Ε1092: Μονοθεϊσμός & Πολυθεϊσμός

Ε1092: Μονοθεϊσμός & Πολυθεϊσμός

Μεγαλώνουμε πιστεύοντας πως η θρησκεία μας είναι μοναδική στην “ορθοδοξία” της, είναι η αληθινή θρησκεία. Αν πιστέψουμε στον ένα Θεό και την Αγία Τριάδα, αν πιστέψουμε στον Ιησού Χριστό πως ενσαρκώθηκε για να μας σώσει με τον θάνατό του στην σταύρωση και μετά με την ανάστασή του, θα σωθεί η ψυχή μας από τον αιώνιο βασανισμό στην κόλαση.

Ο Χριστιανισμός δεν διώχθηκε από τους Ρωμαίους ή άλλες εγκόσμιες δυνάμεις στην Αίγυπτο ή στην Ινδία. Διώχθηκαν και θανατώθηκαν χριστιανοί που δεν αναγνώριζαν τον Αυτοκράτορα της Ρώμης ως υπέρτατο άρχοντα – παρότι ο Παύλος τους συμβούλευε να υπακούνε την πολιτική εξουσία.

Αλλά μόλις έγινε επίσημη θρησκεία της Ανατολικής πρώτα Αυτοκρατορίας και μετά και στη Δύση, η κοσμική εξουσία (π.χ. Θεοδόσιος ο Μέγας!) και η Εκκλησία καταπίεσαν και δίωξαν τους πολυθεϊστές ειδωλολάτρες μα και τους αιρετικούς χριστιανούς! Κατέστρεψαν πολλούς αρχαίους ναούς και στη θέση τους ή με τα υλικά τους οικοδόμησαν χριστιανικούς. Κατέστρεψαν τα παλαιά είδωλα και στη θέση τους έφεραν τα νέα.

Τρεις είναι οι μονοθεϊστικές θρησκείες που λέγονται και “αβρααμικές”: Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός και Μωαμεθανισμός ή Ισλάμ. Καμιά δεν είναι απόλυτα ενιαία. Και οι τρεις είναι διαιρεμένες, η καθεμιά τους σε διαφορετικές σέχτες/εκκλησίες. Κάθε σέχτα ή εκκλησία διεκδικεί τη μοναδική αλήθεια.

Έτσι μεγαλώσαμε μαθαίνοντας στο σπίτι και στο σχολείο πως ο Χριστιανισμός είναι η αληθινή θρησκεία και από όλες τις εκκλησίες, η Ανατολική Ορθόδοξη, η δική μας, είναι η μόνη αληθινή. Οι άλλες εκκλησίες, Ρωμαιοκαθολική, Αγγλικανική, Πρεσβυτεριανή κλπ. κλπ., είναι αιρετικές. Και φυσικά το ίδιο πιστεύουν και πρεσβεύουν οι άλλες. Για κείνες εμείς είμαστε οι αιρετικοί!

Είναι παράξενο πως οι πολυθεϊστικές θρησκείες δείχνουν μεγάλη ανεξιθρησκεία ενώ ακόμα και σήμερα ο χριστιανισμός ανέχεται μεν άλλες θρησκείες λόγω διεθνών πολιτικών καταστάσεων, μα εξακολουθεί να τις διαβάλλει με όλα τα μέσα. Το ίδιο κάνει και πολύ χειρότερα το Ισλάμ, όπως έχουμε δει τελευταία, επανειλημμένα με τις εκδηλώσεις των πιο ακραίων σεχτών του που σκοτώνουν αδιακρίτως και καταστρέφουν χριστιανικούς ναούς, αγάλματα του Βούδα και μορφές της αρχαίας πολυθεϊστικής τέχνης με ξεδιάντροπη, απάνθρωπη άνεση – για να εξαλείψουν τους απίστους!

Στην Παλαιά Διαθήκη οι Ιουδαίοι έκαναν τα ίδια.

Ας μην ξεχνούμε πως και οι χριστιανοί έκαναν τα ίδια πριν τον Διαφωτισμό του 18ου αιώνα. Δίωκαν και θανάτωναν αλλόθρησκους και κατέστρεφαν τους ναούς τους, μα δίωκαν και σφάγιαζαν και “αιρετικούς” χριστιανούς! Εκατοντάδες τόμοι έχουν γραφτεί (και γράφονται) για τα εγκλήματα της Χριστιανικής Εκκλησίας γενικά από τον 4ο αιώνα και δώθε – για να σώσουν τους άλλους!

Αυτό δυστυχώς είναι το δώρο του μονοθεϊσμού στην ανθρωπότητα.

Ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Αίγυπτο, ούτε στην Ινδία οι πολυθεϊστές σφάζονταν μεταξύ τους ή έσφαζαν άλλους λαούς λόγω της πίστης τους. Οι Ιουδαίοι μεταφέρθηκαν ως δούλοι στη Μεσοποταμία μα δεν τους ζητήθηκε να αλλαξοπιστήσουν. Οι Ινδουιστές δέχθηκαν τον Χριστιανισμό που, κατά την παράδοση έφερε στη Νότια Ινδία ο Θωμάς, δίχως διωγμούς και σφαγές.

Είναι παράδοξο πως οι μονοθεϊστικές θρησκείες έχουν τόσες διεκδικήσεις και απαιτήσεις από τους ανθρώπους ενώ εμμένουν στη στενόμυαλη, κοντόφθαλμη, πεισματική πίστη τους πως “μόνο εμείς είμαστε η αληθινή θρησκεία” και λησμονούν ή παραγνωρίζουν θεληματικά την τεράστια προσφορά των πολυθεϊστών στον ανθρώπινο πολιτισμό! Οι ίδιες μάλιστα πήραν τόσα και τόσα στοιχεία από τους «ειδωλολάτρες» για να στηρίξουν τα πιστεύω και δόγματά τους – όπως π.χ. τις διδασκαλίες του Πλατωνισμού, Αριστοτελισμού, Νεοπλατωνισμού κλπ.

Διότι είναι στη μεγάλη μήτρα του πολυθεϊσμού και στην Ανατολή και τη Δύση, που αναπτύχθηκαν οι μεγάλες αξίες, οι μεγάλες ιδέες, οι μεγάλες τέχνες και οι επιστήμες. Συλλογιστείτε!

Φιλοσοφία, ποίηση, θέατρο, μαθηματικά, αρχιτεκτονική, αστρονομία, ναυσιπλοΐα, πολιτική οικονομία, δημοκρατία, φυσική, χημεία, μουσική, εικαστικές τέχνες, μεταλλουργία, κλπ. κλπ. Αυτά όλα ξεκίνησαν και σε μεγάλο βαθμό αναπτύχθηκαν από τους σοφούς σε λαούς με πολυθεϊσμό!

Συχνά οι μονοθεϊστές εμπόδιζαν και καταπίεζαν την πρόοδο σε αυτές τις μελέτες. Και όσοι αργότερα τις προώθησαν με ζήλο κι ενθουσιασμό, συχνά, δεν ενδιαφέρονταν για τον μονοθεϊσμό της επίσημης θρησκείας τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *