Ε1055: Τι δεν μας έμαθαν

Ε1055: Τι δεν μας έμαθαν

Κάποιος (ή κάποια) Folu Genius έγραψε στο Διαδίκτυο (Quorum) για διάφορα ζητήματα που οι γονείς/δάσκαλοι/κοινωνία δεν μας μαθαίνουν. Το άρθρο είναι άθελά του πολύ αστείο αν όχι γελοίο. Διότι τα πολλά θέματα που θίγει είναι μεν ορθά μα έχουν αναφερθεί συχνά. Δεν διδάσκονται ούτε από γονείς ούτε από δασκάλους, μα από την άλλη, ενώ συχνά δίνονται παραινέσεις και παροτρύνσεις, εμείς δεν τις αποδεχόμαστε.

Ένα πρώτο θέμα είναι το σεξ. Για αυτό έχω γράψει στο παρελθόν και πρόσφατα, Ε1053: Τι δεν μας διδάσκουν. Υπέδειξα πως το μπέρδεμα στο σεξουαλικό οφείλεται στο ότι έχουμε συναισθηματική σύγχυση και ότι αυτή η λειτουργία χρειάζεται εξυγίανση και όχι σεξουαλική αγωγή στο σχολείο. Η τεκνοποίηση με τη σεξουαλική πράξη και την εγκυμοσύνη, ναι, οπωσδήποτε πρέπει να διδάσκονται έτσι που οι κοπέλες να ξέρουν τι και πώς να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις.

Πρέπει, συνεχίζει, να διδάσκονται οι νέοι πώς να επιλέγουν τον/την ορθό/ή σύντροφο. Μα πολύ αμφιβάλλω αν υπάρχουν νέοι και νέες που πράγματι θέλουν να μάθουν κάτι τέτοιο. Η κοπέλα θέλει σεξ ή να τεκνοποιήσει στις μέρες μας, όχι να έχει σύζυγο για την υπόλοιπη ζωή της. Ο δε νεαρός θέλει κι αυτός σεξ και μια κοπέλα που θα τον φροντίζει (μαγείρεμα, πλύσιμο ρούχων κλπ.).Το πραγματικό θέμα είναι γιατί να θέλουν να παντρευτούν επί ζωής; Αυτό είναι που πρέπει πρώτα να διευκρινιστεί στον νου των νέων.

Μια άλλη σπουδαία ανάγκη είναι πώς να μάθουν να αποτυγχάνουν. Και αυτό για να μπορούν να αντιμετωπίζουν χρηματική απώλεια ή επαγγελματική κατάρρευση και να μπορούν να ξεκινήσουν ξανά. Μα δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για άλλου είδους αποτυχία. Ενώ, στην πραγματικότητα, μόνο αν μάθεις να αντιμετωπίζεις οτιδήποτε θεωρείς αποτυχία, σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής, θα μπορέσεις να ξεπεράσεις και την οικονομική αποτυχία. Η πραγματική αποτυχία και πιο τραγική είναι να μην ζεις σύμφωνα με τις αλήθειες που γνωρίζεις.

Αυτό το αίτημα συνδυάζεται με την ανάγκη να διδαχτούν οι νέοι πώς να κερδίζουν χρήματα γρήγορα στήνοντας μια δική τους επιχείρηση. Νόμιζα πως υπάρχουν ειδικά μαθήματα, ξέχωρα από τα Οικονομικά για τη διαχείριση επιχειρήσεων.

Τα άλλα ζητήματα που αναφέρονται σχετίζονται με ακριβώς το αντίθετο. Το πώς να ζεις χωρίς να επικεντρώνεσαι στα υλικά πράγματα του κόσμου είναι να μη εξαρτάσαι από αυτά. Πώς να περάσεις στη σωστή ωρίμανση ως ενήλικος. Πώς να διαλογίζεσαι και παρόμοια. Έτσι που να μπορείς να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις του κόσμου, να μη φοβάσαι τον θάνατο και να μπορείς να γελάσεις κατάμουτρα όταν έρθει!

Ο/Η αρθρογράφος είναι σαφώς πολύ συγχυσμένος/μένη.

Όχι μόνο διότι μερικά θέματα είναι σχεδόν ασυμβίβαστα με άλλα, μα και διότι ορθή ενηλικίωση και ωρίμανση και αντιμετώπιση των προκλήσεων και του θανάτου, έχουν εξεταστεί εκτενώς κι επανειλημμένα από όλα τα φιλοσοφικά συστήματα του κόσμου εδώ και χιλιετίες. Η δυσκολία συνίσταται στο ότι δεν θέλουμε να υιοθετήσουμε αυτές τις αλήθειες και να ζούμε σύμφωνα με αυτές. Προτιμούμε μάλλον τις αξίες που έχουν επικρατήσει παντού – χρήμα, φήμη, εξουσία, απόλαυση…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *