Ε1507: Ιστορίες για αγρίους – Ρώσους (3)

Ε1507: Ιστορίες για αγρίους – Ρώσους (3)

Στις 22 Μαΐου ’22 οι Ουκρανοί (μονάδα ελίτ αλεξιπτωτιστών) ανακοίνωσαν την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού SU-25 (ένα από πολλές δεκάδες άλλα) στην Επαρχία Λουχάνσκ με ένα Igla Manpad. Το πιο ενδιαφέρον σημείο εδώ είναι πως το πιλόταρε ο διαβόητος Ρώσος στρατηγός Kanamat Botashev. Οι σκοτωμένοι Ρώσοι στρατηγοί στην Ουκρανία τώρα έχουν ξεπεράσει τους 10.

Υπάρχουν στο Διαδίκτυο αρκετά άρθρα για τον στρατηγό αυτόν που φαίνεται να ήταν βίος και πολιτεία (μουρλού)!

Γιος αγροτών (γεν. 1959) ο Μποτασέφ από μικρός είχε τη φιλοδοξία να γίνει πιλότος μαχητικών τζετ και κατατάχθηκε στη ρωσική Αεροπορία. Η εκπαίδευση ενός τέτοιου πιλότου διαρκεί 12 έτη και κοστίζει $8 εκατομμύρια.

Τον Δεκέμβριο 2011, δίχως άδεια, όντας διοικητής της μοίρας, κάθισε στο πιλοτήριο ενός ολοκαίνουργιου SU-34 που μόλις είχε φθάσει από το εργοστάσιο στην αεροπορική βάση Voronezh και απογειώθηκε για δοκιμαστική πτήση. Όντως πέταξε υπερηχητικά πάνω από τα χωράφια, τα βουνά και τα λαγκάδια της περιοχής. Μα επειδή δεν είχε άδεια τέθηκε σε διαθεσιμότητα για λίγους μήνες.

Αλλά δεν έμαθε το μάθημά του, φαίνεται.

Τον Ιούνιο 2012, αφού επανήλθε, κανόνισε να πιλοτάρει ένα νέο SU-27 από το αεροδρόμιο Besovetz (Karelia, δυτική Ρωσία). Ήταν ακόμα διοικητής μα ακόμα δεν του είχε δοθεί πλήρης εξουσιοδότηση να πετά μαχητικά τζετ. Και αυτή τη φορά την πάτησε, ή μάλλον καταρρίφθηκε μόνος του. Έκανε αρκετές μανούβρες στον αέρα και, όπως ομολόγησε αργότερα, του φάνηκε πολύ εύκολο να πιλοτάρει ένα όμορφο μαχητικό τζετ! Όταν όμως δοκίμασε να προσγειωθεί συνεχίζοντας τις τούμπες και κάθετες βουτιές, ίσα που πρόλαβε να εκτοξευθεί προτού το μαχητικό συντριβεί 100 μέτρα από κατοικημένη περιοχή.

Το αεροπλάνο κόστιζε 100 εκμ. ρούβλια. Ο Μποτασέφ καταδικάστηκε σε πρόστιμο 5 εκμ. ρούβλια και απολύθηκε.

Μα τόσο κρίσιμη είναι, ως φαίνεται, η κατάσταση στην Ουκρανία που οι Ρώσοι, επειδή εκπαιδευμένοι πιλότοι δεν προσφέρονται, αναγκάζονται να επιστρατεύσουν και μη-εξουσιοδοτημένους πιλότους!

Έτσι κλήθηκε στα 63 του να βοηθήσει στην “ειδική επιχείρηση” και υπηρετούσε στην Ομάδα Wagner (ιδιωτικός στρατός του Πούτιν)!

Ιδού το αποτέλεσμα: δυο SU-25 κι ένας Ουκρανός που σημαδεύει.

Ο στόχος πλήττεται και το αεροσκάφος πέφτει φλεγόμενο….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *