Νέοι εξερευνητές

Νέοι εξερευνητές

Καλώς τους όλους!

Κάθε φορά που έχουμε μια κρίση ή εκλογές, οι επισκέψεις στο ιστολόγιό μας αυξάνονται. Σχεδόν διπλασιάζονται, καθώς εμφανίζονται νέοι εξερευνητές.

Με το νέο κρίσιμο συμβάν πολλοί που βρίσκονταν νοητικά σε κάποιου είδους χειμέρια νάρκη, αφυπνίζονται από τον λήθαργό τους και ψάχνουν επισταμένα, αν όχι σε πανικό, να βρουν τι ακριβώς συμβαίνει, ποιές είναι οι αιτίες και ποιά η λύση, ή τουλάχιστον η ορθή κατεύθυνση.

Οι αιτίες που δίνονται σε διάφορες αναλύσεις στα ΜΜΕ και σε ιστολόγια είναι ρηχές: Κινούνται μόνο στη επιφάνεια των φαινομένων.

Πάρτε το απλό παράδειγμα. Ο Α ξυλοκοπά τον Β διότι, λέει, ο Β ξυλοκόπησε τον αδελφό ή πατέρα του (Α). Αυτή όμως είναι μια εύκολη δικαιολογία. Ο ξυλοδαρμός του αδελφού ή πατέρα του Α από τον Β είναι αφορμή, όχι αιτία. Η αιτία είναι η επιθυμία του Α να ξυλοκοπήσει. Κάποιος άλλος ίσως να έκανε μήνυση ή να συγχωρούσε. Η εξεύρεση αιτιών δεν είναι τόσο εύκολο θέμα.

Δεν υπάρχει μαγική ή εύκολη λύση στην κρίση που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. Ούτε το ΝΑΙ ούτε το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος είναι, ή θα επιφέρει, λύση.

Οι αιτίες της κρίσης πάνε σε βάθος μεγάλο στη νοοτροπία μας και δεν έχουν πολλή σχέση με γεγονότα, νομοθετήματα, πρόσωπα και θεσμούς και τις λειτουργίες τους. Αυτά όλα είναι αποτελέσματα της νοοτροπίας του Έθνους. Μόνο αν αυτή αλλάξει ριζικά θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση.

Βλέπετε, νομίζουμε πως η λύση θα έρθει με χρήματα από τους Θεσμούς (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωζώνη). Και πράγματι, προς το τέλος του 2014 τα πράγματα πήγαιναν προς το καλύτερο με μικρό έστω πρωτογενές πλεόνασμα και μείωση της ανεργίας. Μα η ενδημική νοοτροπία των σημερινών κυβερνητών (Σύριζα, Ανέλληνες) δεν άντεχε την πειθαρχία που απαιτούν οι περιστάσεις. Ομοίως μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων (όλων των κομμάτων). Στις 25/1/15 όλα τινάχτηκαν στον αέρα καθώς ανέλαβε την εξουσία ένας υπερφίαλος βλάκας που, αφού εξαπάτησε τους άπληστους όχλους να τον ψηφίσουν, βάλθηκε να κάνει τις “αγορές” να χορέψουν στα δικά του (ανύπαρκτα) νταούλια και να μετασχηματίσει την Ευρώπη στα σταλινικά καλούπια του! Κι επειδή απέτυχε παταγωδώς σε όλα βρίζει τώρα τους εκλεγμένους ηγέτες των λαών της Ευρώπης και συγχρόνως ψεύδεται στον λαό του πως θα “διαπραγματευθεί” με αυτούς!

Στον Φίληβο ο Πλάτων δηλώνει πως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν το ελάττωμα να νομίζουν πως είναι σοφοί κι έχουν λύσεις για τα πάντα (ενώ δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το πηγούνι από το πόδι τους).

Ο Πλάτων ανέλυσε με οξυδέρκεια την πολιτική και υπέδειξε πως το μόνο χειρότερο πολίτευμα από τη δημοκρατία είναι η δικτατορία που ακολουθεί τη δημοκρατία καθώς κάποιος δημαγωγός (πχ. Τσίπρας) ελκύει και πείθει τους όχλους.

Η δημοκρατία, δηλαδή ψήφος σε όλους τους ενήλικες, κυβέρνηση πλειοψηφίας κλπ. λειτουργεί ορθά μόνο εφόσον οι πολίτες είναι περίπου ισότιμοι σε νοημοσύνη, καλλιέργεια και μόρφωση. Σήμερα βασιλεύουν αβυσσαλέα άγνοια και βλακεία.

Όταν οι πολίτες ψηφίζουν σε τέτοια άγνοια, σφυρηλατούν τις αλυσίδες της σκλαβιάς τους – όπως βλέπουμε τώρα!

Και οι άλλοι; Μα οι άλλοι, εσείς δηλαδή, ενδιαφέρεστε μόνο για να διατηρήσετε τον μισθό ή τη σύνταξή σας και ανησυχείτε μόνο όταν αυτά απειλούνται. Ή, να το θέσω αλλιώς, νομίζετε πως έχετε νοημοσύνη, καλλιέργεια και μόρφωση, μα δεν πολυενδιαφέρεστε για τη δικαιοσύνη.

Δυστυχώς συγχέετε τη δικαιοσύνη με τη δημοκρατία. Μπορεί να είστε δημοκράτες. Δεν είστε όμως δίκαιοι.

Η νοοτροπία μας αυτή ακριβώς πρέπει να αλλάξει.

Δικαιοσύνην μάθατε οι ενοικούντες επί της γης” – και αυτό σημαίνει μελέτη και βαθιά περισυλλογή των φυσικών νόμων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *