Quis custodiet ipsos custodes?

Quis custodiet ipsos custodes?

1. «Ποιός θα ελέγχει/φυλάει τους ελεγκτές/φύλακες»;

Αυτό το ερώτημα, ως επί το πλείστον ρητορικό, έθεταν οι Ρωμαίοι (κυρίως οι νομικοί), γνωρίζοντας πως οι άνθρωποι γενικά δεν διέφεραν πάρα πολύ μεταξύ τους και πως εύκολα οι περισσότεροι θα λοξοδρομούσαν από την ευθεία και στενή οδό προς το προσωπικό συμφέρον – ακόμα και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του κράτους που όφειλαν να προστατεύουν και να φροντίζουν όλους ανεξαίρετα τους πολίτες. Και βέβαια ο λόγος ήταν γι’ αυτούς ακριβώς. Διότι αυτοί, ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι, ως αριστοκράτες, άρχοντες και αυτοκράτορες, είχαν κυβερνήσει τη Δημοκρατία και αργότερα την Αυτοκρατορία. Όμως εκτός από λίγες φωτεινές εξαιρέσεις (π.χ. Γράκχοι, Τίτος, Μάρκος Αυρήλιος), οι πιο πολλοί έδειξαν πως ήταν ίδιοι με τους πιο κοινούς συμφεροντολόγους των πληβείων, αφού, ναι μεν, ήθελαν την ανάπτυξη της Ρώμης γενικά, αλλά περισσότερο για να εδραιώσουν τη δική τους καλοπέραση κι εξουσία παρά για την ευημερία του λαού που ισχυρίζονταν πως υπηρετούσαν.

Σήμερα δεν υπάρχουν πλέον αριστοκράτες κι αυτοκράτορες. Αλλά το ίδιο συμβαίνει ακόμα και στις πιο σοσιαλδημοκρατικές χώρες. Έχουμε την αστείρευτη κάστα των επαγγελματιών πολιτικών που προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα (εκτός τα εκλεπτυσμένα κι εξευγενισμένα) και νομοθετούν και κυβερνούν. Αυτοί εξασφαλίζουν τα προνόμια και την ασυλία τους, μετά φροντίζουν το κόμμα και την πελατεία των ψηφοφόρων τους και κάπως, κάπου, κάποτε και τον λαό που είναι (δημοκρατικά!) εντεταλμένοι να υπηρετούν με ανιδιοτέλεια και αμεροληψία – όπερ και αμείβονται αδρά με πολυποίκιλες επιδοτήσεις.

2. Στις μέρες μας γίνεται πολύς λόγος για την ΕΡΤ. Γίνεται λόγος ακόμα και για το ότι χρειαζόταν να εξυγιανθεί αυτός ο οργανισμός της δημόσιας τηλεόρασης, για το ότι το κλείσιμό του ήταν άγαρμπο, για το ότι καλώς έκλεισε, για το ότι και άλλοι οργανισμοί, ΔΕΚΟ, θα έπρεπε να κλείσουν και παρόμοια.

Ποιοι και πώς θα κάνουν την εξυγίανση (ή κάθαρση) της ΕΡΤ;

Γίνεται πολύς λόγος επίσης για την ανάγκη γρήγορων μεταρρυθμίσεων, για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, για την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων (ΟΠΑΠ, ΟΣΕ κλπ) για την έλευση επενδύσεων – όπως γίνεται σχεδόν καθημερινά, ή τουλάχιστον όποτε μας επισκέπτεται η Τρόικα για να ελέγξει την πρόοδο μας στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ποιοι και πώς θα κάνουν τις μεταρρυθμίσεις κλπ;

Ας υποθέσουμε πως ως εκ θαύματος οι αρμόδιοι κρατικοί αξιωματούχοι αρχίζουν να προχωρούν με τις εξυγιάνσεις, μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις κλπ. (Παρεμπιπτόντως, οι συνομιλίες για λύση εξυγίανσης/μετάβασης μεταξύ κ. Καψή και αντιπροσώπων των πρώην εργαζομένων έληξε δίχως συμφωνία 8/7/13.)

Οι αλλαγές θα γίνουν αξιοκρατικά και μετά θα σταματήσουν οι πελατειακές σχέσεις μεταξύ πολιτικών και ψηφοφόρων; Θα πάψουν οι ρουσφετολογικοί διορισμοί, ο νεποτισμός, η κομματοκρατία;

Μόνο ανόητοι πιστεύουν ότι θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

3. Μόνο οι αφάνταστα αφελείς και ονειροπαρμένοι μπορούν να πιστεύουν πως πολιτικάντηδες όπως οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος (ή οποιοσδήποτε άλλος στην παρούσα πολιτική σκηνή, Τσίπρας κλπ.) θα κάνουν αξιοκρατικές αλλαγές τέτοιου τύπου.

Ο κ. Σαμαράς εγκατέλειψε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και έφτιαξε δικό του υπονομεύοντάς την και, αφού απέτυχε να μπει στην Βουλή, έμεινε δέκα τόσα χρόνια εκτός πολιτικής, ανεπάγγελτος, ωσότου τον ξαναπήρε στο κόμμα και τον υπουργοποίησε ο πλαδαρός σε σώμα και νου Κωστάκης Κ. Όντας μανιώδης αντιμνημονιακός για να εκδιώξει τον Γιωργάκη Π., μόλις πήρε τα ηνία της εξουσίας έγινε μανιώδης μνημονιόφιλος. Για να ανέχονται τέτοιο χαρακτήρα ως αρχηγό οι Νεοδημοκράτες πρέπει να είναι ασπόνδυλα μαλάκια. Ότι έκανε ως τώρα το έκανε για να γίνει κομματάρχης και πρωθυπουργός. Θα διορίσει τώρα άξιους τεχνοκράτες να εξυγιάνουν και να μανατζάρουν ακομμάτιστους οργανισμούς;

Ο κ. Βενιζέλος πάλι έχει μια πολύ γνωστή καριέρα και είναι φανερό πως εμπλέκεται σε πολλά χαριστικά νομοθετήματα καθώς και στην απόκρυψη της λίστας Λαγκάρντ.

Ο κ. Τσίπρας μοιάζει να έχει χάσει κάθε συναίσθηση συνέπειας και ρεαλισμού με τις παλαβομάρες που ο ίδιος και τα τσιράκια του βροντοφωνάζουν: τη μια θα διορίσουν τους πάντες στο Δημόσιο και θα κουρέψουν όλες τις καταθέσεις πάνω από 40.000 Ευρώ, την άλλη θα φυλακίσουν τα μέλη των άλλων κομμάτων και θα κρατικοποιήσουν όλες τις επιχειρήσεις κλπ. κλπ. Τώρα δε πασχίζει όσο μπορεί (και με ταξίδια στο εξωτερικό) να μην έρθουν επενδύσεις και χρήματα στον τόπο για να καταβαραθρωθούμε μία ώρα νωρίτερα.

Τι να πει κανείς για τον κ. Μιχαλολιάκο και τους νταήδες του; Ή για τον φωνακλά κ. Καμμένο με το αντιμνημονιακό μένος του; Ή για τον κ. Κουτσούμπα με την ξύλινη συνθηματολογία του και τα σταλινικά απολιθώματα του; Όλοι αυτοί μερικώς μιμούνται τις παλικαριές του κ. Τσίπρα.

Όσο για τον κ. Κουβέλη – μας έδειξε περίτρανα πως ενώ στηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, όπως διατείνεται, δεν θέλει καμία μεταρρύθμιση που θα κάνει την χώρα Ευρωπαϊκή.

4. Διαβάζω επίσης πως κάπου μέσα στο 2014 μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με επενδύσεις, θέσεις εργασίας και ανταγωνιστικότητα και θα μπορέσει η χώρα να βγει «στις αγορές»!

Καλά, έχουν τρελαθεί πια οι «αναλυτές» και δημοσιογράφοι;

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση θα αρχίσει να δανείζεται πάλι! Αυτός δηλαδή θα είναι ο καρπός των θυσιών των τελευταίων τριών χρόνων; Να ξαναρχίσει ο δανεισμός για να πλουτίζουν οι επιτήδειοι της κυβέρνησης και οι διάφοροι «ημέτεροι»;

Όλο αυτό το κομματικό σκυλολόι, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ. δεν πρόκειται να αποσυρθεί οικειοθελώς από το πολιτικό σκηνικό. Οι νέοι δυστυχώς κομματικοποιούνται από τα μαθητικά τους χρόνια. Και οι μάζες δεν δείχνουν, πέρα από σπασμωδικές αγανακτισμένες κι άκαρπες κινήσεις να έχουν διάθεση, ούτε γνωρίζουν πώς, να αλλάξουν νοοτροπία.

Η καταθλιπτική κομματικοποίηση των πάντων θα γίνει χειρότερη!

5. Διαβάζω (9 Ιουλίου ’13) πως συνελήφθησαν τρία στελέχη της ΣΔΟΕ για παρανομίες. Αυτό είναι όντως είδηση, διότι θα περίμενα πολύ περισσότερες συλλήψεις. Ιδού μία ακόμα κρατική οργάνωση που δεν θα εξυγιανθεί ποτέ! Αυτοί κατ’εξοχήν και παραδειγματικά είναι custodes «ελεγκτές, φύλακες». Ποιος τους ελέγχει και ποιος θα ελέγξει τους ελεγκτές τους; Σίγουρα δεν θα το κάνουν οι κενόδοξοι κομματάρχες. Για να επέλθουν εξυγιάνσεις και αληθινές μεταρρυθμίσεις πρέπει –

α) Όλοι αυτοί που απαρτίζουν τα κόμματα να απομακρυνθούν από κάθε δυνατότητα εξουσίας και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι πολιτικάντηδες και οι συνδικαλιστές που έφεραν την χώρα σε αυτήν την χρεωκοπία.

β) Να μάθουμε να ζούμε με όσα παράγουμε και όχι με δανεικά ή κλοπιμαία.

γ) Να επανέλθουν οι πατροπαράδοτες ηθικές αξίες στην ανατροφή και στην εκπαίδευση και να εφαρμοστεί η Γεωφορολόγηση που δίνει στο κράτος το έσοδο που του οφείλεται και στους παραγωγούς τη δική τους φυσική αμοιβή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *