Ε1097: Ευρωπαϊκή Κομισιόν

Ε1097: Ευρωπαϊκή Κομισιόν

Η Κομισιόν είναι το Εκτελεστικό Σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κα Ursula von der Leyen είναι η Πρόεδρος, όπως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ (όχι όπως η/ο δική/δικός μας στην Ελλάδα). Είναι όμως συγχρόνως η Κομισιόν και το νομοθετικό σώμα της ΕΕ. Η κα Λέιεν διοικεί/προεδρεύει σε ένα Συμβούλιο Επιτρόπων που αντιστοιχούν σε υπουργούς και ονομάζεται «Κολλέγιο». Αυτό το Σώμα νομοθετεί και διευθύνει την πολιτική της ΕΕ για διάφορα θέματα.

Υπάρχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μα αυτό δεν νομοθετεί ούτε διοικεί οποιαδήποτε υπηρεσία. Είναι ένα Σώμα στο οποίο οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές συνομιλούν για τα πάντα, μα δεν αποφασίζουν δεσμευτικά για τίποτα! Και πληρώνονται πολύ αδρά για αυτό το «τίποτα».

Υπάρχει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτό αποτελείται από τους πρωθυπουργούς (ή προέδρους) των κυβερνήσεων κάθε χώρας-μέλους της ΕΕ. Αυτοί, μετά από διαβουλεύσεις και παζάρια εκλέγουν έναν Πρόεδρο του Συμβουλίου όπως τώρα τον Γάλλο Charles Michel, που δεν κάνει τίποτα παρά να εκφράζει γενικά τις απόψεις της Γαλλίας και, περισσότερο, της Γερμανίας. Τι είδους πολιτικού είναι φάνηκε στην επίσκεψη του με την κυρία Λέιεν στην Άγκυρα στο άντρο του Ερντογάν όπου άφησε την Πρόεδρο της Κομισιόν να στέκεται ενώ ο ίδιος στρογγυλοκάθισε στην πολυθρόνα πλάι στον Ερντογάν. (Η δημοσιογραφία λοιδορεί τον Ερντογάν ενώ θα έπρεπε ο κύριος Μισέλ να πάει σπίτι του!) Ούτε αυτό το σώμα νομοθετεί ή διοικεί, μα παίρνονται αποφάσεις που ενίοτε γίνονται νόμοι από την Κομισιόν.

Τώρα η Κομισιόν είναι, υποτίθεται, υπόλογη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι μεν υπόλογη μα ουδέποτε το Κοινοβούλιο πέρασε μομφή κατά του προσώπου του Προέδρου ή άλλων μελών της Κομισιόν, δηλαδή των διαφόρων Επιτρόπων που επιλέγονται από τους υποψήφιους που προτείνονται από διάφορες χώρες (όταν θέλουν να ξεφορτωθούν κάποιο πολιτικό τους χωρίς να τον/την απαξιώνουν). Οι ευρωβουλευτές δεν τολμούν να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο διότι σύντομα διαπιστώνουν πως υπάρχουν τεράστιες διαφωνίες και διαφορές μεταξύ τους (και ας ανήκουν σε υπέρ-εθνικά κόμματα δεξιών, κεντρώων, αριστερών, πρασίνων και ό,τι άλλο) και πως δεν πρέπει να δημιουργούν φασαρίες και ανατροπές. Γι’ αυτό πληρώνονται αδρά κοντά 10.000 ευρώ το μήνα μαζί και αποζημιώσεις ημερήσιες. Με τέτοιο μισθό είναι φυσικό να μη θέλουν να προχωρήσουν σε βίαιες ανατροπές.

Η κα Ούρσουλα είναι παντελώς ανίκανη – ακόμα και για να κάνει τις καθιερωμένες ομιλίες. Ο Ερντογάν της έκανε μεγάλη χάρη που την προσέβαλε τόσο τούρκικα, διότι έτσι ο κόσμος της Ευρώπης τουλάχιστον ένιωσε συμπάθεια προς εκείνη. Μα το γερμανικό Der Spiegel είχε – στην αρχή του χρόνου – δημοσιεύσει ένα καυστικό άρθρο με το οποίο έδειχνε πως η εν λόγω κυρία τα είχε κάνει μαντάρα σε όποια θέση διορίζονταν στη γερμανική κυβέρνηση. Για αυτό και την τοποθέτησαν στην Κομισιόν!

Για να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα φέτος, 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *