Ε1541: Ήττα που μοιάζει νίκη (2)

Ε1541: Ήττα που μοιάζει νίκη (2)

Ναι οι Ρώσοι έχουν καταλάβει και κρατούν το 20% της Ουκρανίας με τη συνέργια των ρωσόφωνων, ρωσόφιλων στις νοτιοανατολικές επαρχίες, αν και ήδη δέχονται ισχυρή πίεση στην περιοχή Χερσώνας. Αλλά ακόμα κι αν κρατήσουν αυτό το 20%, θα έχουν ηττηθεί διότι δεν κατόρθωσαν να κυριεύσουν την Ουκρανία και οι Ουκρανοί δεν θα πάψουν να διεκδικούν τις επαρχίες αυτές με αντάρτικη δράση και ανοιχτό πόλεμο.

Οι Αμερικανοί δεν ηττήθηκαν στο Βιετνάμ, μα παρά την απίστευτη υπεροπλία και τους ανηλεείς βομβαρδισμούς με διάφορες βόμβες και ναπάλμ, δεν μπορούσαν να νικήσουν κι έφυγαν. Τα ίδια και χειρότερα έπαθαν στο Αφγανιστάν από όπου έφυγαν άρον άρον. Και στις δυο περιπτώσεις αθέτησαν τις υποσχέσεις τους στους ντόπιους συμμάχους που υποστήριζαν οι οποίοι όμως ήταν διεφθαρμένοι, φιλοχρήματοι, συμφεροντολόγοι. Νίκησαν οι Βιετκόνγκ που αποδείχτηκαν μη-κομμουνιστές και οι Ταλιμπάν, μια άγρια φάρα μωαμεθανών.

Οι Ρώσοι τώρα δεν μπορούν να καταλάβουν άλλα εδάφη. Για κάθε μέτρο που θα πάρουν θα χάσουν πολλούς στρατιώτες και πολύ πολεμικό υλικό. Έτσι έχουν καταλήξει στο να βομβαρδίζουν εκ του μακρόθεν και σχετικά ασφαλούς πολυκατοικίες, νοσοκομεία, σχολεία, σουπερμάρκετ, θέατρα και αμάχους αδιακρίτως – γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους.

Από την άλλη, οι Ουκρανοί έχουν πλήξει βαρύτατα τους Ρώσους με τα HiMARS και τα άλλα βαρέα πυροβόλα και τα πυραυλικά συστήματα τους. Μα δεν έχουν την υπεροπλία που χρειάζονται για ολοκληρωτική αντεπίθεση που θα σαρώσει τους εισβολείς πίσω στη χώρα τους. Οι Ρώσοι με τον χρόνο, σύντομα ίσως, θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα HiMARS όπως αντιμετώπισαν τα Javelin και τα ντρόουν Bayraktar και τα Βρετανικά Starstreak.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες δέχονται ακατάπαυστη εκπαίδευση κάθε μήνα – μια μεγάλη μονάδα ή ένας αριθμός ανδρών από διαφορετικές μονάδες.

Μα χρειάζονται πολύ περισσότερα HiMARS, M777 Howitzer, Panzerhabitze 2000, MLRS πυραύλους, Spartantrack και ό,τι άλλο.

Το κυριότερο θα χρειαστούν 2 μοίρες μαχητικών αεροσκαφών σαν τα Ραφάλ και αναβαθμισμένων αμερικανικών F16 ή F15EX. Δύο μοίρες είναι 30 με 40 αεροσκάφη.

Μόνο με τέτοια όπλα σε αφθονία θα μπορέσουν οι Ουκρανοί, που έχουν αποδείξει πως είναι τρομεροί μαχητές, να διώξουν τους Ρώσους πίσω στη χώρα τους και να ελευθερώσουν τα κατεχόμενα.

Ο υπουργός Άμυνας Ρωσίας σχεδιάζει τώρα να δημιουργήσει πλαστά “κέντρα διοίκησης” για να δελεάσει τα HiMARS των Ουκρανών, έτσι που να χτυπούν ανύπαρκτους στόχους. Είναι αμφίβολο ότι το κόλπο θα πιάσει!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *