Τσίπρας, Λαφαζάνης, Μόσχα

Τσίπρας, Λαφαζάνης, Μόσχα

1. Ζήλεψα τη μικρή αντιπροσωπεία του τσίρκου που έκανε εαρινό τουρισμό στη Μόσχα. Πολύ θα ήθελα να την επισκεφθώ κι εγώ εξόδοις του Πούτιν.

Από διπλωματική/πολιτική άποψη το ταξίδι έκανε μια ακόμα τρύπα στο νερό. Όλες οι απόπειρες “πολυδιάστατης διπλωματίας” του Τσίπρα και των τσιρακιών του το ίδιο αποτέλεσμα έχουν.

Όλοι θυμόμαστε τις εσπευσμένες επισκέψεις του πρωθυπουργού στη Ρώμη και το Παρίσι για να προσελκύσει τη συμπαράσταση των Ρέντσι και Ολάντ και τις θριαμβολογίες που γράφονταν και λέγονταν από τους συριζίτες. Και βέβαια άξιζαν τον κόπο. Διότι το να κάνεις τροφαντές τρύπες στο νερό είναι αξιέπαινο.

Το ίδιο και τώρα στη Μόσχα.

Θαυμάσαμε την αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια του πρωθυπουργού και κυρίως, τη δημοδιδασκαλική εκφορά του καθώς ανέλυε την πολιτικοοικονομική κατάσταση.

Κι εξακολουθώ να θαυμάζω την γκεμπελική ικανότητα του Σακελλαρίδη, που επίσης συνόδευε τον Τσίπρα, να παρουσιάζει το κρέας ως ψάρι και την αστοχία ως επιτυχία!

Η Ελλάδα δεν αποκόμισε τίποτε απολύτως από τις επιτυχείς συνομιλίες: ούτε λεφτά, ούτε επενδύσεις, ούτε άρση του εμπάργκο, ούτε μείωση της τιμής του ρωσικού αερίου, ούτε…. Μόνο αέρα κοπανιστό, χειραψίες, χαμόγελα και λόγια.

2. Με τη συνήθη νωθρή νοοτροπία και ομιλία του ο Τσίπρας, αφού  βέβαια πήρε τη σίγουρη άρνηση του Πούτιν για χρηματική βοήθεια, μας είπε πως δεν πήγε να επαιτήσει λεφτά. (Κι ας διαλαλούσαν διάφοροι υπουργοί του πως ψάχνουν για εναλλακτικές πηγές στη Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Αμερική, ενώ καμιά χώρα δεν θα του δώσει ούτε μισό ευρώ!)

Και με αυτή τη διευκρίνιση μας διαβεβαίωσε πως η Ρωσία δεν είναι λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας. Η λύση είναι η ΕΕ (άσχετα με το ότι μόνο οι συριζίτες δεν θένε να το καταλάβουν αυτό σε όλη του την έκταση!).

Και πρόσθεσε πως η λύση είναι ευρωπαϊκή διότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά κι ευρωπαϊκό.

Έτσι συνεχίζει να μένει εγκλωβισμένος στις δύο πελώριες πλάνες του.

Με τη μία μεταθέτει όλη την άθλια συμπεριφορά της δικής του κίβδηλης κυβέρνησης και των ελεεινών προκατόχων του από το 1981 και δώθε στους Ευρωπαίους. Σάμπως και φταίνε οι Ευρωπαίοι επειδή ο απατεώνας Παπανδρέου δανειζόταν αβέρτα και ακριβά για να διογκώσει το Δημόσιο με τους πελάτες του ή επειδή διάφοροι πολιτικοί και συνδικαλιστές αύξαναν τους μισθούς αυτών των “πελατών” για να τρώνε… τρυγόνια και αστακομακαρονάδες και να πλουτίζουν σε βάρος των ίδιων των παιδιών τους που κάποια ώρα, όπως τώρα, θα έπρεπε να ξεπληρώσουν τα δανεικά.

Με την άλλη πλάνη του εμμένει στην εμμονή του πως είναι ο «όρθιος» Μεσσίας της Αριστεράς που θα αναμορφώσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη και την υφήλιο!

3. Εκείνο που μου μένει, όμως, από αυτή την ιστορική επίσκεψη της άνοιξης στις Ελληνο-Ρωσικές σχέσεις είναι ο Λαφαζάνης – ο οποίος κομπορρημονεί για τη σπουδαιότητα των συνομιλιών και τις δυνατότητες της συνεργασίας στο … μέλλον.

Με τη συνήθη αταλάντευτη σταλινική στόχαση του, εξυβρίζει διπλωματικά τους Ευρωπαίους λέγοντας πως η ΕΕ δεν πρέπει να δέχεται την ηγεμονία των ΗΠΑ ή της Γερμανίας, πως κάθε χώρα θα πρέπει να είναι ισότιμη και σεβαστή και πως οι Ευρωπαίοι φέρονται στην Ελλάδα σαν να είναι μακρινή αποικία τους.

(Θα προσέξετε πως τέτοιες διατυπώσεις κάνουν φωναχτά οι γαλαζοαίματοι σταλινικοί του τσούρμου – Τσίπρας, Στρατούλης, Σκουρλέτης, Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου, Βούτσης και μερικοί άλλοι λιγότερο επιφανείς όπως οι Λεουτσάκος και Καλύβης. Κανείς τους ποτέ δεν αναφέρει τα γεγονότα πως η Γερμανία πληρώνει το 35% των εξόδων της ΕΕ ενώ η Ελλάδα συνεχώς παίρνει δωρεές ή δανεικά, δεν χορταίνει και τώρα μάλιστα ρίχνει εμπόδια στην ενιαία πολιτική της ΕΕ προς τη Ρωσία. Έστω κι αν η Ρωσία δεν βοήθησε τη φίλη της Κύπρο όταν αυτή ζήτησε δανεικά, έστω κι αν η Ρωσία δίνει βοήθεια τύπου σύγκρουσης με όπλα όπως τώρα στην Ουκρανία και παλαιότερα στην Τσετσενία. Ο δε Πούτιν, καθώς προέρχεται από την σταλινική Κα-Γκε-Μπε, δεν διστάζει να εξαϋλώνει αντιφρονούντες και αντιπάλους.)

Εκείνο που μου μένει όμως από τον Λαφαζάνη είναι η δουλοπρεπέστατη υπόκλισή του στον Πούτιν καθώς έκαναν χειραψία. Μάλλον θα έβλεπε στη φιγούρα του την απομένουσα αίγλη του λενινισμού-σταλινισμού τον οποίο θέλει, με τον Τσίπρα ή χωρίς, να επιβάλει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

4. Είναι καλά να μας κυβερνήσουν λίγο ακόμα. Για να μάθουν οι ονειροπαρμένοι Έλληνες τι πραγματικά εστί Αριστερά της Προόδου.

Ευτυχώς κάθε δυο μέρες κάτι καινούριο ηλίθιο ή ανήθικο συμβαίνει. Υπουργοί, βουλευτές και στελέχη δεν χάνουν ευκαιρία να μας δείξουν πόσο ανίκανοι είναι να κυβερνήσουν ή έστω να εκφράσουν μια λογική αντίληψη που να σχετίζεται με την πραγματικότητα.

Αυτό μόνο δυστυχώς δεν αρκεί. Διότι πρέπει και ο άλλος να βλέπει και να ακούει την ίδια ώρα.

Ίσως όμως έρθει σύντομα τώρα το σοκ που θα μας ταρακουνήσει συθέμελα. Ίσως.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *