Ε1220: Αντετοκούνμπο και Τσιτσιπάς

Ε1220: Αντετοκούνμπο και Τσιτσιπάς

- in Επικαιρότητα
0

Δεν μου αρέσει ο πρωταθλητισμός. Δεν μου αρέσει το μπάσκετ και το τένις. Δεν μου αρέσουν τα ασυλλόγιστα “ζήτω” και τα χειροκροτήματα για τους “ήρωες” αυτούς που “σηκώνουν ψηλά την Ελλάδα”. Όλα είναι κούφια, δίχως ουσία.

Τουλάχιστον το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο είναι ομαδικά σπορ. Ο πρωταθλητής, ο ξεχωριστός παίκτης, πειθαρχεί στο ομαδικό πνεύμα. Ο άλλος πειθαρχεί μόνο στη δική του λαχτάρα για μετάλλιο και ρεκόρ. Ίσως σε λίγες σπάνιες περιπτώσεις να υπάρχει και η ευγενής άμιλλα και ταπεινότητα.

Ο Αντετοκούνμπο του μπάσκετ και ο Τσιτσιπάς του τένις αντιπροσωπεύουν τα δυο σπορ, τη νοοτροπία και τον ψυχισμό τους. Κορυφαίοι και οι δυο στο πεδίο τους, νέοι και οι δυο, Έλληνες και οι δυο ξενιτεμένοι: ο ένας στην Αμερική, ο άλλος νομάς, από το τερέν μιας χώρας στο τερέν άλλης, όπου υπάρχει κι ευκαιρία για νίκη και λεφτά. Ο ένας αφοσιωμένος στην ομάδα του, δεσμευμένος, όπως, ας πούμε, στον γάμο. Ο άλλος “ελεύθερο πουλί”, κυνηγά τη δική του ανάδειξη, τη δική του διασκέδαση μόνο.

Ο Αντετοκούμπο έκανε μια γενναιόδωρη δωρεά διαθέτοντας το 50% των εσόδων από το e-shop, που έχει οικογενειακώς, για να στηρίξει τους πυρόπληκτους. Προωθούν τα αδέρφια το σύνθημα “We are all bros, όλοι αδέρφια” και το κάνουν πράξη με τη δωρεά τους στους ταλαιπωρημένους της πυρκαγιάς. Και μην ξεχνάμε πως ο Γιάννης πήρε το απολυτήριό του ως “αλλοδαπός” γιατί οι πεφωτισμένες μας κυβερνήσεις που έσπευσαν να τον καπηλευθούν στην επιτυχία του, ως συνήθως, τότε αρνούνταν να του δώσουν την ελληνική υπηκοότητα. (Έλληνας γεννιέσαι – ήταν το δικό τους σύνθημα κι ας είχε ο αλλοδαπός ζήσει και μεγαλώσει χρόνια εδώ). Ο Γιάννης ξέρει τι θα πει στέρηση και συμπόνια και αφοσίωση. Έτσι – «Έρχομαι Σεπόλια!»

Ο Τσιτσιπάς εκπροσωπεί το άλλο μισό της νέας γενιάς. Είμαι νέος (ημιπιτσιρικάς, κατά τον κ. Βούτση πρώην Πρόεδρο της Βουλής, που έτσι προσδιόρισε τον ταραχοποιό γιό του 34 ετών!), λέει ο νεαρός τενίστας, μπορώ να περιμένω για το εμβόλιο. Ναι, μόνο που δεν σκέφτεται ούτε τους άλλους, τους ηλικιωμένους, μα ούτε και τους νέους. Είναι αμφίβολο αν σκέφτεται οτιδήποτε άλλο εκτός από το πως θα γίνει ο Νο.1 στο τένις.

Οχυρωμένος στη νεότητά του και στον πρωταθλητισμό του (Νο.3 στον κόσμο) δεν δίνει πολλή σημασία στην ανθρωπιά και λογική. Ας ελπίσουμε πως έμαθε ότι και οι νέοι των 20 ως 30 είναι πλέον φαβορί θύματα της μετάλλαξης Δέλτα.

Είναι βέβαια και ο Ραφαήλ Ναδάλ, ο Σπανιόλος πρώην Νο. 1, που τον περασμένο Απρίλιο δήλωσε απερίφραστα: “Η μόνη διέξοδος από τον εφιάλτη της Covid είναι το εμβόλιο. Είναι υποχρέωσή μας ως ανθρώπινα όντα να το κάνουμε”.

Είναι και ο τωρινός Νο. 1, ο Σέρβος Τζόκοβιτς, που κάνει μεγάλο φιλανθρωπικό έργο στη χώρα του. Αυτός επίσης αρνείται να εμβολιαστεί και μάλιστα κόλλησε τον ύπουλο ιό. Μα αυτός ακολουθεί τον δρόμο του της εναλλακτικής ή ολιστικής ιατρικής και αποφεύγει όλα τα εμβόλια και κλασσική ιατρική.

Ο Τσιτσιπάς έκανε τη ζημιά στους νέους που τον έχουν ίνδαλμά τους. Μα πρέπει και ο ίδιος και ο πατέρας του, που έσπευσε να τον δικαιολογήσει, να αντιληφθούν πως έκαναν ζημιά και στη φήμη του αθλητή εδώ στην Ελλάδα, τη χώρα τους.

Λίγοι πρωταθλητές έχουν τη γενναιοδωρία και μεγαλοψυχία του Αντετοκούμπο ή την ταπεινότητα του κωπηλάτη Ντούσκου και του άλτη Τεντόγλου. Ας ελπίσουμε πως θα αυξηθούν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *