Ε1110. Εξώσεις και διαδηλώσεις Παλαιστινίων

Ε1110. Εξώσεις και διαδηλώσεις Παλαιστινίων

Τις τελευταίες ημέρες ξέσπασαν μαζικές ταραχές Παλαιστινίων στο Ισραήλ, κυρίως στην Ιερουσαλήμ. Φαινομενική αιτία είναι οι εξώσεις που διέταξαν Ισραηλινά δικαστήρια για Παλαιστινίους που έμεναν σε κατοικίες στις περιοχές Sheikh Jarrah και Silwan.

Τι κρύβεται άραγε πίσω από αυτά τα γεγονότα;

Οι περιοχές αυτές πριν το 1948 ήταν γνωστές ως Shimon Hat και Tzaddik και κατοικούνταν από Εβραίους: ήταν εβραϊκή γειτονιά. Εκείνη τη χρονιά, στον πόλεμο που έληξε με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, οι Ιορδανοί στρατιώτες εκδίωξαν τους Εβραίους από τα σπίτια τους. Σιγά σιγά στη συνέχεια τα σπίτια τα πήραν Άραβες Παλαιστίνιοι. Έτσι δημιουργήθηκαν οι παλαιστινιακές γειτονιές με τη νέα ονομασία.

Επί χρόνια οι πρώην ιδιοκτήτες (όσοι ζούσαν ακόμα) και οι απόγονοί τους προσπάθησαν μέσω δικαστικών διαδικασιών να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους. Μετά τον Πόλεμο των 6 Ημερών τα δικαστήρια αναγνωρίσαν τη νόμιμη ιδιοκτησία των Εβραίων και πήραν μια συμβιβαστική απόφαση. Οι Άραβες κάτοικοι θα πλήρωναν ενοίκιο για τις κατοικίες που είχαν καταπατήσει. Αυτό κι έγινε. Διότι οι Ισραηλινοί δεν ήθελαν να ωθήσουν τα πράγματα σε ακρότητες τις οποίες οι Παλαιστίνιοι του Αραφάτ και οι Σοβιετικοί θα εκμεταλλεύονταν.

Αλλά μετά τις Συμφωνίες του Όσλο στη δεκαετία 1990, η Παλαιστινιακή Αρχή «σύστησε» στους ενοίκους Άραβες να πάψουν να πληρώνουν το μίσθωμα – το οποίο παρεμπιπτόντως ήταν μόλις 25% των αντίστοιχων μισθωμάτων στην Ιερουσαλήμ.

Έκτοτε το ζήτημα πήγε πάλι στα δικαστήρια και πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο έβγαλε τη νέα απόφαση έξωσης των Αράβων και την επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Ενδέχεται να υπάρχει βεβαιότητα λόγω επιτηδευμένης μακρόχρονης προπαγάνδας από αραβικά και αναρχοαριστερά κέντρα πως η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι μεροληπτική υπέρ των Εβραίων. Έχω δει όμως πολλές αποφάσεις Ισραηλινών δικαστηρίων υπέρ των Αράβων Παλαιστινίων. Και γνωρίζοντας ακριβώς πόσο ευαίσθητα είναι αυτά τα θέματα, οι Ισραηλινοί είναι πολύ προσεκτικοί και δεν θα προχωρούσαν σε μέτρα ενάντια στους Παλαιστινίους που θα προκαλούσαν διεθνή κατακραυγή, όπως τώρα.

Αυτές οι κατακραυγές προέρχονται από κέντρα προπαγάνδας και από απληροφόρητους, ανόητους ή αντισημίτες.

Σε ποια ευνομούμενη Πολιτεία θα χρειάζονταν τόσες απανωτές δίκες για τόσες δεκαετίες ούτως ώστε νόμιμοι ιδιοκτήτες να ξανα-αποκτήσουν κατοχή της περιουσίας τους; Παρόμοια φαινόμενα είδαμε και στην Ελλάδα όπου (λαθρο)-μετανάστες παράνομα και με την ευλογία και συμπαράσταση αναρχο-αριστερών καταπάτησαν ξένες περιουσίες.

Υπάρχει όμως μια πρόσθετη παράμετρος. Στα τέλη Μαΐου επρόκειτο να γίνουν εκλογές για την Παλαιστινιακή Αρχή. Ο Μαχμούτ Αμπάς ακύρωσε τις εκλογές επ’ αόριστον. Αυτός και οι παρατρεχάμενοι έχουν γίνει εκατομμυριούχοι σε βάρος των Παλαιστινίων πληβείων επί 16 χρόνια. Τώρα παρότρυναν τις φασαρίες για να στρέψουν την προσοχή σε αυτό το ζήτημα των εξώσεων μακριά από την ακύρωση των εκλογών!

Είναι σχεδόν απίστευτο το ότι οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι Άραβες αποδέχονται την απάτη των ηγετών τους, που ζουν σε άκρα και απροκάλυπτη πολυτέλεια, ενώ οι διάφοροι αναρχο-αριστεροί και συνοδοιπόροι “ανθρωπιστές”, ζώντας ακόμα στις δεκαετίες 1960-1970, βλέπουν μόνο τους κακούς Ισραηλινούς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *