Ε1642: Προειδοποιήσεις του Khodorenko

Ε1642: Προειδοποιήσεις του Khodorenko

Μερικές μόνο μέρες πριν την εισβολή στην Ουκρανία (24/2/22), ο Mikhail Khodorenko, συνταξιούχος συνταγματάρχης (πρώην του Γενικού Επιτελείου Στρατού) και νυν στα ΜΜΕ, δημοσίευσε μια καυστική προειδοποίηση. Οι εθνικιστές προπαγανδιστές, επίσημοι στην τηλεόραση και τα τρολ στα κοινωνικά μίντια, εγκωμίαζαν ενθουσιωδώς τις πατριωτικές εξάρσεις του Πούτιν και των εθνικοφασιστών σαν τον Ντούγκιν, τον Σολοβίεφ κ.λπ., και όταν ο Khodorenko αντιπαρέθετε λογικά, τεκμηριωμένα επιχειρήματα, δεχόταν βάρβαρο βρίσιμο.

Τώρα όμως, με την πανικόβλητη υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, τις δεκάδες χιλιάδες νεκρών (ίσως 75.000;) και ισάριθμους τραυματίες και τις ανατινάξεις στην Κριμαία, ο Χοντορένκο αποδεικνύεται, όπως μερικοί άλλοι αξιωματικοί που διέβλεπαν την αληθινή κατάσταση, ορθός.

Ο συνταγματάρχης έγραψε στη Nezavisimaya εφημερίδα το άρθρο του “Προβλέψεις για τους αιμοδιψείς επιστήμονες της Πολιτικής, για τα ενθουσιασμένα Γεράκια και τους βιαστικούς Κούκους”. Τα Γεράκια και οι Κούκοι (που θέλουν να εγκατασταθούν σε ξένες φωλιές) δηλώνουν, γράφει, πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας είναι τόσο χάλια που δεν θα χρειαστεί να στείλουμε δικό μας στρατό εκεί και με μια επίθεση αστραπή ολίγων ωρών θα καταστρέψουν τον στρατό, τις επικοινωνίες και τις άλλες υποδομές της χώρας. Ούτως ή άλλως κανείς δεν θα πολεμήσει για το “καθεστώς Κιέβου”!

Στη συνέχεια συνοψίζω τα κύρια σημεία.

1. Αυτές οι αναλύσεις θριάμβου δείχνουν πλήρη άγνοια των στρατιωτικών και κοινωνικών συνθηκών. Οι διαθέσεις των Ουκρανών δεν είναι καθόλου φιλικές προς εμάς τους Ρώσους. Και τώρα είναι πολύ πιο εχθρικές από το 2014. Οι Ουκρανοί δεν πρόκειται να μας υποδεχτούν με ψωμί, αλάτι και λουλούδια.

Φαίνεται μάλιστα πως δεν μάθαμε τίποτα από την περιπέτεια του 2014, οπότε ακόμα και ρωσόφιλοι και Ρώσοι στις επαρχίες που (νομίζαμε πως) προσαρτήσαμε και φτιάξαμε χάρτες με τη Νέα Ρωσία με τις πόλεις Χάρκοβο, Ντείπρο, Ζαποροζία κ.λπ., δεν υποστήριζαν τα σχέδιά μας!

2. Η επίθεση αστραπή όπως του 1939 [των Γερμανών και λίγες μέρες αργότερα των Ρώσων στην Πολωνία] δεν θα επιτύχει. Ναι, μαζικοί βομβαρδισμοί θα πλήξουν σοβαρά τις εχθρικές δυνάμεις, μα δεν θα καταστρέψουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και τέτοια αισιοδοξία είναι φαντασιακή.

Θα χρειαστούν πολύ περισσότεροι μαζικοί βομβαρδισμοί. Οι υπερηχητικοί μας πύραυλοι Ζίρκοφ δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμα και οι άλλοι, οι Kalibr (από πλοία) και οι Kinzhal (από αεροσκάφη), είναι λίγες εκατοντάδες και δεκάδες αντίστοιχα, για να φτάσουν να καθυποτάξουν μια χώρα της έκτασης Γαλλίας ή Ουκρανίας με τα 40 της εκατομμύρια.

3. Λέγεται πως έχουμε τεράστια υπεροχή στον αέρα κι έτσι ο πόλεμος θα είναι βραχύς. Θυμίζω πως οι Αφγανοί δεν είχαν ούτε ένα αεροσκάφος στη δεκαετία 1979-1989, μα δεν τους καθυποτάξαμε. Ούτε οι Τσετσένοι είχαν αεροσκάφη, μα κι αυτούς τους καθυποτάξαμε μετά από αρκετά χρόνια με μεγάλο κόστος σε αίμα και χρήμα! Επισημαίνω πως οι Ουκρανοί έχουν αρκετά λειτουργικά αεροσκάφη και αμυντικά συστήματα.

4. Πριν το 2014 οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις λειτουργούσαν όπως είχαν μάθει ως μέρος του σοβιετικού στρατού. Μα τα τελευταία 7 έτη οργανώθηκαν πολύ διαφορετικά με νέες δομές και νέα ιδεολογία από το ΝΑΤΟ. Και χώρες του ΝΑΤΟ προμηθεύουν τους Ουκρανούς με τα τελευταία όπλα και οπλικά συστήματα. Να θυμάστε τα λόγια του Αλ. Σουβόροφ – “Ποτέ μην περιφρονείτε τον εχθρό σας ως πιο ανόητο και αδύναμο.”

Ναι, οι Δυτικοί μάλλον δεν θα στείλουν στρατό στην Ουκρανία, μα σίγουρα θα στείλουν μαζική βοήθεια με τον πιο καινούριο οπλισμό. Επίσης θα υπάρξουν εθελοντές μαχητές από τη Δύση.

5. Πόσο, λοιπόν, θα διαρκέσει η επίθεση; Πώς θα αντιμετωπιστούν οι αντιστασιακοί και παρτιζάνοι;

Μην ξεχνάτε πως η πανίσχυρη NKVD του Στάλιν και ο πολυάριθμος σοβιετικός στρατός δεν κατόρθωσαν να εξοντώσουν επί μια δεκαετία την ουκρανική αντίσταση. Είναι πιθανόν όλοι οι Ουκρανοί να γίνουν παρτιζάνοι και ομάδες τους να αρχίσουν να λειτουργούν μέσα στη Ρωσία.

Μέσα στις μεγάλες πόλεις η αντίσταση θα είναι πιο μεγάλη και αποτελεσματική, όπως μας είναι γνωστό. Χιλιάδες αντιστασιακοί μπορούν να πολεμούν έναν πολύ μεγαλύτερο στρατό κατακτητών χωρίς να φανερώνονται.

6. Οι Ουκρανοί θα μάχονται σε δικά τους πάτρια εδάφη στην ύπαιθρο και στις πόλεις, τα οποία τους είναι γνωστά, ενώ δεν είναι γνωστά σε μας.

Δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να επιδοθεί σε πόλεμο με την Ουκρανία. Δεν πρόκειται να επιτύχει ένα Blitzkrieg και μπορεί κάλλιστα να έχουμε ένα νέο Στάλινγκραντ ή Γκρόζνι!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *