E1596: Αντεπίθεση στη Χερσώνα

E1596: Αντεπίθεση στη Χερσώνα

Με την (αντ-)επίθεσή τους στη Χερσώνα οι Ουκρανοί αναγκάζουν τους Ρώσους να αλλάξουν τακτική και να κάνουν λάθη.

Στο βόρειο Ντονμπάς οι Ουκρανοί βρίσκονταν υπό μεγάλη πίεση. Τώρα οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να μετακινήσουν στρατεύματα και κανόνια σε μια νότια προεξοχή κοντά στον Δνείπερο ποταμό όπου οι Ουκρανοί θα μπορούν να ανατινάξουν τις γέφυρες και να διακόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού τους: απομόνωση κι εξουδετέρωση.

Οι ανώτεροι διοικητές έφυγαν από την περιοχή της Χερσώνας για πιο ασφαλή οχυρά στον νότο. Οι κατώτεροι αξιωματικοί δεν θα μπορούν να παίρνουν πρωτοβουλίες εύκολα κι έτσι το στράτευμα χάνει την όποια αποτελεσματικότητά του.

Με τους βομβαρδισμούς των αεροδρομίων στην Κριμαία, οι Ουκρανοί ανάγκασαν τους Ρώσους να χρησιμοποιούν τώρα πιο απομακρυσμένα αεροδρόμια για τον ανεφοδιασμό τους κι εδώ μειώνοντας την πολεμική ικανότητά τους.

Δεν έχουν ακόμα οι Ουκρανοί ικανές δυνάμεις για μεγάλη γρήγορη επίθεση. Μα την οργανώνουν όσο γρήγορα μπορούν έχοντας άντρες να εκπαιδεύονται από ξένους και ίσως σε νατοϊκές χώρες, ενώ περιμένουν και τα νέα όπλα ακριβείας.

Στο μεταξύ οι Ρώσοι ανασυντάσσονται. Μα στην Κριμαία σάρωσε πανικός και χιλιάδες έσπευσαν να πάνε στη Ρωσία. Οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί τους σε όλα τα μέτωπα ξέρουν πως θα πέσουν πολλές βόμβες και πολλοί πύραυλοι ακριβείας σαν τους HIMARS.

Στο μεταξύ το Κρεμλίνο (σύμφωνα με τη New York Times 6/9) έβαλε παραγγελία στη Βόρεια Κορέα για “εκατομμύρια πυραύλους και βόμβες κανονιών” όπως πληροφορεί η Αμερικανική Κατασκοπεία.

Είναι μια ξαφνική μα διόλου ανησυχητική είδηση.

Το Κρεμλίνο είχε προεξοφλήσει πως η Κίνα θα βοηθούσε. Και όντως οι Κινέζοι άρχισαν να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες καυσίμων με 30% έκπτωση. Και τώρα οι αποθήκες τους έχουν σχεδόν γεμίσει (όπως και της Ινδίας). Μα δεν πουλούν όπλα. Διότι οι Αμερικανοί απείλησαν πως θα πάψουν να αγοράζουν τους ημιαγωγούς τους – και οι Αμερικανοί είναι οι καλύτεροι πελάτες των Κινέζων.

Έτσι το Κρεμλίνο αναγκάζεται να στραφεί σε άλλους προμηθευτές. Γι’ αυτό και ο Πούτιν γκρίνιαζε και διαμαρτυρόταν στην τηλεόραση πως η Δύση προσπαθεί να απομονώσει τη Ρωσία παντελώς.

Μα οι Βορειοκορεάτες δεν παράγουν αξιόπιστα όπλα. Ούτε οι Ιρανοί παράγουν αξιόπιστα ντρόουν. Οι Βορειοκορεατικοί πύραυλοι είναι γνωστοί για το ότι εκρήγνυνται όταν δεν πρέπει και δεν εκρήγνυνται όταν πρέπει.

Οι Ρώσοι δεν βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση και ας κομπάζει ο Πούτιν πως όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο και δεν έχει χάσει τίποτα!

Η αλήθεια είναι πως στις αρχές Σεπτεμβρίου οι Ρώσοι κέρδισαν σε δυο σημεία 3 χλμ.2 στο Porkouske και 10 χλμ.2 στο Oleksandrivka, μα έχασαν 7 χλμ.2 γύρω στο Ζεσίλια. Αυτές οι εναλλαγές συμβαίνουν όλη την ώρα.

Μα στις 8 Σεπτεμβρίου η Moscow Times έγραψε πως οι Ουκρανοί προέλαυσαν 20 χλμ. στα εδάφη που οι Ρώσοι κρατούσαν και ανέκτησαν περίπου 400 χλμ.2 βορειοανατολικά του Κιέβου. Διότι εκεί οι Ρώσοι μείωσαν τον στρατό τους για να υπερασπίσουν τη Χερσώνα στον νότο.

Το γεγονός επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον Ζελένσκι που πρόσθεσε πως δεν είναι ακόμα ώρα να αναφερθούν όλα τα κέρδη από την αντεπίθεση.

Στις 14 Σεπτ. όμως τα τετραγωνικά χιλιόμετρα που έχουν ανακτήσει οι Ουκρανοί έχουν ανέλθει στις 2.000 και αυξάνονται.

Επίσης αιχμαλωτίστηκε ο στρατηγός Andrey Sychevoi, διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στη ανατολική Ουκρανία, στην περιοχή Χάρκοβο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *