Ισ342: Ισραηλινοί στην Ουγκάντα (Entebbe)

Ισ342: Ισραηλινοί στην Ουγκάντα (Entebbe)

- in Ιστορικά
0

Είναι αρχαία πια διεθνής ιστορία και αναφέρθηκα σε αυτήν παλαιότερα. Είναι μια ιστορία άριστου σχεδιασμού και ηρωισμού.

Την ξαναφέρνω στην επικαιρότητα διότι στις 14 Μαϊου είναι 75 έτη από την ίδρυση στη γη του αρχαίου Ισραήλ ενός Εβραϊκού κράτους που ονομάστηκε Ισραήλ ως ανεξάρτητο κράτος αναγνωρισμένο διεθνώς, ακόμα και από το Σοβιετικό καθεστώς του Στάλιν και βέβαια όλους τους δορυφόρους της ΕΣΣΔ. Για τους απανταχού Εβραίους, ειδικά μετά την τραγωδία του Ολοκαυτώματος των Ναζί ήταν μια μεγάλη κι ελπιδοφόρα μέρα. Θα είχαν πλέον μια δική τους πατρίδα. Πολέμησαν τρεις νικηφόρους πολέμους ενάντια σε συνασπισμό αραβικών μουσουλμανικών κρατών και πολεμούν σχεδόν καθημερινά τρομοκράτες που δεν διστάζουν να δολοφονούν άμαχους Ισραηλινούς πολίτες ή άλλους Εβραίους στο εξωτερικό. Η ιστορία αυτή είναι άλλη μια πράξη άμυνας κατά τρομοκρατών.

Ήταν το 1976. Μια ομάδα 7 τρομοκρατών, Παλαιστινίων και Γερμανών, πέτυχαν μια αεροπειρατεία ενός γαλλικού έαρμπας Α300 από το Τελ Αβίβ στο Παρίσι. Είχε κάνει στάση στην Αθήνα και από εκεί οι αεροπειρατές κατέληξαν στο αεροδρόμιο Αντέμπε της Ουγκάντα που τότε κυβερνούσε ο αιμοδιψής Ίντι Αμίν. Οι Ισραηλινοί και μη-Ισραηλινοί Εβραίοι διαχωρίστηκαν από άλλους επιβάτες και κλείστηκαν σε ξεχωριστή αίθουσα. Τις επόμενες δυο μέρες 148 μη-Εβραίοι μεταφέρθηκαν στο Παρίσι. Έμειναν 94 Εβραίοι και 12 μέλη του προσωπικού, πιλότοι και αεροσυνοδοί. Οι αεροπειρατές είχαν την πλήρη στήριξη του Ίντι Αμίν και ζήτησαν την απελευθέρωση 53 Παλαιστινίων τρομοκρατών που κρατούνταν στις φυλακές διαφόρων χωρών.

Τότε πρωτο-χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλινούς η φράση που θα γινόταν πασίγνωστη – “Δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες”.

Η Μοσάντ σε συνδυασμό με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ κατάστρωσαν ένα τολμηρό σχέδιο που ονόμασαν Operation Entebbe με κωδικό Operation Thunderbolt. Περίπου 100 άντρες Sayeret Matkal (=Δέλτα Ειδικές Δυνάμεις) υπό τον αντισυνταγματάρχη Yonatan Netanyahu, αδελφό του κατοπινού πρωθυπουργού Benjamin, επάνδρωσαν 4 φορτηγά Hercules και δύο Boeing 707 με μια μαύρη Μερσεντές πανόμοια με τη λιμουζίνα του Ίντι Αμίν και μερικά Land Rover. Τα φορτηγά έφτασαν νύχτα στο Αντέμπε μετά από 4.000 χλμ. Τα Μπόινγκ έμειναν στην Κένυα (το ένα όντας φορητό νοσοκομείο).

Η μαύρη Μερσεντές και τα Land Rover που συνήθως συνόδευαν τον πρόεδρο ξεγέλασαν τους φρουρούς. Οι κομάντος βγήκαν και έτρεξαν γρήγορα στην αίθουσα των ομήρων. Πρώτος ο Γιόναταν μπήκε και ακολούθησαν οι άλλοι. Οι αεροπειρατές ήταν σε διπλανό δωμάτιο. Μόνο ένας, ο Wilfried Böse μπήκε στην αίθουσα και σκοτώθηκε από τα πυρά των Ισραηλινών οι οποίοι σκότωσαν μετά και τους υπόλοιπους. Στην ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν όμως τρεις όμηροι, ένας από ισραηλινές σφαίρες και άλλοι δυο από σφαίρες τρομοκρατών.

Μετά, οι κομάντος οδήγησαν τους ομήρους στα αεροπλάνα και αυτά απογειώθηκαν αμέσως.

Στο μεταξύ αφυπνίστηκαν οι ντόπιοι και περίπου 100 στρατιώτες έσπευσαν στο αεροδρόμιο. Μερικοί ανέβηκαν στον πύργο ελέγχου και άρχισαν να πυροβολούν τους κομάντος και ομήρους που έμπαιναν στο αεροπλάνο. Οι Ισραηλινοί ανταπέδωσαν τα πυρά. Πέντε Ισραηλινοί κομάντος τραυματίστηκαν και ο αντισυνταγματάρχης σκοτώθηκε στη διάρκεια της μάχης που δεν κράτησε πολύ. Οι κομάντος εξουδετέρωσαν πλήρως τους εχθρούς τους και ανατίναξαν τον πύργο με RPG (χειροβομβίδα από εκτοξευτήρα).

Στη φωτό ο αντισυνταγματάρχης Yoni Netanyahu.

Η όλη επιχείρηση απελευθέρωσης στο αεροδρόμιο κράτησε 54 λεπτά. Η ίδια η μάχη κράτησε 35 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια της μάχης σκοτώθηκαν 45 Ουγκαντέζοι και καταστράφηκαν 11 MiG-17 και MiG-21 εκ Σοβιετίας.

Ο Ίντι Αμίν έγινε έξαλλος. Ο ίδιος πυροβόλησε 12 δικούς του στρατιώτες και διέταξε την εκτέλεση μιας 75χρονης Εβραίας, Dora Bloch, που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στην Καμπάλα: την πυροβόλησαν δυο στρατιώτες αφού την έβγαλαν από το κρεβάτι της και πέταξαν το πτώμα της σε μια φυτεία 32 χλμ. μακριά.

Επειδή η Κένυα είχε βοηθήσει παρέχοντας στάθμευση και ανεφοδιασμό καυσίμων στο Ναϊρόμπι, ο Αμίν διάταξε την εκτέλεση όλων των Κενυατών στην Ουγκάντα. Έτσι όντως εκτελέστηκαν 245 και 3000 κατόρθωσαν να διαφύγουν την άγρια μανία του αδίστακτου δικτάτορα.

Οι Ισραηλινοί δέχτηκαν με ενθουσιασμό την επιστροφή των 6 αεροπλάνων στο αεροδρόμιο Ben Gurion και η όλη επιχείρηση μετονομάστηκε Jonathan Operation στη μνήμη του αντισυνταγματάρχη Νετανιάχου.

Τουλάχιστον δυο ταινίες έχουν γυριστεί με αυτό το θέμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *