Το ιστολόγιο παρουσιάζει μερικές από τις δηλώσεις που έκαναν ο δικός μας πρωθυπουργός και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (7/7).
Προσέξτε τις πονηριές του κ. Τσίπρα που δεν μπορεί , φαίνεται, να κάνει έστω μια σύντομη πρόταση χωρίς να αυτοπροπαγανδίζεται με τα σύνηθη συνθήματά του για εσωτερική κατανάλωση. Η κυβέρνηση, δηλαδή ο ίδιος και ο Τσακαλώτος, με κουτοπόνηρη “στρατηγική” δεν κατέθεσαν καμιά πρόταση. Οι Ευρωπαίοι σαφώς δεν δίνουν δεκάρα για το “ισχυρό όπλο” του και το θεωρούν μάλιστα εμπόδιο. Ούτε θεωρούν το πρόβλημα “ευρωπαϊκό”. Μόνο ένας λαοπλάνος δημαγωγός σαν τον κ. Τσίπρα πλασάρει στους ηλίθιους Έλληνες ως ευρωπαϊκό πρόβλημα τις κλειστές τράπεζες στην Ελλάδα, τις ατέλειωτες ουρές συνταξιούχων και άλλων πολιτών και την αφάνταστη ύφεση στην οποία η άγνοια, ανευθυνότητα και ανικανότητά του βύθισαν τη χώρα μας. Και οι “τρομοκράτες, τοκογλύφοι, εκβιαστές, δολοφονικοί δανειστές” κλπ., γίνονται τώρα “συνάδελφοί του”.
Αναμφίβολα με τις εύκολες, ανεύθυνες υποσχέσεις του, εξαπατήσεις, κοροϊδίες, παραπλανήσεις και συναισθηματικές κορόνες του (και αυτά είναι όντως τα όπλα κάθε κομμουνιστή), αποτελεί το καρότο της Μοίρας που θα οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή χωρίς να το αντιλαμβάνεται ο “εξυπνότερος λαός του κόσμου” – που βλέπει, για να αλλάξουμε την εικόνα, μόνο το τυρί, όχι τη φάκα.
Οι δηλώσεις είναι από το ηλεκτρονικό Βήμα (8/7: “Πολύ βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα…”).
Αλέξης Τσίπρας: Η κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα τις ελληνικές προτάσεις όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική από το χτεσινό συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Περιλαμβάνει τη δέσμευση για επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, ισχυρό πακέτο επενδύσεων για να αντιμετωπιστεί και η ανεργία και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα. Ξεκινάμε με γρήγορους ρυθμούς για να καταλήξουμε μέχρι το τέλος της βδομάδας το αργότερο. Έχουμε ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Είμαι χαρούμενος γιατί στις τοποθετήσεις των συνάδελφων μου βλέπω ότι όλοι κατανοούν ότι δεν έχουμε ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό.
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες. Είναι το πιο αποφασιστικό σημείο στην Ιστορία μας, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το «μαύρο» σενάριο και τις συνέπειες αυτού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη για όλα. Έχουμε σενάριο στην περίπτωση που η Ελλάδα έχει ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχουμε σενάριο για το πώς θα κρατήσουμε την Αθήνα μέσα στην ευρωζώνη αλλά δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε αν η Ελλάδα δεν αναλάβει τις υποχρεώσεις της. Εγώ είμαι πάρα πολύ υπέρ του να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μας πει πού θέλει να πάει αυτή τη χώρα. Δεν συζητάμε τώρα το κούρεμα του χρέους – Θα το ξανασυζητήσουμε από τον Οκτώβριο.
Άγκελα Μέρκελ: Περιμένουμε μέχρι την Πέμπτη να φέρει η Ελλάδα ένα λεπτομερές πρόγραμμα – Τα συμβάντα των τελευταίων ημερών έχουν επιδεινώσει την κατάσταση – Το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα πρέπει να είναι πολυετές – Σεβόμαστε τα αποτελέσματα ενός δημοψηφίσματος αλλά η απόφαση λαμβάνεται από 19 χώρες – Το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερους όρους από εκείνο των θεσμών. – Με το ελληνικό δημοψήφισμα βεβαιώς ενισχύθηκε η θέση του έλληνα πρωθυπουργού, αλλά τα περιθώρια των άλλων 18 χωρών όσον αφορά τις προσδοκίες τους έγιναν σαφέστερα – Καινούργιο πρόγραμμα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης – Και τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ θα λάβουν μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, όχι μόνο της Ευρωζώνης – Θα πρέπει να ξέρω σε ποιο βαθμό είναι πρόθυμη η κυβέρνηση σε διαρθωτικές αλλαγές για να ανταποκριθεί στα δημοσιονομικό κενά. Αυτό είναι κάτι καινούργιο που δεν υπήρχε πριν από 10 ημέρες – Η κατάσταση είναι αβέβαιη για αυτό και είπαμε να κάνουμε νέα Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή.
Ματέο Ρέντσι: Πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί μία τεχνική λύση για να λυθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Ελλάδας. Με λίγη καλή θέληση μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Μία τεχνική λύση για την Ελλάδα μπορεί να βρεθεί. Πού θέλουν να παραμείνουν πρέπει να το αποφασίσουν οι κυβερνώντες της Ελλάδας. Πιστεύω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για παραμονή στο ευρώ. Για να παραμείνει κανείς στο ευρώ πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένοι όροι. Η απόφαση εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύω ότι θα κάνουν τα πάντα για να υπάρξει απόφαση. Πιστεύω ότι η συμφωνία θα υπάρξει τις ερχόμενες ώρες. Έχουμε στην καρδιά μας τους Έλληνες πολίτες. Αν η Ευρώπη δεν επιλέξει την ανάπτυξη, το μέλλον, τότε έχει τελειώσει. Η συζήτηση για την Ελλάδα είναι σημαντική, αλλά είναι πιο σημαντική η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.
Ντάλια Γκριμπαϊσκάουτε (πρόεδρος Λιθουανίας): Θέλουμε ξεκάθαρες προτάσεις. Πώς θα διαπραγματευθούμε με κάποιον που λέει ψέματα; Η σημερινή κυβέρνηση ξέρει ή δεν ξέρει; Ή μήπως τζογάρει; Λένε σήμερα, μετά λένε αύριο. Η ελληνική κυβέρνηση λέει πάντα «mañana», αλλά για εμάς δεν είναι «mañana». Έχουμε δει μόνο εικόνες, όχι έγγραφα. Δεν χρειαζόμαστε εικόνες. Είτε η ελληνική κυβέρνηση δεν ξέρει ή δεν θέλει να ξέρει, είτε πρόκειται για παιχνίδι πόκερ.
Μαρκ Ρούτε (Ολλανδός πρωθυπουργός): Είμαι απαισιόδοξος για αυτή τη Σύνοδο. Είμαι επίσης πολύ απαισιόδοξος σχετικά με το αν πραγματικά η Ελλάδα θέλει να έρθει με προτάσεις και λύσεις. Μοιάζει σαν να έφεραν τις παλιές προτάσεις στο τραπέζi
Φρανσουά Ολάντ: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει σοβαρές και σωστές προτάσεις. Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη. Πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα, αλληλεγγύη, αλλά πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Χρειάζεται υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και ταχύτητα. Θέλουμε άμεσα λύσεις.
Σαρλ Μισέλ (Βέλγος πρωθυπουργός): Από την συνεδρίαση του Eurogroup δεν προέκυψε τίποτα ενδιαφέρον ή παραγωγικό – Υπάρχει «κούραση» γιατί η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να κάνει πίσω τη στιγμή που πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της. Ελπίζω ο Τσίπρας σήμερα να προχωρήσει σε μία πραγματική δέσμευση. Δεν μπορεί κανείς να υποχρεώσει έναν πρωθυπουργό να αναλάβει την ευθύνη με ένα πιστόλι στον κρόταφο ή ένα μαχαίρι στο λαιμό. Αν δεν έρθει τίποτα στο τραπέζι, σημαίνει ότι ο Τσίπρας δεν είναι ικανός να τιμήσει την έκκληση της χώρας του για παραμονή στο ευρώ.
Ας μην έχουμε τις αυταπάτες που ύπουλα δημιουργούν οι φαντασιώσεις του κ Τσίπρα. Οι άλλοι κομματάρχες δεν έπρεπε να πάνε στο Συμβούλιο Αρχηγών εκτός κι αν σχηματιζόταν Οικουμενική Συγκυβέρνηση. Έτσι τώρα, ο κ Τσίπρας με τη δική τους βοήθεια θα κάνει ό,τι θέλει!
Σε αντίθεση με τους αφελείς κομματάρχες και τον κ. Πρόεδρο που έχει μαύρα μεσάνυχτα, οι Ευρωπαίοι το έχουν πάρει απόφαση κι έχουν ετοιμαστεί για το Grexit. Ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να τους εμπαίξει ξανά!