Ε1538: Ρωσική Οικονομία

Ε1538: Ρωσική Οικονομία

Η Ρωσική οικονομία διευθύνεται, υποτίθεται, από την Elvira Nabiullina, Διοικητή της Τράπεζας της Ρωσίας, η οποία έδωσε την παραίτηση της αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μα ο Πούτιν την έπεισε να μείνει στο πόστο της διότι είναι πολύ καλή. Αυτή έμεινε αφού όμως περιέγραψε τις σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις που η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” θα έχει στην οικονομία της χώρας, εκτός από τις όποιες κυρώσεις. Φοράει μαύρα συχνά και το αγγλικό σχόλιο είναι πως πενθεί για την οικονομική κατάπτωση της χώρας της.

Το πιο σημαντικό στοιχείο στη Ρωσική οικονομία είναι η καθολική κλεπτοκρατία που, όπως λέγεται, ξεκινά από τον ίδιο τον πρόεδρο Πούτιν. Ακόμα κι αν ο πόλεμος πάψει, ακόμα κι αν οι κυρώσεις αρθούν, η κατάσταση, που τώρα χειροτερεύει για τις μάζες του λαού, δεν θα βελτιωθεί πολύ εξαιτίας αυτής της κλεπτοκρατικής επιδημίας.

Η οικονομική κατολίσθηση μοιάζει με την άρρυθμη κατάσταση στο δεύτερο μισό της δεκαετίας 1990. Τότε όμως το κράτος είχε χρεοκοπήσει και ο πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν πήγε στην Ουάσιγκτον και ζήτησε δάνειο 1 δις δολάρια.

Σήμερα, οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι στα ύψη κι έτσι το κράτος έχει τεράστια εισοδήματα. Η ηγεσία κολυμπά στο χρήμα. Μα το υπουργείο Οικονομικών έχει εντολή από τον Πούτιν να μην ξοδέψει για τον λαό και δημόσια έργα πάνω από 1,5 δις. Τα υπόλοιπα χρήματα, φυλάσσονται για την περίπτωση που ο Πούτιν πάει σε πόλεμο με τη Δύση! Επιπλέον, θα ακολουθούσε πληθωρισμός!

Ο πληθωρισμός που χτυπά Ευρώπη, Αμερική και όλη την υφήλιο, διέψευσε και τον μύθο που ήθελε τη Ρωσία, μετά την κατάληψη της Κριμαίας, να είναι ανεξάρτητη κι επαρκής στην παραγωγή τροφίμων.

Το λάχανο που τον Δεκέμβριο 2020 κόστιζε 19-20 ρούβλια το κιλό, μόλις ένα έτος αργότερα (Δεκ. 2021) κόστιζε 48. Η πατάτα κόστιζε 28 ρούβλια, μα μετά 45-46. Τώρα και λάχανο και πατάτα κοστίζουν περισσότερα. Το λάχανο και η πατάτα ξεπέρασαν τα 60.

Η νοικοκυρά Μαρίνα λέει: “Όλα ανεβαίνουν συνέχεια. Πριν 1 χρόνο ξόδευα 1.000 ρούβλια για ορισμένα τρόφιμα. Τώρα ξοδεύω σχεδόν διπλάσια. Δεν μπορώ να αγοράσω φρούτα. Μόνο τα σάπια που τα μανάβικα τα δίνουν με 40% έκπτωση.”

Μια συνταξιούχος, η Άννα Νικολάεβα λέει: “Έχω, αφού πληρώσω τα πάγια, 8.000 ρούβλια για τον μήνα ($ 200). Πάω στα σουπερμάρκετ και ψάχνω για εκπτώσεις και δώρα. Μια μέρα προτού τα συσκευασμένα κοτόπουλα ή κρέατα λήξουν, προσφέρονται με 40% έκπτωση. Τότε αγοράζω όσα μπορώ και τα βάζω στην κατάψυξη για να έχω για μεγάλο διάστημα. Έτσι μόνο επιβιώνω.”

Όλοι οι συνταξιούχοι ψάχνουν για προσφορές κι εκπτώσεις στα σουπερμάρκετ και αγοράζουν φτηνά κινέζικα νουντλς ή κατεψυγμένα που γίνονται φαγώσιμα στον φούρνο μικροκυμάτων! Πολλοί ψάχνουν σε κάδους σκουπιδιών.

Όσοι έχουν αυλή (αυτό κυρίως στα προάστια) καλλιεργούν μερικά λαχανικά.

Αλλιώς με την πανδημία που ξέσπασε σε νέο κύμα τον Ιούλιο ’22, με τις κυρώσεις, με τα τύμπανα πολέμου και την ακατάπαυστη άνοδο τιμών, οι μάζες των Ρώσων είναι σαν να ζούνε σε δυστοπική χώρα. 200 γρ. βουτύρου στην αρχή του χρόνου κόστιζε $1,5. Τον Ιούνιο κόστιζε $3. Τώρα έχει ανέβει στα $3,5. Ο βασικός μισθός είναι περίπου $2 την ώρα ενώ στη Δύση περίπου $10. Έτσι υπάρχει μια διαφορά 15 φορές πιο ακριβά τα πράγματα στη Ρωσία του Πούτιν, Ιούλιος 2022.

Η κατάσταση αλλάζει προς το πολύ χειρότερο. Όλο το οικονομικό οικοδόμημα, λόγω κυρώσεων, κουνιέται τώρα και τρίζει ετοιμόρροπο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *