Φασιστικά στοιχεία

Φασιστικά στοιχεία

1. Το ότι το πλήθος των κοινών ανθρώπων έχoυμε τα μυαλά μας στο υπογάστριο ή στις πατούσες μας, το υποπτευόμουν από μικρό παιδί, όταν πολύ πολύ νωρίς ανακάλυψα πως «οι μεγάλοι» που έπρεπε να τους σέβομαι και να τους ακoύω συνεχώς έλεγαν ψυχοφθόρα ψέματα κι επέδειχναν μανιώδη μνησικακία. Απορούσα σιωπηλά και θλιμμένα διότι δεν καταλάβαινα τα αίτια τέτοιας συμπεριφοράς. Πέρασαν τα χρόνια και η απορία λύθηκε. Η αιτία ήταν και είναι η γνωστή μας τριάδα άγνοια – αλαζονεία – απληστία.

Οι δημοσιογράφοι, ακόμα και οι καλύτεροι, οι πιο πνευματώδεις και οι πιο οξυδερκείς, πάσχουν από την ίδια τριαδική εγωπάθεια και ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Εύκολα το διαπιστώνει οποιοσδήποτε δεν είναι προσκολλημένος σε κάποια πολιτική παράταξη και δεν αποδίδει τα δικά του παλαβά λάθη σε μια μοχθηρή Μοίρα ή άδικη Δημιουργία ή άκαρδη κοινωνία.

2. Αναμφίβολα η Χρυσή Αυγή είναι ένα από τα χειρότερα κόμματα που παρουσιάστηκαν στην παρατεταμένη χοροεσπερίδα των πολιτικάντηδων της Μεταπολίτευσης.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί ο σχετικά αντικειμενικός θεατής είναι η όψη αυτών των ιδιαίτερων πλασμάτων. Μοιάζουν με μπράβους (musclemen) της Μαφίας στη Γαλλία ή στις ΗΠΑ, προτού αρχίσουν αυτές οι οργανώσεις να λειτουργούν πίσω από βιτρίνες νομιμοποίησης. Μοιάζουν επίσης με τους χιτλερικούς ή σταλινικούς ένστολους εκτελεστές. Η αγριότητα του ύφους τους είναι απαράμιλλη.

Το δεύτερο πράγμα είναι η αγριότητα στην ομιλία. Δεν εκφέρουν τα λόγια τους κανονικά – ίσως και λόγω ελλιπούς παιδείας – αλλά είτε ουρλιάζουν είτε μιλούν σαν να φτύνουν ή σαν να πυροβολούν με πολυβόλα.

Πρώτος και καλύτερος ο κομματάρχης τους, κ. Μιχαλολιάκος. Όλοι τον σέβονται και τον μιμούνται σε αγριότητα και ασυναρτησία – θυμίζοντας συχνά την παραφροσύνη του Χίτλερ και του Μουσολίνι.

Διότι παρουσιάζεται και αυτό, δηλαδή το περιεχόμενο της ομιλίας τους. Κάποτε βγάζω κάποιο στριμμένο νόημα αλλά ως επί το πλείστον εισπράττω μόνο βάναυση βαρβαρότητα – και διακόπτω την επαφή.

Το μόνο σοβαρό λογικό στοιχείο σε όλη την άγρια ασυναρτησία είναι αυτό που και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει, δηλαδή ο περιορισμός της λαθρομετανάστευσης. Τίποτε άλλο.

Πολύ θα ήθελα να πιστέψω στη φιλοπατρία και τον φιλελληνισμό τους αλλά αυτές οι κακόφωνες κραυγές είναι υποκριτικές. Το ίδιο και οι επιθέσεις τους κατά των αναρχοαριστερών. Και αυτά τα καμώματα θυμίζουν τα άγρια ουρλιαχτά του Χίτλερ και των κομματόσκυλών του.

Στην πραγματικότητα, όπως έχει επισημανθεί, το μόνο που θέλουν, όπως και ο Χίτλερ με τους εθνικοσοσιαλιστές του, είναι η κατάρρευση της κάποιας συνταγματικής τάξης που ακόμα απολαμβάνουμε για να μπορέσουν να καταλάβουν την εξουσία ακόμα και με μη συνταγματική διαδικασία.

Τότε θα ακολουθήσουν οι γνωστές ενέργειες των ναζιστών όπως στη Γερμανία της δεκαετίας του 1930.

3.  Η τραγική ειρωνία είναι πως ενώ οι δημοσιογράφοι (και άλλοι) επισημαίνουν τον φασισμό της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, δεν αντιλαμβάνονται πως ο φασισμός υπάρχει και με άλλα «ανθρώπινα πρόσωπα».

Κατά καιρούς βλέπουμε/ακούμε αναφορές στο χαστούκισμα της κας Κανέλλη από τον κ. Κασιδιάρη σε ώρα ζωντανής εκπομπής. Όμως, τώρα που τα λέμε, άκουσα από πολλούς να λένε πως ευχαρίστως θα χαστούκιζαν την κα Κανέλλη – διότι κι αυτή έχει το ίδιο ύφος των Χρυσαυγιτών και τα ίδια χαρακτηριστικά – λογοδιάρροια, ασυναρτησία, αγριότητα – κι αυτά είναι πολύ πιο αποκρουστικά σε μια γυναίκα.

Αλλά αυτό που εντυπωσιάζει στους δημοσιογράφους που αναφέρουν το περιστατικό είναι η θεληματική στρέβλωση του συμβάντος, παρότι το βίντεο επαναλήφθηκε τότε μέχρι ναυτίας. Πρώτη η κα Κανέλλη χτύπησε τον κ. Κασιδιάρη με την εφημερίδα.Oι «δημοκράτες» δημοσιογράφοι αποσιωπούν πάντα πλέον αυτή τη λεπτομέρεια. Πολλοί το έκαναν και τότε.

Εδώ που τα λέμε, μήπως το ΚΚΕ όπου ανήκει η κα Κανέλλη πρόκειται να σεβαστεί τη συνταγματική νομμότητα αν ποτέ έρθει στην εξουσία; … Όχι βέβαια, ομολόγησε η κα Παπαρήγα και η ακολουθία της. Αντί για χιτλερικό φασισμό θα έχουμε σταλινικό!

Και πώς άγονται και φέρονται οι μάζες που ζώνουν τον Σύριζα; … Μήπως οι κκ Τσίπρας, Λαφαζάνης, Γλέζος κλποί αγανακτισμένοι αγωνιστές δεν έχουν διατυμπανίσει πως θα γκρεμίσουν τα πάντα για να στήσουν τον δικό τους αναρχοαριστερό παράδεισο όπου όλοι – όσοι πρόσκεινται στο κόμμα – θα είναι ίσοι, ελεύθεροι κι ευκατάστατοι αδελφοί. Έχουν μιλήσει ανοιχτά για το κούρ(σ)εμα των καταθέσεων και τη φυλάκιση όσων δεν έπραξαν σύμφωνα με τις επιθυμίες των Συριζητών! Υπάρχουν οι βάρβαροι αλήτες που διαδηλώνουν σε τακτά διαστήματα ταλαιπωρώντας τους πάντες καθώς καταλαμβάνουν δρόμους και πλατείες, ή καταστρέφουν κτήρια και μνημεία ή καίνε νόμιμες επιχειρήσεις ή απειλούν και κάποτε ξυλοδέρνουν διαφωνούντες ακαδημαϊκούς και άλλους φοιτητές κλπ κλπ. Αν αυτοί δεν είναι τραμπούκοι εντεταλμένοι του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον πρόσκεινται σε αυτό το κόμμα ή συμμερίζονται τη νοοτροπία αυτής της αρρωστημένης φασιστικής αναρχοαριστεράς.

Αλλά μήπως οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος σέβονται τη συνταγματική νομιμότητα;… Και αυτοί δεν κυβερνούν με μια πλασματική πλειοψηφία παραβιάζοντας και Σύνταγμα και νομοθεσία; Δεν νομοθετούν παράνομα, με το «έτσι θέλω»;

Επίσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, δεν παραπονιέται σχεδόν καθημερινά σε κάποιο κανάλι πως δεν υπάρχουν λεφτά ενώ ο ίδιος, ενάντια στο γενικό κοινό αίσθημα χάρισε πάμπολλα εκατομμύρια σε μια ποδοσφαιρική ομάδα για να κτίσει το γήπεδό της; Πάλι με το «έτσι θέλω»;

Τελικά ποιος δεν είναι φασίστας;

3 Comments

 1. Ανώνυμος

  Σοβαρά τώρα τα "χαρακτηριστικά – λογοδιάρροια, ασυναρτησία, αγριότητα – κι αυτά είναι πολύ πιο αποκρουστικά σε μια γυναίκα"; Σε ένα άρθρο που μιλάει για την δημοκρατία και τον σεβασμό στις αρχές της, τι δουλειά έχει ο σεξισμός και τα στερεότυπα του; Γιατι επιλέγετε να κρίνετε έναν άνθρωπο όχι για το ότι έχει τα χαρακτηριστικά που λέτε (που είναι το ίδιο αποκρουστικά είτε σε γυναίκες είτε σε άντρες) αλλά είναι και γυναίκα, που προφανώς την υποχρεώνει να είναι γλυκιά και χαριτωμένη.
  Κρίμα για όλα τα άλλα που έχετε δίκιο.

 2. Ανώνυμος

  Το ιδιο ειναι κυριε Νικοδημε , το χτυπημα με την εφημεριδα , οπως λετε , με τις μπουνιες και τα χαστουκια ;

  1. Νικόδημος

   Αγαπητέ Ανώνυμε,

   δεν γνωρίζω κατά πόσον είστε ο ίδιος Ανώνυμος που ρωτά κατά καιρούς… Ρωτάτε τώρα ή με διορθώνετε πλαγίως?

   Όχι, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του να χτυπάς με διπλωμένη εφημερίδα (ή ένα ρόπαλο) και του να χαστουκίζεις, εφόσον το κίνητρο είναι ίδιο – να θέλεις δηλαδή να επιβάλεις τη δική σου άποψη με βία στερούμενος από λογικά επιχειρήματα και από αυτοσυγκράτηση. (Υπάρχει κι άλλη πτυχή στο θέμα. Αφού όμως δεν την αναφέρετε, την παρακάμπτω.)

   Θα έπρεπε να κοιτάμε την ευρύτερη εικόνα αφενός και τη λεπτότερη δομή αφετέρου αντί να αγκιστρωνόμαστε σε τιποτένιες, επιφανειακές λεπτομέρειες που ελάχιστη σχέση έχουν με τη Φύση και τις οικουμενικές της δυνάμεις.

   Θα προσέξατε πως κάτω από το άρθρο "Φασιστικά Στοιχεία" υπάρχει ένα σχόλιο που με μέμφεται για “σεξισμό” – από Anonymous! Η χρήση του νεόκοπου όρου "σεξισμός" δείχνει, πρώτον πως το πρόσωπο που σχολιάζει δεν κατανοεί την ευρύτερη εικόνα και τη λεπτότερη δομή των πραγμάτων και, δεύτερον, παρότι γράφει πως συμφωνεί με όλα τα άλλα, δεν καταλαβαίνει πλήρως τι γράφω. Διότι θα έπρεπε να ρωτήσει τι εννοώ με αυτό το σημείο, ή τουλάχιστον να εξηγήσει με επιχειρήματα τη δική του άποψη, αντί να προβαίνει σε κριτική με νεόκοπους όρους που είναι σαν να καλύπτουν την απουσία βαθύτερης στόχασης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

136. Ψυχολογία: Ελισάβετ ψυχολόγος (2)

Η νεαρή φίλη μου Ελισάβετ αποφοίτησε το 2018