Παιδεία και Υγεία

Παιδεία και Υγεία

- in Επικαιρότητα
0

από τον Νικόδημο

1. Φίλος έχει δύο κοριτσάκια. Το μικρό πάει στην τελευταία καλού δημοτικού ιδιωτικού. Το μεγαλύτερο πάει τώρα σε δημόσιο γυμνάσιο, λόγω αυξημένης φορολογίας.

Στο ιδιωτικό τα μαθήματα ξεκίνησαν κανονικά τη δεύτερη μέρα. Στο δημόσιο γυμνάσιο πέρασε όλη η πρώτη εβδομάδα χωρίς ένα μάθημα λόγω έλλειψης καθηγητών και προγράμματος. Έτσι θα περάσει και η δεύτερη εβδομάδα. Μπορεί να ξεκινήσουν μαθήματα την τρίτη.

Όπως μάθαμε, 273 σχολεία έμειναν κλειστά λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού, 21000, διαδίδεται, για νηπιαγωγεία και δημοτικά.

Δεν είναι να απορείς που ο κ. Τσίπρας, υπέρμαχος του Δημοσίου, στέλνει τα παιδιά του σε πανάκριβο ιδιωτικό.

Το ίδιο κάνουν βέβαια όλοι οι καλοπληρωμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, παλαιότερα και η κομμουνίστρια κα Παπαρήγα.

2. Η κατάσταση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν είναι καθόλου καλύτερη. Εδώ επικρατεί μια γενική υποχρηματοδότηση.

Πριν την κρίση, το 2008, τα πανεπιστήμια πήραν 298 εκμ ευρώ. Το τρέχον ένδοξο έτος της Αριστεράς κυβέρνησης έχουν ένα προϋπολογισμό για 112 εκμ (62,5% λιγότερα) και για το 2016 έχει εξαγγελθεί ήδη μια πρόσθετη μείωση 10%, δηλαδή περίπου 100 εκμ!

Αυτά στα χαρτιά, βέβαια, όπου το κράτος διαπρέπει.

Στην πραγματικότητα, τα ΑΕΙ/ΤΕΙ πήραν για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2015 μόλις 2 εκμ από τα 112, ενώ σωρεύονται υποχρεώσεις. Χρωστάνε περί το 1,2 εκμ σε ΔΕΗ και άλλους πιστωτές. (Λακασάς σ22, Καθημερινή 19-20/9/15).

3. Τα κονδύλια που λείπουν από την Παιδεία δεν πάνε στην Υγεία.

Τα νοσοκομεία λειτουργούν με άδεια ταμεία, οριακές προμήθειες και χρέη προς διάφορους προμηθευτές.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΣΥ σε γιατρούς χρειάζονται 6000 γιατροί και περίπου 15000 νοσηλευτές. Για να προσληφθεί ένας μόνιμος εξειδικευμένος γιατρός σήμερα απαιτείται περίπου 1,5 έτος από τη στιγμή προκήρυξης της θέσης. Αδιάβλητη διαδικασία ή απλώς γραφειοκρατία κρατικοδίαιτων;

Το 2013 δόθηκαν στο ΕΣΥ 1,8 δις ευρώ και το 2014 1,6 δις ευρώ. Ο προϋπολογισμός για το 2015 είναι 1,38 δις αλλά μέχρι στιγμής έχουν δοθεί μόλις 508 εκμ ενώ τα χρέη προς προμηθευτές ξεπερνούν το 1 δις!

4. Βλέπετε δεν περισσεύουν χρήματα από τον κρατικό κορβανά. Η χώρα είναι χρεοκοπημένη.

Περισσεύουν βέβαια για να ξοδεύει εκατομμύρια σε πατριωτικές παρελάσεις ο κ. Καμμένος και να ανακαινίζει άχρηστα αεροπλάνα, χωρίς μίζες αναμφίβολα. Ηθική πάνω από όλα.

Περισσεύουν επίσης για να ξοδεύει πάλι εκατομμύρια ο κ. Τσίπρας κάνοντας εκλογές και δημοψηφίσματα γιατί δεν έχει ούτε τη νοημοσύνη ούτε το θάρρος να ξεφορτωθεί εσωκομματικούς αντιπάλους.

Προσέξτε τη νοοτροπία του νέου σωτήρα μας. Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τοποθέτησε σε εκλόγιμη θέση την κα Τασία – όχι ευτυχώς για να συνεχίσει την πολιτική της με την οποία οι χιλιάδες λαθρομετανάστες λιάζονται στις πλατείες και μετά εξαφανίζονται. Επίσης τον κ Σπίρτζη, τώρα μάλιστα υπουργό, που απείλησε δημόσια ανώτερο δημόσιο υπάλληλο που ακολούθησε τον νόμο χωρίς να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία και δημοσιογράφο που έθεσε δύσκολα ερωτήματα για τα κρατικά συμβόλαια του εργολάβου-υπουργού Φλαμπουράρη. Και ο ξάδελφος Καμμένος, γνωστός για την ομοφοβία και τον αντισημιτισμό του διορίζεται υφυπουργός στο Υποδομών, Μεταφορών κλπ. Τι να πούμε και για τον πρώην Πρύτανη και αξεθώριαστο αστέρα της υποκριτικής, Θ Πελεγρίνη στο νευραλγικό Παιδείας….

Και οι πρώτες μεταρρυθμίσεις του κ. Τσίπρα είναι «μείωση» υπουργείων και μετονομασία τους και μια ευέλικτη κυβέρνηση με 47 υπουργούς, μόλις 5 παραπάνω από την πρώτη-φορά!

Τέτοιοι είναι οι άνθρωποι που επέλεξε το 20% του συνόλου των Ελλήνων ψηφοφόρων συν 2% (Αν.Έλληνες) να μας κυβερνήσουν, ω αδέκαστη Δημοκρατία!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *