Ε1504: Η Ουκρανία θα νικήσει;

Ε1504: Η Ουκρανία θα νικήσει;

Το ερώτημα διατυπώνεται συχνά σε δημοσιεύσεις στο Διαδίκτυο. Τι θα γίνει αν χάσει; Τι θα συμβεί στη Ρωσία αν αυτή χάσει;

Και δίνονται πολλές απαντήσεις από ειδικούς και μη. Η γενική αίσθηση είναι πως η Ουκρανία θα νικήσει καθώς μετά την ξαφνική μα όχι εντελώς απρόσμενη εισβολή, οι Ρώσοι κατέλαβαν τον Φεβρουάριο αρκετές περιοχές, μα σταδιακά τις έχασαν και αναγκάστηκαν τώρα να συγκεντρωθούν στο Ντονμπάς.

Στο Ντονμπάς (ανατολική και νότια Ουκρανία με Κριμαία) επίσης θα αναγκαστούν οι Ρώσοι να υποχωρήσουν. Οι Ουκρανοί ήδη εκκαθαρίζουν ορισμένες περιοχές αργά μα σταθερά.

Κι εδώ οι Ρώσοι είχαν αρκετές νίκες καθώς έριξαν πρόσθετα στρατεύματα στην περιοχή και ειδικά μερικές χιλιάδες από τη Μαριούπολη όταν οι μαχητές στο Αζοφστάλ παραδόθηκαν.

Μα οι Ουκρανοί έχουν αποδειχθεί καλύτεροι πολεμιστές και σε σχεδιασμό και σε εκτέλεση. Δεν είναι πλατιά γνωστό, μα πολλοί είχαν πάει στο εξωτερικό από το 2014 κι έπειτα κι εκπαιδευθεί σε νατοϊκά όπλα και τακτικές ενώ ανώτεροι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ ήρθαν στην Ουκρανία.

Οι Ρώσοι θυσιάζουν στρατιώτες και οπλισμό προκειμένου να κατακτήσουν λίγα τετραγωνικά μέτρα. Οι Ουκρανοί υποχωρούν τότε και διασώζουν άντρες και όπλα για πιο σίγουρη μάχη. Έτσι σε ορισμένες περιοχές του Ντονμπάς οι Ρώσοι όντως έχουν έλεγχο, όπως στην κατάληψη του Sievierodonetsk. Μα αυτή η νίκη τους αποδεικνύεται μάλλον παγίδα. Οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται τώρα και παρά την υπεροχή των Ρώσων σε όπλα και νέους στρατιώτες, κατακρεουργούν κυριολεκτικά τους ρωσικούς λόχους. Το Σάββατο 4/6 είχαν ανακαταλάβει το 20%.

Μοιάζει ο Πούτιν με συφιλιδικό βιαστή που νομίζει πως επειδή είναι ζωντανός ακόμα και το σώμα του (=οι ένοπλες δυνάμεις) λειτουργεί, κερδίζει – ενώ ο στρατός του φθείρεται καθώς χάνει ολοένα πιο πολλά όπλα κι εφόδια που δεν μπορεί να αναπληρώσει.

Στον χάρτη βλέπετε την σύνολη κατάσταση στις 20 Μαΐου οπότε οι Ουκρανοί σαφώς κερδίζουν – οι γαλάζιες περιοχές. Στις 5 Ιουνίου, είχαν ανακτήσει και άλλα εδάφη ενώ οι Ρώσοι είχαν υποστεί μεγάλες απώλειες. Στις 24/5 ολόκληρο ρωσικό τάγμα (800-850 άντρες) εξοντώθηκε – όπως επιβεβαιώνεται στην υποκλοπή μηνύματος που έστελνε στη γυναίκα του ένας από τους λίγους που επιβίωσαν. Όλος ο οπλισμός τους περιήλθε στους Ουκρανούς. Οι Ρώσοι δεν κατόρθωσαν να περικυκλώσουν τους Ουκρανούς στην περιοχή Izium (μεσαίος πράσινος κύκλος από τους 3 μεσαίους) ή αλλού.

Νωρίτερα άλλο τάγμα με τεθωρακισμένα καταστράφηκε στη προσπάθειά του να διασχίσει ένα ποτάμι με αυτοσχέδια γέφυρα – ενώ οι Ουκρανοί επί δυο μέρες τους παρακολουθούσαν με ντρόουν και τους βομβάρδισαν την κατάλληλη ώρα όταν οι μισοί σχεδόν είχαν περάσει ή περνούσαν απέναντι. Δεκάδες άρματα καταστράφηκαν στο νερό και στην ξηρά.

Ουκρανός επιθεωρεί αχρηστευμένα ρωσικά άρματα μάχης…

Οι Ουκρανοί έχουν πλέον αποκτήσει τα τρομερά M777 Howitzer, τα αυτοπροωθούμενα πυροβόλα με αποτελεσματικό βεληνεκές στα 40 χλμ.

Με τα Howitzer θα μπορούν εύκολα να διαλύσουν τις γραμμές ανεφοδιασμού από τον σταθμό Kreyda (κοντά στο Belgorod, Ρωσία), κάτι λιγότερο από 40 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα, έχοντας με ακρίβεια κατοπτεύσει την όλη περιοχή με τα ντρόουν R18. Δεν χρειάζεται να βομβαρδίσουν την πόλη και αμάχους καθόλου – και ο Ζελένσκι έχει δεσμευθεί να μη μιμηθεί τους βάρβαρους Ρώσους!

Ίσως να έχουν τώρα παραλάβει τα MLRS και τα ATACMS που είναι πυροβόλα πολλαπλών πυραύλων και τα δεύτερα έχουν βεληνεκές 300 χλμ. Αυτά θα τους επιτρέψουν να πλήξουν τις πιο απόμακρες πυροβολαρχίες των Ρώσων.

Και αυτό θα σημάνει την αρχή του τέλους για τη ρωσική εισβολή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *