Ε1554: Ουκρανικά όπλα

Ε1554: Ουκρανικά όπλα

Η αναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας ξεκίνησε με πάταγο από την Κριμαία με δυνατές εκρήξεις που σημειώθηκαν την Τρίτη, 9 Αυγούστου, σε αεροπορική βάση της κριμαϊκής χερσονήσου που ελέγχεται από τους Ρώσους από το 2014. Η Μόσχα υποβάθμισε το θέμα, υποστηρίζοντας ότι οι τουλάχιστον τρεις εκρήξεις (σύμφωνα με την Washington Post) προκλήθηκαν από πυρομαχικά που εξερράγησαν κατά λάθος στο αεροδρόμιο. Το Κίεβο, από την άλλη, δεν ανέλαβε επισήμως την ευθύνη μα ειρωνεύτηκε τους Ρώσους που, όπως με τη βύθιση της Μοσκβά στα μέσα Απριλίου, «κάπνιζαν κοντά σε εκρηκτικά».

Έχω γράψει για τα τελευταία όπλα που η Αμερική έδωσε στους Ουκρανούς και ιδίως τους τρομερούς πυραύλους HiMARS που βάλλουν με εξαιρετική ταχύτητα, ακρίβεια και σε μεγάλη εμβέλεια. Αυτή η πυροβολαρχία χρησιμοποιείται για μακρινούς και σοβαρούς στόχους όπως αποθήκες, εφοδιοπομπές, συγκεντρώσεις αρμάτων και κανονιών, γέφυρες, αμυντικά όπλα όπως τα S-300 στα μετόπισθεν και παρόμοια. Έτσι και με την αεροπορική βάση στην Κριμαία, ίσως.

Αυτό είναι ένα ρωσικό κανόνι 2s7 Malka με εμβέλεια 36 χλμ.

Για τέτοιους στόχους οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν άλλα πυραυλικά συστήματα. Αν υπάρχει συγκέντρωση αρμάτων και πεζικάριοι γύρω ή κοντά, οι Ουκρανοί μπορεί να χρησιμοποιήσουν M142 HiMARS. Συνήθως όμως θα χρησιμοποιήσουν κάποιο λιγότερο ακριβό όπλο, όπως τα Javelin που έχουν εμβέλεια ύψους 150 μέτρα και μήκους 2,5 χλμ. Για αποστάσεις ως 40 χλμ. χρησιμοποιούν άλλα.

Π.χ. τα αυτοκινούμενα Howitzer M109 Paladin – μοιάζουν με τανκς μα το πυροβόλο είναι σταθεροποιημένο.

Ή τα συρόμενα Μ777 howitzer:

Ή το αυτοκινούμενο PzH200 howitzer (γερμανικό), επίσης με σταθερό πυροβόλο:

Ή τα αυτοκινούμενα howitzer zuzana 2 και Krab και τα δυο με κινούμενη κάννη όπως των αρμάτων μάχης:

Αυτά όλα μπορούν να κάνουν εξίσου αποτελεσματικά τη δουλειά των HiMARS σε αποστάσεις ως 40 χλμ. και με πολύ μικρότερο κόστος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *