Αλλαγή νοοτροπίας

Αλλαγή νοοτροπίας

1. Ο τίτλος παρμένος από πρόσφατο άρθρο του Άρη Ραβανού “Αλλαγή νοοτροπίας” (ΒΗΜΑ 31/10/15).

Από την αρχή της οικονομικής κρίσης διαβάζω άρθρα για την ανάγκη να αλλάξουμε νοοτροπία. Θυμάμαι μάλιστα κι ένα άρθρο του καθηγητή Καλύβα στην Κυριακάτικη Καθημερινή στις αρχές της κρίσης να εξαγγέλλει τη χρεοκοπία του πελατειακού πολιτικού συστήματος και τη χαραυγή μιας νέας αντιμετώπισης των πραγμάτων! Έκτοτε δεν ξαναδιάβασα τον κ. Καλύβα διότι ήταν προφανές πως ονειροβατεί, κι ας φέρεται ως ειδικός περί τα πολιτικοοικονομικά.

Τώρα γράφει ο κ. Ραβανός:

“Η αλλαγή νοοτροπίας είναι επιβεβλημένη στη σημερινή εποχή. Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

…………

Αυτή η κρίση πρέπει να οδηγήσει σε ριζική αλλαγή συμπεριφορών, αλλά κυρίως νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα. Επί δεκαετίες επικράτησε η τάση του ευδαιμονισμού, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, ενώ κυρίαρχο ήταν το πελατειακό σύστημα. Αυτό [το] κέλυφος πρέπει να σπάσει για τα καλά. Να γίνουν ανατροπές, ρήξεις και τομές παντού και σε όλα τα επίπεδα.  

Έφθασε η ώρα για την επανάσταση του αυτονόητου. Να επανέλθει ο σεβασμός στις αυτονόητες αλήθειες. Να υπάρξει σεβασμός στους θεσμούς, πίστη στην αξιοκρατία, επικράτηση της λογικής και μεγαλύτερη προσπάθεια απ’ όλους.

Το Κράτος δεν είναι για να υπηρετεί τα κόμματα και να εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες. Οι πολιτικοί και τα κόμματα οφείλουν να υπηρετούν τον τόπο και να μην κινούνται για να εξυπηρετούν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

Το έργο επομένως που πρέπει να γίνει είναι τεράστιο. Το βασικό όμως είναι να ξεκινήσει η αλλαγή νοοτροπίας και να επικρατήσει ο σεβασμός του αυτονόητου. Μπορούν να γίνουν πολλά, αλλά την κύρια ευθύνη έχουν οι πολιτικοί ταγοί που θέτουν και τους κανόνες του παιχνιδιού.

Οφείλουν οι πολιτικοί ταγοί να συμπαρασύρουν και τους άλλους ταγούς (πνευματικούς ανθρώπους, κ.α.) προς την κατεύθυνση της αλλαγής νοοτροπίας. Μόνο τότε ο λαός, βλέποντάς τους, ενδέχεται να αλλάξει νοοτροπία.”

2. Συμφωνώ, φυσικά, όπως κάθε λογικός άνθρωπος.

Μόνο που είναι άλλα και ωραία λόγια να αγαπιόμαστε. Λόγια που επαναλαμβάνονται από την αρχή της Μεταπολίτευσης, και δεκαετίες νωρίτερα, και θα επαναλαμβάνονται για πολύ ακόμα. Κάποιος είχε γράψει άρθρο με τίτλο “Βουλιάζουμε μα δεν αλλάζουμε”! Δεν είναι πασιφανής αλήθεια;

Ποιος πολιτικός πρόκειται να αλλάξει νοοτροπία και θα πάψει να υπηρετεί τα προσωπικά και κομματικά συμφέροντα;… Δείτε το λαμπρό παράδειγμα του κ Κουρουμπλή ο οποίος ούτε τους νόμους και τα δρώμενα του υπουργείου του δεν γνωρίζει: θέλει (για εθνικούς λόγους, ασφαλώς!) να αναστείλει (!) νόμιμες κατεδαφίσεις παράνομων κτισμάτων “έως την κύρωση από την Βουλή των νέων δασικών χαρτών” αγνοώντας πως είναι η Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που τους κυρώνει, πως ούτως ή άλλως όταν μια περιοχή έχει από τα Δασαρχεία χαρακτηριστεί “δασική” παραμένει δασική και δεν αλλάζει και πως ο προηγούμενος αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς (Σύριζα κι αυτός) είχε αποσαφηνίσει πως δεν θα αναστέλλονταν κατεδαφίσεις κτισμάτων που είχαν δεδικαστεί και χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα!

Θα αλλάξουν ποτέ νοοτροπία τέτοιοι άχρηστοι;

3. Για να αλλάξει και στο ελάχιστο η νοοτροπία χρειάζεται να το θέλουν οι άνθρωποι και μετά χρειάζεται να δεχθούν επιμόρφωση και πειθαρχία για μεγάλο διάστημα. Απαγορεύεται δια νόμων (α) Να μιλούμε στο κινητό ενώ οδηγούμε. Όλοι όμως το κάνουν. (β) Να καπνίζουμε σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Κάπνισμα σε όλα τα εστιατόρια. (γ) Να μη δίνονται αποδείξεις. Ούτε 3 στους δέκα στη Λαϊκή δεν δίνουν απόδειξη και μάλιστα μερικοί αρνούνται.

Αν η αλλαγή νοοτροπίας ήταν εύκολο πράγμα θα γινόταν πολύ συχνά και δίχως αυτά όλα τα κείμενα.

Δυστυχώς σε όλες αυτές τις παραινέσεις τείνουμε να βάζουμε το καρότσι πριν το μουλάρι. Γι΄αυτό τα πράγματα δεν προχωρούν.

Εμείς οι απλοί πολίτες πρέπει πρώτοι να αλλάξουμε νοοτροπία, όχι οι πολιτικάντηδες. Αλλά χρειάζεται κόπος και μια ασυνήθιστη προσέγγιση. Ακόμα πιο απλά – Εγώ πρέπει πρώτος να αλλάξω και μετά να περιμένω τους άλλους!

Αλλά και αυτή παραίνεση για τους αναγνώστες είναι!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *