
Δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο αναφέρουν πως ο δικτάτορας (πρώην της Συρίας) Μπασσάρ αλ Ασσάντ έχει στην ιδιοκτησία του 19 διαμερίσματα στη Μόσχα αξίας $40 εκμ. Οπότε, μαζί με τα δισεκατομμύρια που μετέφερε από τη Συρία, μάλλον θα καλοπερνά.
Ήταν τόσο φοβισμένος για τη ζωή του, που δεν είπε σε κανέναν για τη φυγή του στη Ρωσία. Πρώτα είχε στείλει στη Μόσχα την Αγγλίδα γυναίκα του και τα 3 παιδιά του. Η γυναίκα του, αν κι έχει βρετανικό διαβατήριο, θεωρείται στη Βρετανία persona non grata.
Ο ίδιος ο Ασσάντ δραπέτευσε με αεροπλάνο στις 8 Δεκεμβρίου. Λίγες ώρες προτού αποδράσει, βεβαίωνε 30 στρατηγούς πως η ρωσική βοήθεια έφθανε από στιγμή σε στιγμή και να κρατήσουν τις θέσεις τους. Όταν τελείωσε τις εργασίες του στο προεδρικό γραφείο, το βράδυ 7/12, βεβαίωσε τον διευθυντή του γραφείου πως πήγαινε σπίτι του, μα κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο. Κανόνισε μάλιστα η γραμματέας του επί δημοσίων σχέσεων να είναι στο σπίτι του στις 9.00 της 8ης Δεκεμβρίου, μα όταν η κα Buthaine Shaaban πήγε εκεί, βρήκε το σπίτι άδειο!
Δεν το είπε ούτε σε στενούς συγγενείς του. Ο μικρός αδελφός του Μαχέρ, διοικητής της 4ης μονάδας Στρατού, δεν το ήξερε και δραπέτευσε στο Ιράκ με ελικόπτερο. Δύο ξαδέρφια του (Ihad και Makhlouf) προσπάθησαν να πάνε με αυτοκίνητο στον Λίβανο, μα έπεσαν σ’ ενέδρα και ο ένας σκοτώθηκε, ο άλλος τραυματίστηκε και αιχμαλωτίστηκε.
Στη φωτό ένα τανκ των δυνάμεων του Ασσάντ μετατράπηκε σε υπαίθριο πάγκο μανάβικου – φρούτα και λαχανικά!

40.000 χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθούσαν το αεροπλάνο να απογειώνεται στο ραντάρ πτήσεων και να χάνεται (με τη συμβολή των Ρώσων) καθώς έφτανε στη ρωσική στρατιωτική βάση Khmeimim στη Λατακία, απ’ όπου μεταφέρθηκε με ρωσικό αεροπλάνο στη Μόσχα. Όταν το αεροπλάνο χάθηκε από την οθόνη των ραντάρ, βγήκε η φήμη πως καταρρίφθηκε.
Τις προηγούμενες 10 μέρες ο Ασσάντ ικέτευε Ιράν και Ρωσία για βοήθεια, μα το Ιράν αρνήθηκε άμεσα, ενώ ο Πούτιν, που βρισκόταν σε σύσκεψη στο Kazakhstan, είπε πως κάτι θα έκανε. Και πράγματι, ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη βάση των επαναστατών Idlib και ορισμένες άλλες περιοχές, μα τελικά ο Πούτιν είπε πως δεν μπορούσε να στείλει δυνάμεις στη Συρία διότι τα στρατεύματά του ήταν πνιγμένα στην Ουκρανία.
Όταν οι επαναστάτες μπήκαν στο μέγαρο του Ασσάντ, βρήκαν ακαταστασία παντού και φρέσκα τρόφιμα. Ήταν φανερό πως οι κάτοικοι είχαν φύγει βιαστικά.
Ο τελευταίος που μίλησε με τον Ασσάντ ήταν ο πρωθυπουργός Jalali στις 22.30 τη νύχτα του Σαββάτου. Περιέγραψε τη ραγδαία προέλαση των επαναστατών και τα κύματα μετακινούμενων ανθρώπων που έφευγαν από τα μέτωπα. Ο Ασσάντ του είπε πως θα ασχολούνταν «αύριο»! Μα «αύριο» ο Ασσάντ δεν βρισκόταν πουθενά στη Συρία!