπρακτα και όχι μόνο με λόγια συμπαράστασης. Κι εμείς στείλαμε πολεμοφόδια. Επιτέλους! Κάτι είναι και αυτό! Μπράβο μας!

Όπως δεν έμαθε κανείς από τον Τσώρτσιλ, κανείς Δυτικός δεν φαίνεται να θέλει να μάθει από τον Ζελένσκι. Ας μην αναφέρουμε Ρώσους ή Κινέζους και τους άλλους κούφιους φιγουρατζήδες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *