Ισ391. Διεθνή: Κομμουνισμός στη Μέση Ανατολή

Ισ391. Διεθνή: Κομμουνισμός στη Μέση Ανατολή

- in Ιστορικά
0

1. Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο οι Εβραίοι και διάφοροι συμπαθούντες σε πολλές χώρες ήθελαν να ιδρυθεί ένα εβραϊκό κράτος στο οποίο θα μπορούσαν να βρουν ασφαλές καταφύγιο οι απανταχού Εβραίοι που επιθυμούσαν.

Οι Βρετανοί ήταν εναντίον της πρότασης να ιδρυθεί το Ισραήλ εκεί που είναι από το 1948 διότι έπρεπε να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τους Άραβες λόγω πετρελαίων και πατροπαράδοτων φιλικών δεσμών μαζί τους. Παρότι υπήρχε στη Βρετανία ισχυρότατη εβραϊκή παρουσία, εμπόδιζαν όσο μπορούσαν την είσοδο Εβραίων (συχνά από την Κύπρο) στην ευρεία περιοχή που είχαν στην επίβλεψή τους και ονομαζόταν “Παλαιστίνη”. Οι Εβραίοι έρχονταν λαθραία και με κίνδυνο.Παραδόξως, μέχρι τότε Παλαιστίνιοι θεωρούνταν οι ντόπιοι Εβραίοι – που σε διεθνείς αθλητικές συνάξεις, π.χ, παρουσιάζονταν ως Παλαιστίνιοι!

2. Η χώρα που, εκτός από την Αμερική, βοήθησε τα μέγιστα ήταν η ΕΣΣΔ υπό τον Στάλιν. Οι Σοβιετικοί και στήριζαν την πολιτική προσπάθεια και τελικά την απόφαση για την προώθηση της ίδρυσης του κράτους στις 29 Νοεμβρίου 1947, και έδιναν βοήθεια όπλων. Η Αεροπορία του Ισραήλ ξεκίνησε προτού ιδρυθεί το κράτος με χρήση των αεροδρομίων στη Τσεχοσλοβακία που ήταν προσδεμένη στο άρμα της ΕΣΣΔ. Ο Στάλιν ήλπιζε πως το Ισραήλ θα έμπαινε ως σφήνα στις σχέσεις Δυτικών και Αράβων. Το Ισραήλ ιδρύθηκε στις 14 Μαϊου 1948 μα τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν την ίδρυσή του στις 27 Νοεμβρίου 1947. Ο Μπεν Γκούριον διαβάζει τη Διακήρυξη.

Μα οι Εβραίοι ενδιαφέρονταν πολύ περισσότερο για τον εαυτό τους παρά για την κομμουνιστική διείσδυση στη Μέση Ανατολή. Ο Στάλιν εξοργίστηκε που το Ισραήλ ακολούθησε τις ΗΠΑ (ισχυρότατο εβραϊκό λόμπι εκεί). Πολλά στελέχη εβραϊκής καταγωγής, στο ΚΚ της Τσεχοσλοβακίας εκτελέστηκαν. Το ίδιο έγινε και σε άλλες χώρες και στην ΕΣΣΔ εξοντωθήκαν τα στελέχη της Σοβιετικής Εβραϊκής Αντιφασιστικής Επιτροπής – που είχαν προωθήσει τις καλές σχέσεις της ΕΣΣΔ με τους Αγγλο-Αμερικανούς στον πόλεμο. Ετοίμαζε δε μια μεγάλη κάθαρση Εβραίων το 1953 όταν πέθανε τον Μάρτη.

3. Στην περίοδο του Χρουστσόφ υπήρξε αρκετή συγκράτηση, μα με τον Μπρέζνιεφ επανήλθε η προσπάθεια εξάπλωσης του σοβιετικού κομμουνισμού. Μαζί με τους Ρουμάνους η KGB κατόρθωσαν να διεισδύσουν στην PLO (Palestine Liberation Organization) και λέγεται πως ο πρώτος ηγέτης της Ahmad Shukeiri (φωτό) ήταν μέλος της KGB. Ούτως ή άλλως το πρόγραμμα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης σύντομα υπαγορευόταν από τη Μόσχα. Μα οι αριστερές οργανώσεις των Αράβων στη Μέση Ανατολή δεν έκαναν πολλή προ-σοβιετική εργασία.

Σε πολλές αραβικές χώρες, κυρίως στη Βόρεια Αφρική, άρεσε το σοβιετικό μοντέλο του μονοκομματικού κράτους και της κρατικοποίησης των πλείστων παραγωγικών μέσων και μερικές το υιοθέτησαν, εκτός από το Μαρόκο. Αυτό βοήθησε την ενίσχυση του αραβικού εθνικισμού που αναπτυσσόταν ραγδαία. Οι Σοβιετικοί βοήθησαν στην ίδρυση του πρώτου Συμβουλίου της ΟΑΠ (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) το 1964 οπότε και πρωτοπαρουσιάστηκε διεθνώς η Παλαιστίνη ως χώρα και οι Παλαιστίνιοι ως έθνος! Μα πάντα είχαν αμφιβολίες για τον Παναραβικό Σοσιαλισμό. Είχαν μάθει γύρω στο 1950 πως χώρες με έντονο εθνικισμό όπως η Κορέα και η Κίνα δεν δέχονταν πρόθυμα τη σοβιετική καθοδήγηση.

4. Στον Πόλεμο των 6 ημερών (1967) όλα σχεδόν τα αραβικά κράτη επιτέθηκαν στο Ισραήλ – κι έχασαν, παρά τον υπέρτερο στρατό τους με 547.000 άντρες, 950 μαχητικά αεροσκάφη και 2.500 τανκς ενάντια σε 50.000 Ισραηλινούς με 300 μαχητικά και 800 τανκς!

Και η ΕΣΣΔ και οι Άραβες κατάλαβαν πως χρειάζονταν πιο πρακτική επιθετική πολιτική. Έτσι επινοήθηκε από την KGB και τις Ρουμανικές Υπηρεσίες, ο Yasser Arafat ως Παλαιστίνιος ηγέτης (2ος από δεξιά με γυαλιά στη φωτό) ενώ ήταν αξιωματικός στον αιγυπτιακό στρατό, κάτοικος Καΐρου! Ο ίδιος εκπαιδεύτηκε περισσότερο στο κέντρο ειδικών επιχειρήσεων Balashikha, κάποια χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Τα έγγραφα γέννησης, παιδείας και στρατιωτικής υπηρεσίας του Αραφάτ αντικαταστάθηκαν στο Κάιρο με καινούργια που τον παρουσίαζαν ως βέρο Παλαιστίνιο.

Έτσι επινοήθηκε η νέα αραβική ιστορία της Παλαιστίνης 2500 ετών – ενώ πριν 2000 έτη οι Ρωμαίοι έκοβαν νομίσματα Ιουδαίας και όπως νωρίτερα ανέφερα μόνο Εβραίοι θεωρούνταν Παλαιστίνιοι. Tο νόμισμα του Βεσπασιανού λέει IUDEA CAPTA “Ιουδαία κατεχόμενη”.

Αλλού πιο ορθά IUDAEA

Κι έτσι άρχισαν οι τρομοκρατικές οργανώσεις και δραστηριότητες που συνεχίζουν ως σήμερα (Μάιος 2023) με βομβαρδισμούς και δολοφονίες αμάχων Εβραίων από τη φανατική Χαμάς – και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *