E1505: Ειδησιογραφία στη Ρωσία

E1505: Ειδησιογραφία στη Ρωσία

Από τον Μάρτιο 2022, όταν πια η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εκδηλώθηκε πλήρως, το Κρεμλίνο απαγόρευσε τα ξένα πρακτορεία και κανάλια ειδήσεων. Έμειναν μόνο τα κρατικά με την πουτινική προπαγάνδα.

Απαγορεύτηκαν οι διαμαρτυρίες και όσοι διαδήλωναν, ή φυλακίζονταν ή πλήρωναν βαρύ πρόστιμο. Επίσης όσοι χρησιμοποιούσαν τον όρο ‘πόλεμος’ αντί ‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση’.

Και κατά τα κρατικά ΜΜΕ το αρχικό σχέδιο βαίνει αισίως προς υλοποίηση και ολοκλήρωση μήνα μετά από μήνα, τώρα στον 4ο! (Η κα Ζαχάροβα στη Μόσχα και ο Θανάσης Αυγερινός για το κανάλι OPEN στην Αθήνα δίνουν την ίδια “είδηση”.)

ΑΛΛΑ στα μέσα Μαΐου έγινε μεγάλη μεταβολή.

Πολλοί ανεξάρτητοι μπλόγκερ με μεγάλη επισκεψιμότητα άρχισαν να γράφουν πως τα στρατιωτικά σχέδια δεν υλοποιούνταν, πως η περιορισμένη, ειδική επιχείρηση είχε μετατραπεί σε κανονικό πόλεμο και πως οι ρωσικές απώλειες ήταν μεγάλες, πολύ πολύ χειρότερες από την παρουσίαση της γραμμής του Κρεμλίνου!

Τις πρώτες βδομάδες μόνο σκοτώθηκαν τέσσερις στρατηγοί και οχτώ αντικαταστάθηκαν. Τώρα οι νεκροί στρατηγοί ξεπέρασαν τους δέκα! Πάνω από 100 μαχητικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν. Εκατοντάδες τανκ και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα διαλύθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν ακέραια.

Μετά, στις 15 Απριλίου βυθίστηκε η ναυαρχίδα Μοσκβά στη Μαύρη θάλασσα με δυο τρύπες από πυραύλους Ποσειδών στα ύφαλά της και μαζί μερικές εκατοντάδες νεαροί ναυτικοί που έκαναν τη θητεία τους.

Πρόσφατα, μέσα Μαΐου εξοντώθηκε ένα ολόκληρο τάγμα, κοντά 800 στρατιώτες, καθώς προσπαθούσαν να περάσουν τον ποταμό πάνω από αυτοσχέδιες γέφυρες! Κάπου 70 τεθωρακισμένα άρματα και φορτηγά επίσης καταστράφηκαν στα χωράφια και μέσα στο ποτάμι (περιοχή Λουγκάνσκ). Τα συντρίμμια είναι στα κίτρινα τετράγωνα!

H κα Tatiana Efremenko παραπονιέται ανοικτά πια για το ότι δεν έχει πάρει μια καθαρή απάντηση για την τύχη του γιου της που υπηρετούσε στο Μοσκβά. “Δεν μπορώ να μιλήσω όπως θα ήθελα γιατί σίγουρα θα πάω φυλακή. Μα τα πράγματα είναι πολύ άσχημα, πολύ χειρότερα από το πώς τα παρουσιάζουν τα επίσημα κανάλια.” Έτσι γίνεται πλέον ευρύτερα γνωστή η κατάσταση στην Ουκρανία και πολύ περισσότεροι Ρώσοι ανησυχούν κι επικρίνουν.

Vladlan Tatarsky είναι το ψευδώνυμο ενός μπλόγκερ, πρώην στρατιώτη, που το μπλογκ του έχει 300.000 επισκέπτες. Στα 140 εκατομμύρια πληθυσμού δεν είναι πολύ εντυπωσιακό νούμερο, μα είναι πολλοί αναγνώστες. Παρότι ξεκίνησε ως ένθερμος υποστηρικτής του πολέμου, τώρα γράφει επικριτικά λέγοντας πως νοσταλγεί τις μέρες που ο Στάλιν δεν δίσταζε να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να ‘κόψει κεφάλια’ στον Στρατό ακόμα και στις κρίσιμες μέρες του πολέμου. ‘Αν δεν δημοσιοποιηθεί το όνομα του διοικητή που βύθισε το τάγμα στον ποταμό, αν δεν απαντήσει ο ίδιος δημόσια, δεν θα γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον Στρατό’.

Άλλος δημοφιλής μπλόγκερ είναι ο Strasha Eddie με επισκεψιμότητα στο μπλογκ του 400.000. Αυτός έγραψε για την απίστευτη καταστροφή του τάγματος κατηγορώντας τη διοίκηση όχι ως ‘απλά ηλίθια μα σαμποταριστική’.

“Ήμουν σιωπηλός για πολύ καιρό”, έγραψε ο Yuri Podoliaka που έχει επισκεψιμότητα πάνω από δυο εκατομμύρια. “Η καταστροφή του τάγματος στον ποτάμι ήταν για μένα το άχυρο που έσπασε τη ράχη της καμήλας!… Σαν αποτέλεσμα σκέτης βλακείας ορισμένων αξιωματικών χαραμίστηκε ολόκληρο τάγμα, ίσως και δυο τάγματα!”

Τώρα ο Ποντολιάκα λοιδορεί τον συνεχιζόμενο ισχυρισμό του Κρεμλίνου πως ο πόλεμος (ναι, χρησιμοποιεί τον απαγορευμένο όρο) “πάει σύμφωνα με το σχέδιο” και ανεβάζει βίντεο που δείχνουν τις διάφορες καταστροφές και τονίζει την ανημποριά των ρωσικών στρατευμάτων στο πεδίο μα και στην αναπλήρωση απωλειών (άνδρες, οχήματα και πολεμοφόδια).

Πολλά άλλα ρωσικά μη-κρατικά ΜΜΕ αναφέρουν πια ανοικτά τις διάφορες συμφορές εδώ κι εκεί κι επικρίνουν τις συγκαλύψεις που επιχειρεί με ντροπιαστική τσαπατσουλιά πλέον η επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου. Καταστροφές επαναλαμβάνονται μονότονα, θλιβερά, λόγω κλεπτοκρατίας και κακοδιοίκησης και συγκαλύπτονται με όμοιο τρόπο!

Στις 23/5 ο Igor Girkin, πρώην πρωτοπαλίκαρο του Πούτιν στην κατάληψη της Κριμαίας το 2014-15, δήλωσε δημόσια πως “οι ρωσικές μονάδες χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο της ανυποχώρητης ουκρανικής αντίστασης με τεράστιες απώλειες… Είναι ανόητο να ελπίζει [το Κρεμλίνο] σε νίκη αν δεν επιστρατεύσει όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις του.”

Ο Leonid Vasyukevich (69 ετών), αναπληρωτής ηγέτης του ΚΚΡ, στα τέλη Μαΐου ανακοίνωσε πως 115 στρατιώτες απολύθηκαν διότι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην εισβολή στην Ουκρανία και ζήτησε από τον Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο και να φέρει πίσω τα ρωσικά στρατεύματα. (Η βρετανική Guardian, 27/5, και υποκλοπές ρωσικών τηλεφωνημάτων από Ουκρανούς επιβεβαιώνουν την άρνηση πολλών Ρώσων στρατιωτών να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία και “να σκοτώνουν Σλάβους αδερφούς” τους.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *