Βήμα ελευθερίας ή «άλμα» οπισθοχώρησης;

Βήμα ελευθερίας ή «άλμα» οπισθοχώρησης;

Δώρα Αντωνίου  

Ας βγούμε, λοιπόν, να χαρούμε τις νέες ελευθερίες μας εμείς οι εμβολιασμένοι. Γλέντι μέχρι πρωίας σε κλειστούς χώρους, τώρα που ο καιρός αγριεύει και η κακοκαιρία «Αθηνά» αρχίζει την απειλητική επέλασή της. Διασκέδαση με μουσική παντού, σε κόκκινες, κίτρινες και πράσινες περιοχές. Χωρίς περιορισμούς στο ωράριο. Χωρίς άγχος αν θα προλάβουμε να επιστρέψουμε σπίτι πριν από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ετσι κι αλλιώς, από αύριο, ο χαρακτηρισμός κάποιας περιοχής ως «κόκκινης» δεν θα συνοδεύεται από περιοριστικά μέτρα, θα γίνεται απλώς για να δώσει ένα σήμα κινδύνου σε όσους –ευσυνείδητους και ανησυχούντες– εξακολουθούν να παρακολουθούν την επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής όπου ζουν.

Γιατί όλα τα υπόλοιπα μάλλον τα έχουμε ξεχάσει από καιρό: ο έλεγχος για την τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας έχει προ πολλού ατονήσει. Πάνε οι εποχές της καραντίνας με το μήνυμα για έξοδο από το σπίτι, για επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, για άσκηση –αλήθεια, ποιος ήταν ο τετραψήφιος αποστολής του μηνύματος, θυμάστε; Τώρα, ακόμη και οι όποιοι περιορισμοί εξακολουθούν να υφίστανται, τηρούνται μόνον από όσους θεωρούν ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας, υπάρχει λόγος για λήψη μέτρων προφύλαξης και τηρούν κάποιο πρωτόκολλο αυτοπροστασίας. Διότι, κατά τα λοιπά, έλεγχος ουδείς. Τα όποια μέτρα ισχύουν, είναι θεωρητικά: στις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην τήρηση αποστάσεων σε καταστήματα, στον έλεγχο αριθμού εισερχομένων σε κλειστούς χώρους, στον έλεγχο πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού τεστ.

Με αυτά τα δεδομένα, η απόφαση για χαλάρωση των μέτρων που ανακοινώθηκε προχθές, μοιάζει περισσότερο με εύλογη προσαρμογή στην καθημερινή πραγματικότητα. Ο αστερίσκος που μπαίνει από τους λαμβάνοντες τις αποφάσεις, είναι ότι η κανονικότητα στη διασκέδαση αφορά μόνο τους εμβολιασμένους. Ομως, προκειμένου αυτό να έχει απτό αντίκρισμα, που δεν είναι άλλο από το να παρακινηθούν σε εμβολιασμό οι πολλοί ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να συνοδευθεί από συστηματικούς και αυστηρούς ελέγχους τήρησης των μέτρων. Διαφορετικά θα έχει γίνει μια τρύπα στο νερό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ειδικοί της επιτροπής εμπειρογνωμόνων εμφανίστηκαν προβληματισμένοι για τη χαλάρωση των μέτρων, ότι μπορεί να εκληφθεί ως μήνυμα ελεύθερης διασκέδασης για όλους, κάτι που θα απειλήσει την όποια εύθραυστη ισορροπία τηρείται στην προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας και διατήρησης των κρουσμάτων σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Η ανησυχία, προφανώς, εκκινεί από την αγωνία ότι, χωρίς έλεγχο στην τήρηση του διαχωρισμού ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη, οι χώροι διασκέδασης θα εξελιχθούν σε εστίες υπερμετάδοσης.

Το διάστημα των λίγων επόμενων εβδομάδων θα είναι μια κρίσιμη δοκιμασία: η επιστροφή σε κανονικότητα για τους εμβολιασμένους σε συνδυασμό με την προοπτική να γίνουν κανονικά οι παρελάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για συνωστισμούς και συγχρωτισμούς, θα δοκιμάσει τις αντοχές αλλά και την υπευθυνότητα όλων. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το μεγάλο, δεύτερο κύμα της πανδημίας, που έπληξε σφοδρά τη Θεσσαλονίκη και συνολικά τη Βόρεια Ελλάδα πέρυσι, εν πολλοίς πυροδοτήθηκε από το ότι η συμπρωτεύουσα έμεινε «ανοιχτή» για τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου, έστω και χωρίς παρέλαση.

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *