53. Διεθνή: Πλάγια προπαγάνδα

53. Διεθνή: Πλάγια προπαγάνδα

- in Διεθνή
0

Έχω γράψει πολλά άρθρα υπέρ του συστήματος διακυβέρνησης στην Κίνα. Οι περισσότεροι αναγνώστες, νομίζω, δεν συμφωνούν διότι έχουν συνηθίσει στην αντίληψη της Δημοκρατίας, έστω και αν οι δυο μεγάλοι μας φιλόσοφοι Πλάτων και Αριστοτέλης θεωρούσαν το δημοκρατικό πολίτευμα πολύ παρακατιανό. Ας είναι.

Έχω γράψει επίσης για την ανελέητη προπαγάνδα που χρησιμοποιείται στα ΜΜΕ και στο Διαδίκτυο ενάντια στην Κίνα – για τον επεκτατισμό, την αύξηση στρατού, την καταπίεση μειονοτήτων και παρόμοια.

Υπάρχει και μια πλάγια προπαγάνδα. Αυτή αναφέρεται στην καθαίρεση του Σι Τζινπίνγκ λόγω του ότι επί ηγεσίας του η Κίνα έγινε μισητή σε όλο τον κόσμο ή στους κινέζικους φόβους για κράτη που δείχνουν να ανέρχονται με αναπτυσσόμενη οικονομία ή στην αδύναμη δήθεν βαριά βιομηχανία της.

Το ότι η Κίνα είναι μισητή για μερικές Δυτικές χώρες (ΗΠΑ και στενοί σύμμαχοι) είναι γεγονός. Εδώ μια εικόνα δείχνει τον Σι να καταστρέφει τη χώρα του.

Μα είναι γεγονός πως πολλές άλλες χώρες και μερικές Δυτικές τρέφουν μεγάλη συμπάθεια προς την Κίνα. Αυτός, λοιπόν, δεν είναι καθόλου λόγος για την εκδίωξη του Σι από το πηδάλιο της κυβέρνησης. Στη βάρδια του έχουν ήδη γίνει μεγάλα άλματα προόδου.

Ένα από αυτά τα άλματα είναι η τρομερή ανάπτυξη της οικονομίας.

Το Βιετνάμ (η Ταϊβάν, η Ινδία και άλλες ανερχόμενες οικονομίες) δεν απειλούν ούτε στο ελάχιστο την άνοδο της Κίνας. Το ΑΕΠ του Βιετνάμ αντιστοιχεί μόνο με μερικές από τις επαρχίες της Κίνας. Οι περισσότερες έχουν πολλαπλάσιο ΑΕΠ από αυτό του Βιετνάμ. Και φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει καμιά σύγκριση με το ΑΕΠ της Κίνας ολόκληρης.

Το δεύτερο άλμα είναι η στροφή της βιομηχανίας σε τομείς όπου η Κίνα είχε ελλείψεις. Π.χ. τώρα παράγει ισχυρές μηχανές τζετ, τον τύπο WS-101Β – μια επιχείρηση που είχε ξεκινήσει στις αρχές της δεκαετίας 2010.

Η παραγωγή τους είναι πανάκριβη και μόνο κράτη με μεγάλο προϋπολογισμό για στρατιωτικές δαπάνες (αεροπορία) ή πολιτικές αερογραμμές μπορούν να τις παράγουν – αφού δεν είναι είδος ευρείας κατανάλωσης. Εκτός αυτών των μηχανών τις οποίες σχεδίασαν Κινέζοι εκ νέου (έχοντας κλέψει ορισμένα στοιχεία από άλλες χώρες), αναπτύσσονται και άλλες συσκευές πυραύλων και ηλεκτρονικών συστημάτων.

Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ τώρα πια στοχεύει στην πλήρη αυτάρκεια!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *