E1458: Το Ρωσικό πολεμικό σχέδιο

E1458: Το Ρωσικό πολεμικό σχέδιο

1. Μέχρι τα μέσα Απριλίου οι Ρώσοι είχαν χάσει κοντά 700 τανκς, πάνω από τα μισά που είχαν στείλει. Μα εξακολουθούν να στέλνουν εκατοντάδες και να… χάνουν εκατοντάδες, όπως στις φωτογραφίες. Ίσως έχουν πάρα πολλά και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν, αφού άλλες χώρες σαν την Ινδία ακύρωσαν τις δικές τους παραγγελίες.

Συγκέντρωναν τις δυνάμεις τους για να χτυπήσουν στη νοτιοανατολική περιοχή Ντονμπάς, όπου έχουν στήσει τις άμυνές τους οι Ουκρανοί για μια μεγάλη μάχη. Μα λέγεται επίσης πως η απόσυρση από τα προάστια του Κιέβου είναι προσωρινό και αποπροσανατολιστικό μέτρο. Ετοιμάζουν νέα σαρωτική επίθεση κατά της πρωτεύουσας. Αν η νέα είναι τόσο “σαρωτική” όσο η προηγούμενη, οι Ουκρανοί θα το ευχαριστηθούν.

Το αρχικό σχέδιο – αν υπήρχε – ήταν να καταλάβουν το αεροδρόμιο Αντόνοφ ή Χοστομέλ και να προελαύσουν στο Κίεβο σε λίγες μέρες, άντε δύο βδομάδες. Μετά από δύο εβδομάδες και αφού έχασαν ελίτ αλεξιπτωτιστές και Τσετσένους (πάνω από 400 άντρες) άφησαν το αεροδρόμιο για να καταλάβουν το Κίεβο. Ένα μήνα αργότερα είχαν σχεδόν περικυκλώσει το Κίεβο. Κι ετοιμάζονταν για τη μάχη των μαχών. Έξι βδομάδες μετά, το σχέδιο δεν ήταν να καταλάβουν το Κίεβο, μας πληροφόρησαν, γι’ αυτό αποσύρθηκαν αφού βομβάρδισαν μπόλικα κτήρια, εξόντωσαν κάμποσους αμάχους και λεηλάτησαν τα σπίτια τους.

Η πρώτη φάση της ειδικής επιχείρησης ολοκληρώθηκε, δήλωνε το Κρεμλίνο.

2. Οι Ρώσοι γνωρίζουν, είναι βέβαιο, πως οι Ουκρανοί έχουν οργανωθεί γερά στο Ντονμπάς και τους περιμένουν. Έτσι προχωρούν αργά, επιφυλακτικά, στα σίγουρα. Είχαν τρεις επιλογές, όπως δείχνουν τα στρατιωτικά πράγματα.

Α) Ολομέτωπη επίθεση όπου θα ρίχνουν κύμα με κύμα τους στρατιώτες και τα τεθωρακισμένα (άρματα και άλλα οχήματα) ωσότου, αν οι ίδιοι έχουν τους αριθμούς, οι αμυνόμενοι εχθροί δεν θα μπορούν πλέον να ανταποκρίνονται και θα πάψουν να πολεμούν. Αν έχουν υπέρτερους αριθμούς. Διότι εκατοντάδες θα σκοτώνονται καθημερινά, με κάθε κύμα επίθεσης, για εβδομάδες (;). Ξεκίνησαν οι Ρώσοι με 120.000 και ανέβασαν τον αριθμό σε 200.000. Τόσοι περίπου είναι και οι Ουκρανοί. Οπότε οι Ρώσοι θα πρέπει να φέρουν πρόσθετους άντρες, κανόνια, τανκς και αεροπλάνα. Μα αν οι επιθέσεις τους είναι σχεδιασμένες σαν εκείνη στο αεροδρόμιο Χοστομέλ, θα την έχουν πολύ άσχημα.

Β) Θα την έχουν πολύ άσχημα αν εφαρμόσουν δεύτερο σχέδιο. Να περικυκλώσουν τους Ουκρανούς αμέσως. Μα τα τεθωρακισμένα συνολικά είναι μειωμένα όπως και τα μαχητικά και ας έρθουν εφεδρείες και πρόσθετα επιθετικά όπλα. Όπως αποδείχτηκε, οι άντρες δεν είναι τόσο καλά εκπαιδευμένοι να κάνουν ευέλικτες μανούβρες σε λασπωμένο έδαφος και τα καύσιμα δεν είναι εγγυημένο πως κάποιο μέρος τους δεν θα έχει πουληθεί στη μαύρη αγορά προτού βγουν από τη Ρωσία και μπουν στην Ουκρανία. Βλέπετε, οι Ρώσοι δεν υπολόγισαν πόσο καλά θα πολεμούσαν οι Ουκρανοί στο Χοστομέλ ούτε πόσο κακά θα πολεμούσαν οι δικοί τους που ούτε βούληση είχαν ούτε τρόφιμα ούτε καύσιμα ούτε πολεμοφόδια και γι’ αυτό δεν έφτασαν ποτέ στο Κίεβο κι εκδιώχτηκαν από το Χοστομέλ. Οι λάσπες δεν τους ευνόησαν καθόλου.

Τι να σου κάνουν τα άρματα που έγιναν “λασπο-βρύχια”;

Η τρίτη επιλογή είναι και η χειρότερη. Να περιμένουν για την αρχή του καλοκαιριού που θα έχουν πάψει οι βροχές και θα έχουν ξεραθεί οι λάσπες. Στο μεταξύ θα εκπαιδεύσουν καλύτερα τους νεαρούς επιστρατευμένους και τότε θα περικυκλώσουν τους Ουκρανούς όπως έκαναν το 2014 στη μάχη Ilovaisk. Όμως ως τότε τα Ρωσικά οικονομικά μπορεί να μην είναι τόσο καλά, το στράτευμα μπορεί να έχει χάσει την ορμή του (ή τέτοια που έχει!) και οι Ουκρανοί μπορεί να έχουν πρόσθετους άντρες, από το εξωτερικό, καθώς και πρόσθετα οπλικά συστήματα, και να οχυρωθούν πολύ καλύτερα. Και οι νέες Ουκρανικές δυνάμεις, αν υπάρξουν, μπορεί να τους επιτεθούν από πίσω και να βρεθούν οι Ρώσοι περικυκλωμένοι.

3. Τι έχουν πετύχει πέρα από το να στρέψουν τα εννέα δέκατα του κόσμου εναντίον τους;

Οι ρωσικές εκτιμήσεις που διαρρέουν μιλούσαν για 5.000 + απώλειες σε άνδρες. Οι Ουκρανοί για 18.000 και το ΝΑΤΟ εκτιμά 30.000!

Πόσες γκάφες θα κάνουν ακόμα; Τις πρώτες κιόλας μέρες έκοψαν δρόμο, όπως νόμιζαν, και πέρασαν από το Τσέρνομπιλ σηκώνοντας μπόλικη ραδιενέργεια, έτσι που σταμάτησαν για να στείλουν πίσω τους ραδιενεργούς άντρες!

Τα αεροπλάνα τους προσγειώθηκαν στο Χοστομέλ την ίδια ώρα που προσγειώνονταν και οι ελίτ αλεξιπτωτιστές, ενώ οι Ουκρανοί τους θέριζαν με τα μυδράλια!

Έστειλαν τον όγκο του στρατού γύρω από το Κίεβο για να το καταλάβουν μα κατάλαβαν μόνο πως δεν μπορούσαν κι έτσι ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση με απόσυρση!

Τα οπλικά τους συστήματα, η οργάνωσή τους, η εκτέλεση σχεδίων – όλα ανεπαρκέστατα!

Για να δούμε τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης. Όχι, δεν θα ευχόμουν “καλή τύχη”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *