ΝΔ – Ανανέωση;

ΝΔ – Ανανέωση;

Πολλοί έχουν επισημάνει τις πρόσφατες προσπάθειες του κ. Μεϊμαράκη αφότου εδραιώθηκε ως κομματάρχης της ΝΔ, να διευρύνει και “ανανεώσει” το κόμμα αυτό που κακώς ονομάζεται φιλελεύθερο. Πολύ σωστά λένε οι ίδιοι πως οι προσπάθειες δεν θα αποδώσουν.

Συμφωνώ.

Ούτε διευρύνεις ούτε ανανεώνεις ένα κόμμα με γενικότητες περί κέντρου ή μεσαίου χώρου ή κεντροδεξιάς & “φιλελευθερισμού”.

Η ΝΔ δεν είναι φιλελεύθερη παράταξη.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει φιλελεύθερη παράταξη στην Ελλάδα, ούτε πραγματικοί φιλελεύθεροι. Το πραγματικό νόημα του φιλελευθερισμού το έχω εξετάσει αναλυτικά συχνά στο παρελθόν.  Φιλελευθερισμός υπονοεί ελεύθερη οικονομία χωρίς κρατικές παρεμβάσεις κανενός είδους, αλλά με ελεύθερη πρόσβαση στη γη για όλους, κάτι που ρυθμίζεται στην εποχή μας με Γεωφορολόγηση (φορολόγηση της αξίας εδαφών σκέτων, όχι κτισμάτων, καλλιεργιών ή ορυχείων).

Η δυσκολία με τη ΝΔ είναι πως από την ίδρυσή της (από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στη μεταπολίτευη), επαναλαμβάνει μηχανικά γενικότητες περί ελεύθερης δήθεν οικονομίας (ενώ φρόντιζε το κράτος να διογκώνεται & να ελέγχει όλο & μεγαλύτερες περιοχές της κοινωνίας), περί κεντροδεξιάς & μεσαίων τάξεων & άλλες ηλιθιότητες λαϊκισμού.

Αυτή η άποψη δυναμώνει διότι κανείς δεν έχει θάρρος, σθένος & αρκετή νοημοσύνη να ενσκύψει στις αρχές του κλασσικού φιλελευθερισμού, αρχίζοντας με τον John Locke (17ος αιώνας), μέχρι τουλάχιστον τον Alfred Marshall, τον Lloyd George & τον νεαρό τότε Winston Churchill (γύρω στο 1900).

Ο κ. Μεϊμαράκης αποδεικνύεται σχεδόν καθόλου καλύτερος από τον Σαμαρά που, παρά τις ορθές προβλέψεις & προτάσεις του, καταπόντισε το κόμμα καθώς συνέχισε την αναπαραγωγή του πελατειακού κράτους, προσθέτοντας νέο αλατοπίπερο λαϊκισμού.

Ο νέος κομματάρχης, αναμφίβολα σοβαρός μα & πιστός γόνος της πελατειακής πανούκλας, έχει επαφές λέγεται με σπουδαίες προσωπικότητες του χώρου όπως η κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά (πρώην υπουργός), η κα Σοφία Καλατζάκου (πρώην υφυπουργός), ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης (πρώην υπουργός του νόμιμου έστω κι ανήθικου).

Πως μπορούν αυτές οι γελοίες προσωπικότητες ν’ αποτελούν ανανέωση;

Μα κι ο ακάματος Κωστάκης Καραμανλής καλά θα είναι ν’ αποσυρθεί πλήρως.

Κανένας στην πραγματικότητα από αυτό το ασκέρι, δεν έχει αρκετή δύναμη & νοημοσύνη ν’ αναστήσει αυτό το κόμμα – ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θα έπρεπε να τολμήσει να διεκδικήσει την ηγεσία.

Όλοι περιμένουν κι εξουθενωμένοι γερνούν σε μια αργόσυρτη διάλυση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *