Σπαστικοί Σαλτιμπάγκοι

Σπαστικοί Σαλτιμπάγκοι

1. Σήμερα Δευτέρα πρωί, στη λαϊκή, καλημέρισα τον κ. Παναγιώτη που φέρνει τα υπαίθρια του από τον Μαραθώνα: “Πως πάει;” “Άστα!… Κάθε μήνα χαλάμε και χιλιάρικο! Κι εμείς είμαστε τυχεροί που έχουμε τα προϊόντα μας και τρώμε… Δεν φτάνει η ακρίβεια, έχουμε και τους φόρους, τα χαράτσια και τα έκτακτα… Μόνο οι προνομιούχοι στη Βουλή καλοπερνάνε. Κανένας τους, υπουργός ή βουλευτής, δεν χρεοκόπησε, δεν παραιτήθηκε, δεν αυτοκτόνησε!”

Λαϊκή σοφία θα έλεγες. Η οξύνοια του γεωργού βιοπαλαιστή που ξέρει πως όσο περισσότερο δουλεύει τη γη του, τόσο περισσότερο θα του αρπάξει το αδηφάγο κράτος για να καλοπερνούν οι βολεμένοι της Βουλής και οι λεγεώνες των “ημέτερων”.

Η απλή αλήθεια είναι πως μόνο παραγωγοί (επιχειρηματίες, μαγαζάτορες, υπάλληλοι, εργαζόμενοι κλπ) από τον Ιδιωτικό Τομέα έχουν μείνει άνεργοι, έχουν χρεοκοπήσει κι έχουν κατά καιρούς αυτοκτονήσει.

Κανένας από το όσιο Δημόσιο. Κανένας από τους πολιτικάντηδες.

2. Σήμερα Δευτέρα πρωί, λίγο αργότερα, στο σπίτι, ακούω στον ΣΚΑΪ τον κ. Πορτοσάλτε να αστράφτει και να βροντά δίνοντας ειδήσεις και σχόλια και συζητώντας με διάφορους. Έχει και τον κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου. Έχει και την κ. Πιππιλή, πρώην δημοσιογράφο και νυν βουλευτίνα με τη ΝΔ, η οποία προσπαθεί να πείσει πως η απόφαση του κ. Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ και να απολύσει τους 2000 εργαζόμενους της είναι ορθότατη. Και λέω προσπαθεί, γιατί και η ίδια αναγνωρίζει πως το βίαιο, σοκαριστικό αυτό εγχείρημα θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο απαλά και κομψά.

Ανάμεσα σε άλλους παραλογισμούς ισχυρίζεται πως για να απολυθούν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ με την τρέχουσα νομοθεσία (5% το μήνα) θα χρειαστούν 29 μήνες (ελπίζω να άκουσα και όχι χρόνια!). Ας αφήσουμε στην άκρη τα νούμερα αυτά που μπορεί να είναι και ορθά.

Αλλά, φίλτατη κυρία βουλευτίνα, ΟΛΟΙ στην ΕΡΤ πρέπει να απολυθούν;… Δηλαδή όλες αυτές τις δεκαετίες, ακόμα και όταν αυτός ο καιροσκόπος κομματάρχης σας καθόταν σε υπουργικούς θώκους επί Κωστάκη Κ. και Μητσοτάκη (και αυτό είναι το μόνο επάγγελμα στο οποίο έχει επιδοθεί), τότε στην ΕΡΤ υπήρχαν μόνο σκληρά εργαζόμενοι δημοσιογράφοι και άλλοι υπάλληλοι με τις απίστευτες αποδοχές των 100, 200 και 300 χιλιάδων ευρώ; Ή όλες αυτές τις δεκαετίες όλοι τους τσαλαβουτούσαν σε σκάνδαλα; Δεν υπάρχουν μερικοί ευσυνείδητοι εργαζόμενοι;

Και ξεσηκώνεται ξάφνου ο αγαστός αλλά και αγαρηνός αυτός ηγέτης, γεμάτος αγανάκτηση (δεν είναι μόνο ο αριστερίστικος όχλος που έχει “αγανακτισμένους”) και με μια εμπνευσμένη κίνηση “καθαρίζει”!

3. Νομίζω πως η βουλευτίνα δεν μας τα λέει καλά, όπως συνηθίζουν να κάνουν αυτοί οι καταξιωμένοι εκπρόσωποι μας – και πατέρες αλλά και μητέρες του Έθνους.

Ούτε βέβαια ο κ. Σαμαράς τα λέει καθόλου καλά όταν επικαλείται αφενός τη συμφωνία του με τους δύο συγκυβερνήτες να απολυθούν 2000 ΔΥ και αφετέρου τη δική του δεδηλωμένη πρόθεση να κλείσει την ΕΡΤ – μια πρόθεση με την οποία ΔΙΑΦΩΝΗΣΑΝ έντονα οι δύο συγκυβερνήτες. Τα δύο ζητήματα δεν είναι διόλου ίδια. Επομένως, ο κ. Πρωθυπουργός, που αρέσκεται σε άλματα ακρίδας ως νεότερος σαλταδόρος (δέστε το βιογραφικό του, χειρότερο κι από του Καρατζαφέρη!), κακώς φορτώνει την ευθύνη στους συγκυβερνήτες του. Οι κκ Βενιζέλος και Κουβέλης συμφώνησαν μόνο στην απόλυση των 2000 ΔΥ, όχι στο κλείσιμο της ΕΡΤ, όπως ύπουλα διατείνονται οι Νεοδημοκράτες.

Ψεύδεται ασύστολα αυτός ο σπαστικός σαλτιμπάγκος της πορωμένης πολιτικής όπου μεγαλουργεί.

Αυτός ευθύνεται αν η κυβέρνηση καταρρεύσει.

Υπάρχουν 7000 επίορκοι, μαθαίνουμε, στο ευρύ Δημόσιο. Αλλά δεν είναι τέτοιοι όλοι και οι 2000 εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Και δεν είναι διόλου δύσκολο να εντοπιστούν και να εξοβελιστούν οι λουφαδόροι, καταχραστές, ανίκανοι και ό,τι άλλο, με συνοπτική διαδικασία (και όχι το ηλίθιο 5% που θα πρέπει να ισχύει για έντιμους εργαζόμενους). Να πούμε 1500; Γιατί πρέπει να υποφέρουν και οι άλλοι 500 ή 300 ή 200;… Στην Παλαιά Διαθήκη ο Θεός, ο Μέγας Κύριος, δέχθηκε τελικά να μην καταστρέψει τα Σόδομα και Γόμορρα αν βρίσκονταν μόνο 10 έντιμοι!

4. Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δεν είναι αμέτοχοι στην απάτη, αφού μετέχουν στην κυβέρνηση που κοροϊδεύει και μας και την Τρόικα.

Ένα ολόκληρο έτος τώρα δεν μπορούσε αυτός ο μενετός κ. Μανιτάκης (άλλο πρωτοπαλίκαρο του κ. Κουβέλη) αφήνοντας στην άκρη τη δεινοσαυρική ιδεολογία που τον διαπνέει, να κατορθώσει να απολύσει μερικές εκατοντάδες επίορκους, τουλάχιστον για τα μάτια! Προφανώς, όχι. Το μεγάλο αφεντικό και όλη αυτή η άρρωστη αριστερά (δημοκρατικά δηλητηριασμένη) αδυνατούν να παραμερίσουν τις παρωπίδες της παλαιοημερολογίτικης παράταξης.

Ο κ. Βενιζέλος είναι γνωστότατο ανέκδοτο πια και σχόλια περιττεύουν.

5. Το ζήτημα δεν είναι η ΕΡΤ – όσο κι αν το μεγεθύνουν οι πολιτικάντηδες και οι διάφοροι και αδιάφοροι δημοσιογράφοι. Οι τελευταίοι πάντα θέλουν κάτι για συζήτηση και ντόρο.

Άλλο θέμα που σερβίρεται τώρα είναι οι διαδηλώσεις στη Βραζιλία, όπως ήταν η εξέγερση των Τούρκων στην πλατεία Ταξίμ, ή όπου αλλού. Νωρίτερα ήταν το “αντιρατσιστικό” και οι φασαρίες στην Σουηδία… και οι Σύροι επαναστάτες… και οι εξεγέρσεις στην Αίγυπτο… και πάει λέγοντας.

Όχι, δε μου αρέσει ο κ. Σαμαράς, ούτε κανένας άλλος κομματάρχης, ούτε κανένας πολιτικάντης από το 1981 κ έπειτα. Ούτε αρχές, ούτε ήθος, ούτε κάποια καλλιέργεια έχουν.

Όλοι;… Εγώ δεν μπορώ να διακρίνω τέτοιες αρετές σε κανέναν.

Ένας αληθινός πολιτικός πρέπει να έχει αρχές και ευστάθεια. Οι αρχές του πρέπει να συμφωνούν με το Φυσικό Νόμο και τη Δικαιοσύνη, αλλιώς δεν θα είναι αρχές αλλά η αμετάβλητη επιθυμία των μαζών να παίρνουν όσο το δυνατόν περισσότερα δίνοντας όσο το δυνατό λιγότερα. Οι πλούσιοι και ισχυροί διαπνέονται από την ίδια επιθυμία και το καταφέρνουν, σε αντίθεση με τις μάζες.

Όλες οι αλλαγές από την Απελευθέρωση κι έπειτα έχουν γνώμονα αυτή την επιθυμία. Γι’ αυτό και η γενική κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Και παρά την τεράστια τεχνολογική πρόοδο αφενός το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών μεγαλώνει και αφετέρου όλοι μας τρέχουμε  συνεχώς και δεν προλαβαίνουμε – εκτός μόνο να έχουμε λίγο γλέντι κατά καιρούς.

Πόσοι νόμοι έχουν περαστεί και πόσες αλλαγές έχουν συντελεστεί από τη μεγάλη “αλλαγή” του λαοπλάνου Παπανδρέου. Και όμως η γενική κατάσταση έχει χειροτερέψει κατά πολύ. Διότι οι αλλαγές – πείτε τις μεταρρυθμίσεις αν θέλετε – στόχευαν στη βελτίωση ορισμένων πολύ περιορισμένων συνθηκών που ευνοούσαν ορισμένες ομάδες ή τάξεις μόνο.

Όταν οι αλλαγές – εδώ ή στην Αίγυπτο ή οπουδήποτε – δεν έχουν γνώμονα τη Δικαιοσύνη, θα είναι μεροληπτικές και θα έχουν αντίθετα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα, όπως η χρεοκοπία μας, η φρίκη του ναζισμού και του υπαρκτού κομμουνισμού ή της Ιεράς Εξέτασης στον χριστιανισμό.

Ας κοιτάξουμε στο επόμενο μια άποψη της Δικαιοσύνης.

6.  Σήμερα Πέμπτη οι σαλτιμπάγκοι μας συνεχίζουν να σαλτάρουν εκ του ασφαλούς και ένα σχέδιο τους είναι να ξαναπροσλάβουν όλους τους απολυθέντες, ή ορισμένους, για δύο μήνες ωσότου «δούμε τι να γίνει». Τέτοια είναι τα άθλια σαλταρίσματα των άθλιων κομματαρχών μας. Κανένας σχεδιασμός, ούτε ίχνος! Μόνο σπαστικές κινήσεις για εντυπωσιασμό.

Και το βράδυ, επιτέλους, συμφώνησαν οι μεγάλοι αρχηγοί. Να μην αλλάξει τίποτα ουσιαστικό. Αφού πολλοί της μεσαίας τάξης έχουν ακόμα καταθέσεις στις τράπεζες και μπορούν να πληρώσουν κι άλλους φόρους δεν χρειάζεται να μειωθεί το Δημόσιο, αυτός ο ιερότερος χώρος της ένδοξης χώρας μας. Θα γίνουν αλλαγές κάποτε και στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, όπως είπε ξεκάθαρα ο κ Κουβέλης, που δεν στήριξε τους δύο!

( Όσοι περιμένετε μεταρρυθμίσεις πραγματικές, να περιμένετε πρώτα να μειωθούν οι υπεράριθμοι στο Μέγαρο της Μίζας, μετά να τιμωρηθούν οι ένοχοι πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί και όποιοι άλλοι. Μετά όντως θα γίνουν μεταρρυθμίσεις.  Αλλά…)

Όπως είπε ο κυρ Παναγιώτης – Κανένας πολιτικάντης στην κυβέρνηση ή στη Βουλή δεν αυτοκτόνησε, δεν χρεοκόπησε, δεν παραιτήθηκε.

«Ένοχος δεν υπάρχει,» όπως  γράφει ο Σεφέρης πικρά, ειρωνικά ( Επί Σκηνής, Ε’ ).

Είναι κι αυτό Δικαιοσύνη.

Όπως έγραψε κάπου ο Πλάτων και όπως λένε οι Βρετανοί “Κάθε λαός έχει την κυβέρνηση που του αξίζει!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *