Δ113: Κίνα – Ρωσία Μάρτιος 2023

Δ113: Κίνα – Ρωσία Μάρτιος 2023

- in Διεθνή
0

Θεωρήθηκε σπουδαίο γεγονός η επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη Σι Τζίνπινγκ στη Μόσχα. Οι δημοσιογράφοι μας εδώ, είδαν σύσφιξη των σχέσεων Κίνας – Ρωσίας και βοήθεια σε όπλα εκ μέρους της Κίνας. Στην πραγματικότητα τίποτα δεν έγινε. Ο Κινέζος δεν έδειξε καμιά νέα, ιδιαίτερη συμπάθεια προς τον Ρώσο και παρά την αυξανόμενη δυσκολία των Ρώσων στην Ουκρανία, δεν προσέφερε καμιά βοήθεια. Το χαμόγελο του Κινέζου δεν είναι πλατύ σαν του Ρώσου! Του είπε μάλιστα πως η χρήση πυρηνικών απαγορεύεται! Αν δοθούν όπλα καθόλου θα είναι χαμηλής ποιότητας και στα κρυφά – παρότι έπεσε πολύ απότομα από τα μέσα Μαρτίου η επιθετικότητα των Ρώσων σε όλα τα μέτωπα. (Από βομβαρδισμό με 50.000 πυραύλους τη μέρα τώρα ρίχνουν μόλις 20.000!)

Πριν την εισβολή (24/2/22) οι Κινέζοι αποδέχτηκαν τον στενό συνεταιρισμό με τους Ρώσους και καλύτερες οικονομικές σχέσεις. Μετά την εισβολή αυτές οι τάσεις πάγωσαν, έστω και αν ακούστηκαν πολλά και διάφορα από τους πολιτικούς των δυο χωρών και των αναλυτών στο διεθνές πεδίο. Η Κίνα δεν στήριξε κρυφά, και κυρίως, ανοιχτά σε διεθνή φόρουμ, τη Ρωσική επεκτατικότητα. Δεν θέλει να χάσει τις όποιες καλές σχέσεις έχει με την ΕΕ και παρά τη συχνά αντιαμερικανική ρητορεία της, δεν θέλει να χειροτερέψουν οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και να χάσει το εμπόριο και τις διάφορες άλλες οικονομικές συναλλαγές.

Οι Κινέζοι εκμεταλλεύτηκαν (όπως και οι Ινδοί) όσο μπορούσαν την αδυναμία των Ρώσων για να παίρνουν φτηνότερα καύσιμα.

Σε αντίθεση με τον Πούτιν που έγραψε ένα ενθουσιώδες μα μάλλον φαντασιόπληκτο άρθρο στις Κινέζικες εφημερίδες για την αμυντική συσπείρωση των δυο (και άλλων συμπαθουσών χωρών) εναντίον της Δύσης, ο Σι έστειλε δικό του άρθρο στα ρωσικά ΜΜΕ για μια νέα τάξη μα χωρίς να μνημονεύει οποιαδήποτε εχθρότητα κατά της Δύσης.

Χρειάζεται όμως να ληφθεί υπόψη και το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (Χάγης: International Criminal Court). Οι αυλικοί του Πούτιν (Μεντβέντεβ, Ζαχάροβα κ.λπ.) εξεμάνησαν και το απέρριψαν δηλώνοντας πως η Ρωσία δεν έχει υπογράψει αυτή τη συνθήκη. Ορθά. Μα αν ο Πούτιν δοκιμάσει να επισκεφθεί οποιαδήποτε χώρα που αποδέχεται το Διεθνές Δικαστήριο θα συλληφθεί αμέσως ως καταζητούμενος ύποπτος κακοποιός!

Τώρα ποιος θέλει να έχει στενές σχέσεις με έναν τέτοιον ύποπτο εγκληματία;

Μα ο αδιάκοπα ψευδόμενος Πούτιν υπέπεσε σε μια ακόμα γκάφα – εκ συνηθείας. Ο Σι του προσέφερε και άλλη ευκαιρία να απεμπλακεί από την Ουκρανία και τους μπελάδες της αρπακτικότητας και βαρβαρότητάς του. Το κινέζικο σχέδιο ειρήνευσης θέλει τους Ρώσους να αποχωρήσουν από το Donbass (δηλ. τις νοτιοανατολικές Επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονιέτσκ). Και ο Πούτιν είχε πει στον Σι πως «Ναι, θα το κάνουμε»! Μα ως συνήθως ψευδόταν! Ο Σι δεν είναι κανένας κουτόφραγκος σαν τη Μέρκελ ή τον Μακρόν. Μπορεί να χαμογελά φιλικά, μα ενδιαφέρεται μόνο για τα συμφέροντα τα δικά του και της Κίνας. Δεν θα τα υπονομεύσει καθόλου για να στηρίξει τον ποταπό Πούτιν και τα όνειρά του της αυτοκρατορικής Ρωσίας. Όμως, το γεγονός πως δεν καταδίκασε ανοιχτά την αισχρή εισβολή των Ρώσων και πως ο ίδιος βρισκόταν στο Κρεμλίνο, ενώ τις ίδιες μέρες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επισκεπτόταν το Κίεβο, δείχνει το ύπουλο ποιόν του Κινέζου ηγέτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *