Ε1030: Εντιμότητα και ευγένεια

Ε1030: Εντιμότητα και ευγένεια

Πάντα επίκαιρο αυτό το θέμα και ας είναι περιφρονημένο.

Κάποιος αρθρογράφος στο Διαδίκτυο επιχειρηματολογεί πως στην εποχή μας είναι χάσιμο χρόνου το να είσαι έντιμος κι ευγενικός. Πετυχαίνεις τον στόχο σου πιο εύκολα χρησιμοποιώντας ταχύτερη μέθοδο.

Μπορεί να έχει δίκιο. Σίγουρα στην εποχή μας πολλοί συχνά πετυχαίνουν τους στόχους τους με αγένεια, ανεντιμότητα και απάτη. Πρώτοι και καλύτεροι σε αυτό το παιχνίδι οι πολιτικάντηδες όλων των παρατάξεων.

Ένας σχολιαστής αντέταξε πως: «Είμαι βέβαιος πως δεν μπορείς να νιώθεις ευτυχισμένος ή να κάνεις άλλους ευτυχισμένους με αγένεια και ανεντιμότητα».

Άλλος υπέδειξε: «Το αντίθετο της ευγένειας είναι αγένεια, τραχύτητα, ασέβεια, εξύβριση και μοχθηρία. Το αντίθετο της εντιμότητας είναι ανεντιμότητα, ατιμία, ανειλικρίνεια, ψέμα, εξαπάτηση, διαφθορά. Ποιος θέλει να ταυτίζεται στον νου του και στον νου των άλλων με τέτοιες ιδιότητες;

Ένας τρίτος επανέλαβε με κάποια διαφοροποίηση τα προηγούμενα· «Είναι πολύ ωραίο να είσαι έντιμος, ευγενικός, καλός άνθρωπος τον οποίον οι άλλοι συμπαθούν, θαυμάζουν κι εμπιστεύονται. Ναι, μπορείς να κάνεις πολλά λεφτά και περιουσία, να εντυπωσιάζεις ξένους με τα επιτεύγματα σου μέσω ατιμίας κι εξαπάτησης· μα δεν ξεγελάς τον ίδιο τον εαυτό σου και τους κοντινούς σου ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τι κάνεις. Αν συμπεριφέρεσαι με αγένεια, αρπακτικότητα, εξαπάτηση και γενικά με κακοήθεια, ακόμα και μέλη της οικογένειάς σου και φίλοι, που έχουν κάποια αίσθηση ηθικής, θα νιώθουν κρυφή η φανερή περιφρόνηση για σένα και μερικοί σίγουρα θα σε εγκαταλείψουν».

Ένας τέταρτος έγραψε: «Μπορείς να αγοράσεις επίπλαστο σεβασμό και κάποιου είδους τιμή από επίπλαστους ανθρώπους με αξίες σαν τις δικές σου – με απάτες και βιαιότητες. Μα και αυτοί κατά βάθος σε περιφρονούν όπως κι εσύ περιφρονείς εκείνους. Αν και όταν πάψεις να τους είσαι χρήσιμος, θα σε πετάξουν σαν χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο. Το ίδιο κι αν χάσεις την περιουσία σου».

Μπορεί να υπάρχουν και άλλες σκέψεις ή διατυπώσεις όμοιας σημασίας. Μα αυτό το τελευταίο είναι, νομίζω, πολύ σημαντικό. Διότι μια καλυμμένη περιφρόνηση είναι γεμάτη βρομιά και δηλητήριο. Ποιος θέλει να ζει σε τέτοιο κλίμα;

Πολύ λίγοι άνθρωποι θα ήθελαν να βλάψουν ένα βρέφος αναγνωρίζοντας την αθωότητά του και την πλήρη εμπιστοσύνη με την οποία αφήνεται στη θέληση των άλλων, μικρών και μεγάλων, γύρω του.

Η ειλικρινής εντιμότητα κι ευγένεια έχουν την ίδια ποιότητα αθωότητας και μια αναγνωρίσιμη δύναμη που τις κάνει σεβαστές σε κάθε περιοχή κι εποχή του ανθρώπου. Σήμερα μάλιστα, με τόση ακμάζουσα κακοήθεια σε κάθε τομέα της ζωής, χρειαζόμαστε αυτές τις ιδιότητες περισσότερο από ποτέ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *