Δ151: ΗΠΑ, Ουκρανία, Ρωσία

Δ151: ΗΠΑ, Ουκρανία, Ρωσία

- in Διεθνή
0

Παραθέτω για όσους ενδιαφέρονται έναν σύντομο χρονικό χάρτη με τα κύρια γεγονότα που προηγήθηκαν της ρωσικής εισβολής.

2014: Η Ρωσία καταλαμβάνει την Κριμαία με απίστευτο δόλο, με μια εισβολή μεταμφιεσμένων μα καλά εκπαιδευμένων και οργανωμένων στρατιωτικών μονάδων Ακολούθησαν συγκρούσεις στα ουκρανικά σύνορα και ρωσικές διεισδύσεις στο Ντονμπάς. Ο Ομπάμα ως πρόεδρος των ΗΠΑ καταδίκασε μα δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό, όπως ούτε άλλοι Δυτικοί ηγέτες! Αυτό συνεχίστηκε και στην περίοδο Τραμπ (2017-21).

2016: Ρώσοι στρατιωτικοί χάκερ κατασκοπίας διεισδύουν στα email-servers των ΗΠΑ. Μετά διαρρέουν πληροφορίες για την αλληλογραφία σχετικά με την αρχική εκλογική καμπάνια. Ρωσικά τρολ κάθε τύπου επεμβαίνουν πολύ καλά ενορχηστρωμένα κι επηρεάζουν ψηφοφόρους. Έτσι ο Τραμπ κερδίζει “δημοκρατικά” την προεδρική εκλογή Νοέμβριο 2016.

2017: Ο Τραμπ, ο πρώτος πρόεδρος που έδωσε βοήθεια στην Ουκρανία, επιτρέπει να δοθούν 150 πύραυλοι javelin και 3 εκτοξευτές. Βέβαια τέτοια προμήθεια ήταν ασήμαντη και περισσότερο για το θεαθήναι. Ο Τραμπ αρχίζει τις λεκτικές επιθέσεις του κατά του ΝΑΤΟ ως “παρωχημένο”.

2018: Ο Τραμπ συνεχίζει τις επιθέσεις κατά του ΝΑΤΟ και αναφέρει συχνά την επιθυμία του ν’ αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τον Οργανισμό. Συγχρόνως εγκωμιάζει τον “φίλο” του Πούτιν.

2019 Ιούλιος: Τηλεφωνική συνομιλία με Ζελένσκι: υπόσχεση πακέτου βοήθειας με αντάλλαγμα βρόμικες ειδήσεις για τον Μπάιντεν.

2019 Δεκ: Ο Τραμπ κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας στην προσπάθειά του να πιέσει τον Ζελένσκι να ερευνήσει τον Hunter Biden με αντάλλαγμα §400 εκμ. σε οπλικά συστήματα και πολεμοφόδια. Το πακέτο κρατήθηκε μια βδομάδα πριν το τηλεφώνημα.

2020 Φεβρ: Μαζικές επεμβάσεις ιών στα κυβερνητικά δίκτυα και ομοσπονδιακά γραφεία που υπονόμευσαν την εθνική ασφάλεια και πολιτική των ΗΠΑ.

Παρά ταύτα ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές Νοεμβρίου.

2021 Ιαν: Ο Μπάιντεν αναλαμβάνει ως Πρόεδρος και αρχίζει νέα πολιτική ορατής και αόρατης βοήθειας προς την Ουκρανία. Άλλα μέλη του ΝΑΤΟ συνδράμουν ποικιλότροπα – κυρίως στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη συνέχεια οι Ρώσοι φέρνουν στρατεύματα στα σύνορα με Ουκρανία.

2022 Φεβρ: Οι Ρώσοι εισβάλουν, βλέποντας πως έχασαν τον Τραμπ ενώ το ΝΑΤΟ βοηθάει στρατιωτικά ολοένα περισσότερο την Ουκρανία – ιδίως η Πολωνία και οι Βαλτικές χώρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *