Ε1555: Ρώσοι και HIMARS

Ε1555: Ρώσοι και HIMARS

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει και μερικές αστείες πλευρές παρά την τραγική φύση του, ιδίως με τον θάνατο των αμάχων (γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι), την ισοπέδωση των πόλεων και τα 10 εκμ των προσφύγων σε άλλες χώρες. Η αστεία πλευρά οφείλεται βασικά στη βλακεία των Ρώσων.

Στην αρχή του πολέμου τα ρωσικά τανκς ήταν εφοδιασμένα με συσκευές σαν κλουβιά στους πύργους τους που θα αναχαίτιζαν τις βόμβες και οβίδες των Ουκρανών, υποτίθεται.

Βελτίωσαν τα «κλουβιά» με ραντάρ μα αυτά αποδείχτηκαν ανήμπορα ενάντια στις επιθέσεις των πυραύλων javelin και παρόμοιων άλλων.

Πιο πρόσφατα οι Ουκρανοί βομβάρδισαν και αχρήστευσαν τη γέφυρα Antonovsky που χρησιμοποιούνταν από τους Ρώσους για να ανεφοδιάζουν τη Χερσώνα. Οι Ρώσοι έφτιαξαν παράλληλα με τη γέφυρα μια μεταλλική κατασκευή που τους επιτρέπει να περνούν οχήματα και να μπορούν να ανεφοδιάζουν το στράτευμα κατοχής στην πόλη. Συγχρόνως τοποθέτησαν αντανακλαστές που, υποθετικά, θα προσελκύουν τις HIMARS κι έτσι η νέα κατασκευή θα μένει άθικτη. Μόνο που ούτε τα κλουβιά στα τανκς ούτε οι αντανακλαστές στα νερά κοντά στη γέφυρα γλίτωσαν τελικά!

Αυτοί οι αντανακλαστές λειτουργούν επίσης με σύστημα ραντάρ. Μα οι HIMARS λειτουργούν με σύστημα GPS. Έτσι οι αντανακλαστές που δίνουν πλαστό στόχο δεν μπορούν να προσελκύσουν τους πυραύλους. Και πράγματι, η νέα γέφυρα με τις μεταλλικές σχεδίες βομβαρδίσθηκε και αυτή στις 7/8!

Μια δεύτερη αστεία περίπτωση είναι η θριαμβευτική ρωσική ανακοίνωση πως οι πυροβολαρχίες των Ρώσων βομβάρδισαν και κατέστρεψαν δεκάδες HIMARS. Εφόσον οι Ουκρανοί έχουν μόνον 16 HIMARS συστήματα, ο αριθμός και μόνο δείχνει ότι πρόκειται για ψευδή προπαγάνδα. Οι δε Αμερικανοί βεβαιώνουν πως ούτε μια πυροβολαρχία HIMARS δεν έχει καταστραφεί.

Ανάλυση φωτογραφιών που οι Ρώσοι δημοσίευσαν δείχνοντας την καταστροφή HIMARS, αποκαλύπτει πως επρόκειτο για κάτι εντελώς διαφορετικό. Επρόκειτο για φορτηγά με κορμούς!

Και εις ανώτερα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *