E1490: Φρεσκοψημένα ψέματα

E1490: Φρεσκοψημένα ψέματα

Στη φωτογραφία ο Yegor Shkrebets είχε έναν γιο, τον Dmitry. Ο γιός υπηρετούσε και πέθανε στο Μοσκβά, όταν η ναυαρχίδα χτυπήθηκε από 2 ουκρανικούς πυραύλους, μαζί με πολλούς άλλους νέους. Ο πατέρας μετά από πολλών ημερών σιωπή, αναζήτησε τον γιο του, ιδίως όταν έμαθε πως το πλοίο βυθίστηκε σε καταιγίδα, μα οι ναύτες διασώθηκαν. Κάποια ώρα έλαβε επιστολή από το Ναυαρχείο πως ο γιος πανικοβλήθηκε, πήδηξε στη θάλασσα και πνίγηκε στα κρύα νερά!

Τέτοια ψέματα δίνει το Επιτελείο στους πολίτες κι έτσι αποφεύγουν να πληρώσουν αποζημίωση.

Άλλοι και πιο πολλοί, ανακοινώνονται ως αγνοούμενοι. Τα πτώματα των Ρώσων νεκρών μαχητών στην Ουκρανία ή θάβονται σε ομαδικούς τάφους μαζί με τα πτώματα των άμαχων Ουκρανών, ή αποτεφρώνονται σε μετακινούμενους αποτεφρωτήρες.

Έτσι χάνεται κάθε ίχνος του άτυχου στρατιώτη. Κι έτσι το κράτος δεν χρειάζεται να πληρώνει αποζημίωση. Διότι, ως αγνοούμενος, ο στρατιώτης μπορεί να είναι ζωντανός, λιποτάκτης ή αιχμάλωτος!

Ο Πούτιν δήλωνε πάλι, στα μέσα Μαΐου, πως δεν στοχεύει σε πολυκατοικίες και νοσοκομεία και σίγουρα όχι σε αμάχους. Οι Ουκρανοί ανατίναξαν μη στρατιωτικούς στόχους για να ενοχοποιήσουν τους Ρώσους.

Από μια άποψη έχει δίκιο. Ο ίδιος δεν πυροβολεί. Μα ο ίδιος έχει δώσει εντολές στους αξιωματικούς που δίνουν εντολές σε στρατιώτες.

Οι οβίδες και πύραυλοι στη Μαριούπολη και άλλα μέρη όμως έρχονταν από τη Μαύρη Θάλασσα και τα ρωσικά σύνορα, δηλαδή από μέρη όπου δεν υπάρχουν Ουκρανοί. Και ο νεαρός που σκότωσε άμαχο παραδέχθηκε στη δίκη του πως είχε τέτοια εντολή, γνώριζε πως ήταν λάθος και ζήτησε συγχώρεση από τη χήρα του 60χρονου θύματος.

Μα υπάρχουν και κωμικές απόψεις.

Αυτά τα λάστιχα, λέει το υπουργείο Άμυνας, είναι φτιαγμένα στη Ρωσία. Είναι ειδικά λάστιχα που μοιάζουν ξεφούσκωτα στο κάτω μέρος μόνο! (Αυτά σε ερώτηση Ρώσων δημοσιογράφων.)

Μα άλλες πληροφορίες διαρρέουν από τα άδυτα του υπουργείου. Σύμφωνα με αυτές δόθηκε ένα κονδύλι για 16 εκμ λάστιχα για στρατιωτικά οχήματα. Οι στρατηγοί βρήκαν στην Κίνα λάστιχα, τα “Κίτρινης θάλασσας YS-20”, στο ένα τέταρτο της τιμής. Τα αγόρασαν, φυσικά, και τη διαφορά την έβαλαν στην τσέπη τους!

Τα κινέζικα λάστιχα πολύ γρήγορα ξεφούσκωναν ή έβγαιναν από τις ζάντες. Γι’ αυτό χιλιάδες οχήματα κολλούσαν στη λάσπη και αφήνονταν ακέραια για τους… Ουκρανούς! Ανάμεσα στα οχήματα ήταν και μερικά πανάκριβα Pantsir αντι-αεροπορικά πυραυλικά συστήματα σε φορτηγά- όπως στη φωτογραφία.

Οι Αμερικανοί αγόρασαν ήδη έξι τέτοια συστήματα, ακέραια εκτός από τα ξεφουσκωμένα λάστιχα.

Αυτά όμως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, είναι ψευδείς διαδόσεις. Τα λάστιχα είναι ρωσικής κατασκευής και δείχνουν ξεφούσκωτα μόνο στο κάτω μέρος διότι έτσι είναι φτιαγμένα!

Στον ουκρανικό στρατό, λένε, υπάρχουν ξένοι μισθοφόροι! Αυτό είναι έγκλημα – για τους Ρώσους. Μα οι Ρώσοι δεν λένε πόσους μισθοφόρους έχουν αυτοί στον δικό τους στρατό: από τη Συρία και την Αφρική. Ούτε αναφέρουν ποτέ τους δικούς τους Ναζί στον ιδιωτικό τους στρατό Wagner Group.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *