Ε1134: Κακόβουλο ψέμα

Ε1134: Κακόβουλο ψέμα

Τον Συμεών Κεδίκογλου δεν τον γνωρίζω καθόλου. Πρόσφατα (Μάιος ’21) προσχώρησε στο τσιπρικό στρατόπεδο του Σύριζα όπου έτυχε, μαθαίνω, ψυχρής υποδοχής, ίσως επειδή χρημάτισε υφυπουργός Παιδείας στην αναθεματισμένη Σαμαροβενιζελική κυβέρνηση – ενώ ήταν ωραιοπαθές παιδί του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τσιπρικής νοοτροπίας έτσι κι αλλιώς.

Στην πρώτη του συνέντευξη εξέφρασε ξετσίπωτα τον μέχρι τώρα ανεκδήλωτο τσιπρισμό του. Έκανε την πρωτόφαντη διαπίστωση πως υπάρχει “δεδομένη υπεροχή του Τσίπρα έναντι του πρωθυπουργού”.

Είναι απόλυτα φυσικό σε αυτή την περιοχή του “ηθικού πλεονεκτήματος” και της “προόδου” ένας σερνάμενος πολιτικάντης δίχως μοίρα πλέον στον ήλιο (μα ούτε και στο σκοτάδι) να λιβανίσει τον Αρχιερέα της βαθιάς πίστης του.

Ναι, αλλά γιατί ένα τέτοιο ψέμα; Διότι δεν υπάρχει (Ιουν ’21) δημοσκόπηση εδώ και χρόνια που να δείχνει ελάχιστη έστω υπεροχή του Τσίπρα έναντι του Μητσοτάκη. Ο Νεοδημοκράτης υπερέχει του Συριζαίου τσαρλατάνου με περίπου 14% διαφορά, και ως ηγέτης και ως κομματάρχης.

Η προσχώρησή του στον Σύριζα δείχνει πως εκτιμά τον Τσίπρα πολύ περισσότερο από την κα Φώφη που όλο φθίνει σε ηλικία, σε δημοφιλία και σε αριθμό υποστηρικτών. Εκτιμά τον Τσίπρα πιο πολύ και από τον Μητσοτάκη αφού είναι τσιπριστής και αφού είναι βέβαιο πως δεν θα έμπαινε στη ΝΔ όσους τεμενάδες κι αν έκανε.

Η ελευθερία της έκφρασης ή του λόγου είναι πολύτιμη κατάκτηση. Μα και για τους ξεδιάντροπους ψεύτες και τους απατεώνες κάθε είδους. Αυτοί κι αν κάνουν ασύδοτη εκμετάλλευση της ευκαιρίας.

Αυτή η ελευθερία εκπληρώνει τον σκοπό της που είναι η απρόσκοπτη έκφραση και συνακόλουθη επικοινωνία, όταν οι πολίτες (και πολιτικοί) μιλάνε με κάποια ειλικρίνεια. Όχι όταν ψεύδονται και ζητούν να εξαπατήσουν.

Η φιλαλήθεια ή ειλικρίνεια είναι σπάνια στις μέρες μας. Ακόμα και σε θεσμούς όπου θα έπρεπε να κυριαρχεί ανεμπόδιστα – θρησκεία, πολιτική, εκπαίδευση, δικαιοσύνη. Παντού επικρατεί το ψέμα και η συκοφαντία. Διότι οι άνθρωποι θέλουν να έχουν ένα προσωπικό όφελος. Πολύ σπάνια χρειάζεται να ειπωθεί (και λέγεται) ένα ψέμα για να ωφεληθεί κάποιος ξένος.

Έτσι ποιο όφελος άραγε ζητούσε ο πελαγωμένος πολιτικάντης που ξεπέφτει από ένα διασωληνωμένο κόμμα σε άλλο;

Ήταν μια πράξη αυτοεξευτελισμού. Επιχείρησε να κολακέψει τον Τσίπρα τον μεγαλύτερο ψεύτη της σύγχρονης Ελλάδας. Ταυτόχρονα επιχείρησε να υποβιβάσει τον Μητσοτάκη.

Ουσιαστικά έδειξε πως όντως ανήκει με τους καθαρόαιμους τσιπριστές που δεν μπορούν να μην πουν ψέμα μόλις αρχίσουν να μιλούν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *