Γιατί απέτυχε το μνημόνιο;

Γιατί απέτυχε το μνημόνιο;

Εισαγωγικό σχόλιο του Νικόδημου

στο άρθρο του Ζώη Τσώλη στην εφημερίδα ‘Το Βήμα’

Ιδού ένας από τους λόγους που το μνημόνιο απέτυχε και οι επιθυμητές μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν. Ο αναγνώστης θα παρατηρήσει πως οι ανίκανοι και ανεύθυνοι υπουργοί του Πασόκ δεν είχαν διάθεση για μεταρρυθμίσεις και το καλό της χώρας. Τους ενδιέφερε μόνο το πελατειακό καθεστώς και η εξυπηρέτηση ορισμένων ομάδων. Με τέτοιες διαθέσεις στο Πασόκ, στον Σύριζα, στη Ν.Δ. και τα άλλα κόμματα, πώς είναι δυνατόν να ξεπεραστεί αυτή η κρίση; Για πόσο χρόνο ακόμα και για ποιο μεγαλύτερο μέγεθος του Δημοσίου, θα πρέπει να κοπιάζει ο Ιδιωτικός Τομέας; …

Αυτά τα θέματα τα έχω θίξει πολλές φορές στο παρελθόν δεν χρειάζεται να επεκταθώ. Ακολουθεί το άρθρο από την εφημερίδα ‘Το Βήμα’:

Ποιοι έριξαν έξω το μνημόνιο

από τον Ζώη Τσόλη

Η τρόικα καρφώνει τέσσερις υπουργούς για προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων από το «παράθυρο»

Στον «ποταμό» των πρόωρων συνταξιοδότησεων που οδηγήθηκαν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι (ενόψει των οριζοντίων περικοπών σε μισθούς, επιδόματα, συντάξεις και εφάπαξ) και στις περίπου 70.000 προσλήψεις που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια για να καλυφθούν κενά και «πολιτικές υποχρεώσεις» χάθηκε κάθε πιθανότητα επιτυχίας του μνημονίου.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η μόνιμη αντιπροσωπεία της τρόικας στην Αθήνα με έκθεσή της για την εξέλιξη του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι σε τέσσερις τομείς – ΟΤΑ, Υγεία, Αστυνομία και υπουργείο Πολιτισμού – το προσωπικό αντί να μειωθεί αυξήθηκε. Η τρόικα εν όψει των σκληρών διαπραγματεύσεων που έρχονται με τη νέα κυβέρνηση «καρφώνει» τους παλαιούς συνομιλητές της υποστηρίζοντας ότι «ενώ νομοθετούσαν κανόνες για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων έκαναν προσλήψεις από το παράθυρο κι ενώ ψήφιζαν τον “Καλλικράτη” για να γίνουν συνενώσεις των δήμων και να εξοικονομηθεί 1,5 δισ. ευρώ έκαναν πάνω από 12.000 προσλήψεις στους ΟΤΑ».

Σύμφωνα με την έκθεση που έχει στα χέρια του ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζανιάς στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και η οποία αποτέλεσε και τη βάση των συζητήσεων ανάμεσα στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για να καταλήξουν στην προγραμματική συμφωνία, προκύπτει ότι το 2010 κι ενώ συνταξιοδοτήθηκαν 53.336 εργαζόμενοι ο συνολικός αριθμός του μόνιμου προσωπικού του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα (της γενικής κυβέρνησης) έμεινε σχεδόν σταθερός στις 692.301 άτομα. Το σύνολο σχεδόν των κενών θέσεων καλύφθηκε με νέες προσλήψεις.

Και το 2011, όταν πλέον η τρόικα επέβαλε την αυστηρή εφαρμογή του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις», ενώ απομακρύνθηκαν από το Δημόσιο 40.025 εργαζόμενοι ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 24.266 άτομα, καθώς οι υπόλοιπες θέσεις καλύφθηκαν με διορισμούς.

Το μεγάλο πάρτι των προσλήψεων έγινε στους ΟΤΑ όπου μόνο το 2011 προσλήφθηκαν 12.000 άτομα. Στην έκθεση εκφράζεται έκπληξη για το «εντυπωσιακό» όπως χαρακτηρίζεται αποτέλεσμα της «καθαρής αύξησης» των υπαλλήλων στους ΟΤΑ κατά 5% ή κατά 4.500 άτομα, δηλαδή του αριθμού μετά και τις συνταξιοδοτήσεις, παρά την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» που είχε σχεδιαστεί για εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, που θα προερχόταν και από τη μείωση του μισθολογικού κόστους.

Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης έχουν ως εξής:

* Παραβιάστηκε ο κανόνας «1 προς 5». Αντί για 8.000 προσλήψεις που προέβλεπε ο κανόνας του «1 προς 5» για το 2011 τελικώς έγιναν 16.711.

* Χαραμάδες και παράθυρα. Στην έκθεση σημειώνεται ότι «υπάρχουν αδιευκρίνιστες ροές και προσλήψεις».

* Παραλλήλως εντοπίζονται χάσματα στα στοιχεία για τις μετατάξεις. Ορισμένοι υπάλληλοι που μετατέθηκαν… «χάθηκαν», τουλάχιστον από τα «μάτια» του αρμόδιου υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν το σύνολο των αμειβομένων από το Δημόσιο, τους ΟΤΑ, τους ένστολους να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο αντί να μειώνεται και να υπερβαίνει σταθερά το 1.130.000 άτομα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αριθμός των συνταξιούχων του Δημοσίου ανήλθε στις 15 Μαΐου 2012 στις 431.000 άτομα από 403.033 άτομα που ήταν στο τέλος του 2010 και 389.735 που ήταν το φθινόπωρο του 2009 πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Οι… μεταρρυθμιστές και το ναυάγιο

Είναι προφανές ότι η μεταρρύθμιση του κ. Γιάννη Ραγκούση απέτυχε παταγωδώς, όσο προφανείς είναι και οι ευθύνες για την αδυναμία ελέγχου της οικονομικής κατάστασης των ΟΤΑ.

Ο δεύτερος μεγάλος τομέας όπου ναυάγησε η προσπάθεια μείωσης προσωπικού είναι ο χώρος της Υγείας όπου ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος εκτός από τις περίπου 300 προσλήψεις που έκανε στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου για να καλύψει τα δύο τρίτα των θέσεων που έμειναν κενές λόγω συνταξιοδότησης, ενέκρινε περίπου 6.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ που πλέον απασχολεί (νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό) συνολικά 88.907 άτομα και παρά ταύτα το επίπεδο παροχών υγείας φθίνει.

Επίσης αύξηση του αριθμού των εργαζομένων υπήρξε επί των ημερών του κ. Παύλου Γερουλάνου στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού όπου εκτός από τις μετατάξεις εργαζομένων από τον ΟΣΕ έγιναν πάνω από 1.000 προσλήψεις.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο πρώην υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάλυψε με το παραπάνω όλα τα κενά που δημιουργήθηκαν λόγω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (2.257 μόνο το 2010). Μάλιστα η τρόικα «ψάχνει» για 500 «απροσδιόριστες προσλήψεις»!

Πηγή: To Βήμα

1 Comment

  1. Ανώνυμος

    Αγαπητε Νικοδημε,αποτελει πλεον συνηθεια στους περισσοτερους αρθρογραφους ν ανακυκλωνουν στειρες φημες στην προσπαθεια τους να επιλυσουν το κατα φαντασιαν οικονομικο ζητημα.Τονιζω το κατα φαντασιαν ,διοτι δεν μπορουμε να συζηταμε για χρεωκοπια ,και τροικανα μετρα σωτηριας,οταν με την ανοχη (αν οχι με τις ευλογιες) ολων των "οικονομικως προβληματισμενων" διεξαγονται πολυδαπανοι και ρυπογονοι αγωνες αυτοκινητων καθε κατηγοριας,οπως και ταχυπλοων σκαφων,διοργανονονται ποικιλοι ποδοσφαιρικο-καλαθοσφαιρικοκλπ αγωνες διαρκειας,μουσικα (ο θεος να τα κανη)φεστιβαλ,υπερογκες εκλογικοπολιτικες δαπανες,η δαπανωνται τεραστια κονδυλια σε στρατιωτικους εξοπλισμους,η διαστημικοεξερευντητικα προγραμματα κλπ.Ειναι πασιφανες οτι υπαρχει αφθονο και προκλητικο χρημα στο διεθνες προσκηνιο,το οποιον με συνευθυνη της Τροικας δαπαναται επιπολοαιως προς τερψιν των κρατουντων.Η οπως ελεγε και ο Τζεκινκς Χαν το δικαιον ειναι του ισχυρου (και οχι το δικαιον ειναι ισχυρον).Οποτε η κανεις αποδεχεται το δικαιον του ισχυρου,η ξεσκεπαζει το θεατρο του παραλογου και το παρανοικο παιγνιδι των οικονομικως κρατουντων.Και για να δουμε τα οικονομικως δρωμενα στην χωρα μας,τα τροικανικα μνημονια ειναι (οπως κατηγγειλαν εγκυροι νομικοι και οικονομικοι πανεπιστημιακοι παραγοντες) οικονομικες ταφοπλακες.Ειναι μια διαδοχος κατασταση της καταστροφικης οικονομικως Ολυμπιακης διοργανωσης η οποια με την σειρα της ακολουθησε τις καταστροφικες αγροτοκτηνοτροφικοπαραγωγικες συμφωνιες που επεβληθηκαν στην Ελλαδα με ανταλαγμα τις κοινοτικες επιδοτησεις,οι οποιες φαγωθηκαν απο γνωστους πολιτικοεπιχειρηματικους παραγοντες ευρωπαικης (και αρα τροικανικης)αποδοχης.Οπως λοιπον φαινεται δια γυμνου πλεον οφθαλμου,η προσχεδιασμενη χρεωκοπια της κοινωνιας μας δεν οφειλεται σε λανθασμενα οικονομικοκοινωνικα μοντελα διαχειρησης πλουτου αλλα ουτε και σε ατυχες επιλογες στρατηγικων,διοτι απλουστατα απο την μεταπολιτευση και μετα η δημοσια διοικηση παλινδρομουσε σε αντιφατικες και αλληλοαναιρουμενες μεθοδευσεις προς οφελος παρανομων συμφεροντων.Κι ας μην βιαστουμε ν αποδωσουμε ευθυνες σε απλους ανθρωπους-εργατες και βιοπαλαιστες-διοτι δεν καταλαβαν αυτα που ακομη και σημερα αρνουνται να καταλαβουν οι εμπνευσμενοι αρθρογραφουντες σχολιαστες ασχολουμενοι με το να διυλιζουν κωνωπας!!!! Αριστοκρατης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *